Pieni suuri näppis – arvostelussa HyperX x Ducky One 2 Mini

HyperX pakkasi ison määrän toimintoja pieneen, mutta jykevään pakettiin.

01.06.2020

Vain 30 senttimetriä leveä HyperX x Ducky One 2 Mini on ahtaammallekin pöydälle mahtuva ja hiirelle maksimitilan jättävä US-layoutilla varustettu pelinäppäimistö. Laite on mallia 60%, joten erilliset numero- ja nuolinäppäimet on jätetty pois. Kompaktista koostaan huolimatta Minissä on toimintoja kuin pienessä kylässä. Kaiken lisäksi sillä on yllättävän hyvä kirjoittaa.

Ducky One 2 Mini yhdistetään tietokoneeseen mukana tulevalla irrallisella 1,8 metrin USB-kaapelilla. Näppäimistön päässä oleva liitin on USB-C-mallinen. Kolme erilaista kallistuskulmaa pitävät huolen käyttäjän tyytyväisyydestä laudan pysyessä niissä kaikissa mojovasti paikoillaan pohjassa olevien kumitassujen ansiosta.

Rajoitettuna 3700 kappaleen eränä myyntiin tulleen mekaanisen näppäimistön ulkoasu on erittäin huoliteltu. Mustapunainen väritys iskee silmään tasaisesti toteutetun RGB-valaistuksen kiinnittäessä huomion. Hieman alle 600 grammaa painava Mini toimii ilman erikseenladattavia erikoisohjelmistoja. Näin ollen esimerkiksi RGB-valojen tyyliä voi vaihtaa parin näppäimen yhdistelmällä. Valittavana on kymmenen erilaista moodia, joiden nopeutta voi muokata vapaasti.

Ducky One 2 Minin ulkomuotoa voi kustomoida paketissa mukana tulevilla vaihtonäppäimillä. Laatikosta repäistynä näppäinhuput ovat punaisia esc- ja enter-näppäimiä lukuun ottamatta mustia. Nämäkin kaksi näppäintä voi vaihtaa halutessaan mustiksi. Sen sijaan esimerkiksi I-, J-, K- ja L-näppäimet voi vaihtaa punaisiksi nuolinäppäimiksi – nämä kun toimivat oletusasetuksilla Fn-näppäimen kautta sellaisina. Lisäksi backspacen saa parin muun erikoisnäppäimen lisäksi punaisiksi ja välilyönnin voi vaihtaa kuvioituun Ducky-versioon. Paketissa tulee mukana työkalu, jolla näppäimien irroittaminen sujuu ongelmitta.

Laatikossa tuleva pieni kiinan- ja englanninkielinen ohjevihko valottaa näppäimistön saloja. Toimintoja on itse asiassa niin paljon, että vihkonen on hyvä pitää ainakin pari ensimmäistä viikkoa näpertämisvimmaisten käsien ulottuvilla.

Näppäimistöön voi tallentaa makroja kuuteen eri profiiliin. Lisäksi eri näppäinyhdistelmillä pääsee muun muassa liikuttamaan sekä käyttämään hiiren molempia perusnäppäimiä. Tietokoneen käyttö on yllättävän näppärää erilaisien ominaisuuksien iskostuttua selkärankaan.

Viimeisenä bonuksena näppäimistöön on sisäänrakennettu arvontakone ja miinaharava. Arvonnan suhteen näppäimistö jakautuu kahteen tai neljään osaan. Osat vilkkuvat peräjälkeen pysähtyen lopulta yhteen, ja näin voi esimerkiksi kaksi tai neljä henkilöä arpoa pelisession aloittajan. Miinaharava on taasen äärimmäisen yksinkertainen kopio esikuvastaan, jossa painetaan näppäimiä kunnes kosahtaa. Iso ongelma tulee siinä ettei valaistus näytä koska ”pommi” on viereisessä näppäimessä. Näistä bonuksista arvontakone on harmiton lisä, mutta miinaharavalla ei tee mitään.

Ducky One 2 Mini on siis pieni suuri kokonaisuus. Tyylikkäällä näppiksellä on erittäin mukava kirjoittaa, eikä ääkkösnäppäinhuppujen puuttuminen haittaa laisinkaan kymmensormijärjestelmää käyttävää. Äänekkyydeltään Mini on keskitasoa, vaikka sillä pystyy kirjoittamaan myös varsin hiljaisesti. Näppäimien iäksi luvataan 80 miljoonaa napautusta, joten laite on myös pitkäikäinen.

Parhaimmillaan HyperX:n uutuus on ahtailla pöydillä ja lanireissuihin mukaan otettavana pelikaverina. Näppärästä näppäimistöstä on toki muuhunkin, joten jos pieni mutta värikäs kirjoituslauta kuullostaa hyvälle, älä katso kauemmas!

HyperX x Ducky One 2 Mini maksaa noin 130€.

Marttakerhon perjantai-iltaan otettiin vähän jännempää askarteltavaa.

Lisää luettavaa