Motorolamania! – Kädenväännössä Motorolan Moto- ja Edge -älypuhelimet

Näkyvätkö uuteen puhelimeen panostetut eurot, kun neljä erihintaista Motorolan Android-kännykkää isketään peli- ja viihdekäyttötestiin? Hanskat käteen ja kypärä päähän: tämä on Motorola-puhelimien Wrest... Motorolamania!

20.06.2022

Tiltin puhelinvertailutestissä ottivat toisistaan mittaa neljä Motorolan 5G-älypuhelinta: G51, G200, Edge 20 ja Edge 30 Pro. Tässä testissä jätettiin kamerat sun muut syrjään, sillä luurit vertailtiin puhtaasti pelien ja viihteen parissa.

Motorolamaniassa kaksi Moto- ja kaksi Edge-puhelinta mittelee toisiaan kuudessa eri lajissa. Kuka vie voiton ja mikä olisi sopivin luuri juuri sinulle? Otetaanpa selvää!

ERÄ 1 – KOKO JA YLEISFIILIS

Päällisin puolin kapulat ovat hyvin samannäköisiä lukuun ottamatta selkeästi kulmikkaampaa Edge 20:stä. Se on myös ainoastaan seitsemän millimetrin paksuinen muiden ollessa noin yhdeksän.

Painoa luureilla on seuraavanlaisesti: (pelkkä puhelin / puhelin mukana tulevalla suojakuorella)

 • G51: 208 g / 227 g
 • G200: 202 g / 225 g
 • Edge 20: 165 g / 185 g
 • Edge 30 Pro: 197 g / 216 g
 • Leveyttä luureilla on 75,5 – 76,5 mm, joten sen suhteen erot ovat pienet. Edge-mallien 163 mm pystykorkeus on hieman isommalla näytöllä varustettuja G51 (170,5 mm) ja G200 (168,1 mm) -puhelimia vähemmän.

  Motorola Edge 20

  Oli käytössä sitten suojakuori tai ei, Edge 20 on kädessä hyvin erilaisen tuntuinen kuin muut testiluurit. Kevyemmän painon huomaa luonnollisesti välittömästi, mutta myös suoralinjaisemmat reunat vaikuttavat yleisfiilikseen. Lisäksi kamerakolmikko työntyy selkeästi muita enemmän esille. Oli kyse sitten peruskäytöstä, viihteen nauttimisesta tai pelaamisesta, Edge 20 ei pelkästään näytä vaan myös tuntuu testinelikon mukavimmalta. Luurin design ja keveys vetävät pisteet kotiin.

  Erän voittaja: Edge 20

  ERÄ 2 – NÄYTTÖ

  G200:n resoluutio on 1 080 * 2 460 muiden kolmen luurin ollessa 1 080 * 2 400. Näyttökoot ja -tyypit jakautuvat seuraavasti:

 • G51: 6,8” 120 Hz LCD
 • G200: 6,8” 144 Hz LCD, HDR10
 • Edge 20: 6,7” 144 Hz OLED, HDR10+
 • Edge 30 Pro: 6,7” 144 Hz OLED, HDR10+
 • Jo luureista halvin G51 on 120 hertsin virkistystaajuudellaan miellyttävän sulava silmille. Muiden tarjoama 144 Hz on kuitenkin omaa luokkaansa. Käytännössä se on myös parasta mitä markkinoilta tällä hetkellä saa.

  G-mallien LCD-näyttö on suhteellisen kirkas. G200:n valkoinen ei ole yhtä valkoista kuin muissa, mutta muutoin väritoisto on kohtuullista. OLED on kuitenkin OLED, joten Edge-mallit loistavat väreillään ja etenkin mustien hienoilla sävyillä.

  OLED-näyttöjen ylivoima tulee esiin myös katselukulmista. Mikäli ruudun edessä on kaksi tai useampi silmäpari – eikä näyttöä voi siis katsoa suoraan edestä – taipuu LCD polvilleen. Kuvakirkkaus putoaa sivusta katsottuna rajusti eivätkä värit ole yhtä eloisat. OLED pitää kuitenkin pintansa haasteellisemmissakin kulmista katsottuna.

  Edge-mallien näytöt eivät ole lähellekään markkinoiden kirkkaimpia, mutta yleisimpiin käyttötilanteisiin ne ovat enemmän kuin riittäviä. Edge 20:n ja Edge 30 Pro:n näytöissä ei tullut havaittua eroja, joten tämä erä menee niiden kesken tasan.

  Erän voittaja: Edge 20 & Edge 30 Pro

  ERÄ 3 – ÄÄNI

  Testatuista luureista vain yksi sisältää stereokaiuttimet: Edge 30 Pro. Kyseisen luurin äänenlaatu on muutoinkin kaikista parasta. Parasta monoääntä tuli G200:sta.

  Motorola Edge 30 Pro

  Stereoäänestä on battleroyalemaisissa peleissä todella paljon hyötyä. Sen vaikutusvalta ulottuu kuitenkin myös rauhallisempien puzzlepelien pariin, sillä kyllähän kiva musiikki kuulostaa stereona aina paremmalta kuin monona. Näin ollen Edge 30 Pro on selkeä erän voittaja – etenkin kun sen kaiuttimista tuleva ääni on stereon lisäksi varsin tasokasta.

  Se tosin huomattakoon, että G51 tarjoaa yhden muista vertailuluureista poikkeavan edun: Siinä on 3,5 mm -kuulokeliitin. Eli mikäli vannoo langallisen äänen puoleen, ei vaihtoehtoja ole kuin yksi. Tämä ominaisuus ei kuitenkaan nosta G51:stä tämän erän hallitsijaksi.

  Erän voittaja: Edge 30 Pro

  ERÄ 4 – TOIMIVUUS PELIKÄYTÖSSÄ

  Varsinaisessa pelitestissä vertailtiin Call of Duty Mobilen toimivuutta. Pelin grafiikat ja ruudunpäivitykset iskettiin täysille, ja Motorolan oman pelitilan ”korkea suorituskyky” otettiin käyttöön. Pelit pelattiin Xbox-ohjainta Bluetooth-yhteydellä käyttäen.

  Motorola G51

  Parin matsin jälkeen tuli selväksi ettei G51 jaksa täysillä grafiikka-asetuksilla. Kyseisellä kännykällä pelin sisäinen resoluutio pudotettiin lopulta medium-tasolle sujuvamman kokemuksen varmistamiseksi. G51:ssä ei myöskään ole ”akustiset valot”-pelitilatoimintoa, joten muista luureista poiketen se ei ollut luonnollisestikaan siis käytössä.

  Nyt varmasti ihmettelet sitä, mikä ihme on ”akustiset valot”. Se on Motorolan pelitilassa oleva optio, jota ei ole tullut vastaan muiden valmistajien luureissa. Pelitilahan ei itsessään ole mikään harvinaisuus, vaan sitä on tarjolla useammankin kännykkävalmistajan omissa käyttöliittymissä.

  Motorolan pelitilassa on perinteiset ”estä puhelut / ilmoitukset”, ”korkea suorituskyky” ja ”kuvakaappaus”-optiot, mutta ”akustiset valot” on heidän oma uniikki lisänsä. Kyseinen tila seuraa ääntä ja heittää sen mukaisesti näytön reunoille huomiotaherättävät väripalkit osoittamaan suunnan, josta ääni tuli. Tämä äänen seuranta ei toimi kaikkien pelien kanssa oikein, mutta battle royale -räiskintöjen keskellä se on kuin kotonaan. Eli kun musiikkia tai muita jyllääviä ääniefektejä ei ole taustalla, valot ilmaisevat missä suunnassa vihollinen juoksee, ampuu tai lataa asettaan. Tällä tavoin saa itselleen selkeää kilpailuetua.

  Kyseistä visuaalista äänitilaa voi toki käyttää muidenkin pelien aikana – jos ei muuten niin tunnelmavalaistusta luomaan. CoD Mobilessa ja muissa vastaavissa se on kuitenkin todella mainio lisä pelaajalle.

  Sitten itse pelailun maailmaan. Tallennustilaa niitä varten on puhelimissa seuraavasti:
  G51 64 Gt, G200 & Edge 20 128 Gt ja Edge 30 Pro 256 Gt.

  Call of Duty Mobile rullasi G51-luuria lukuun ottamatta kaikilla puhelimilla oikein hyvin; G200– ja Edge 30 Pro -kapuloilla suorastaan loistavasti. Resoluutiopudotuksen jälkeen G51:llä pelaaminen oli ihan sujuvaa, joskin tietenkin vähän huonommilla grafiikoilla.

  Motorola G200

  Sulavuus oli siis parhaimmillaan G200– ja Edge 30 Pro -luureilla. Jälkimmäinen vetää kuitenkin tämän erän kotiinsa, sillä G200 heitti kapuloita rattaisiin oudon Bluetooth-ongelman takia. Yhteys Xbox-ohjaimeen katkesi tai ”jäi jumiin” tämän tästä, mikäli luuri oli mielestään vähääkään väärässä paikassa tai asennossa. Kun puhelin oli laitettu sopivaan pystytelineeseen, kaikki toimi ok.

  Yksikään muista luureista ei temppuillut samalla tavalla, joten syyttävä sormi osuu G200:n Bluetooth-yhteyteen; joko kyseinen antenni on huonosti sijoitettu tai muuten vaan teholtaan hieman vajaa. Kyseisellä luurilla ei myöskään onnistunut ohjaimen ja Bluetooth-kuulokkeiden yhtäaikainen käyttö. Padin ohjaustoiminnot alkoivat nimittäin matelemaan rankasti.

  Eli vaikka peli pyörii G200:lla loistavasti, on kyseinen kännykkä hieman riskialtis Bluetooth-ohjainta käyttävälle. Mikäli pelaa vain kännykän omalla näytöllä, ei tästä tarvitse murehtia. Joka tapauksessa erän voittaja on selvä.

  Erän voittaja: Edge 30 Pro

  ERÄ 5 – AKKU

  Akkutestissä pelattiin Call of Duty Mobilea 100 prosenttisella ruudunkirkkaudella ja 75 prosentin äänenvoimakkuudella. Pelitilan ”korkea suorituskyky” ja ”akustiset valot” olivat käytössä, mitä nyt G51:ssä ei valoleikkejä pystynyt harrastamaan.

  G51 jaksoi pisimpään, noin 4,5 tuntia. Toisena tuli Edge 20 4 h 15 min tuloksellaan ja kolmantena G200 tasan neljän tunnin suorituksella. Edge 30 Pro jaksoi puskea vain 3 h 30 min ennen hyytymistään. Sekä Edge 30 Pro että G200 lämpenivät myös melkoisesti.

  Kun ”korkea suorituskyky” sekä pelivalot otettiin pois päältä ja ruudunkirkkaus pudotettiin 75 prosenttiin, kasvoi Edge 30 Pro– ja G200-luurien peliaika 5,5 tuntiin. Edge 20:llä se oli 5h 15min ja G51:llä noin 7,5 tuntia.

  Akkua testattiin myös striimikäytössä näytön ollessa 75 prosentin kirkkaudella ja äänien tullessa Bluetooth-kuulokkeista. Tulokset olivat seuraavat: G51 jaksoi yli 19 tuntia, G200 ja Edge 20 hieman vajaat 15 tuntia. Edge 30 Pro putosi kanveesiin 12 tunnin kohdalla.

  Mutta mitäpä olisi hyvä akkukesto ilman nopeaa latausta? Tässä suhteessa luurit tarjoavatkin mukana tulevien laturien johdosta varsin erilaiset kokemukset.

 • kännykkä / akku / mukana tuleva laturi / latausaika tyhjästä täyteen
 • G51 / 5 000 mAh / 10 W / 150 min
 • G200 / 5 000 mAh / 33 W / 78 min
 • Edge 20 / 4 000 mAh / 30 W / 60 min
 • Edge 30 Pro / 4 800 mAh / 68 W / 50 min
 • Edge 30 Pro latautuu siis täyteen alle tunnissa, joka on erittäin hyvä tulos. Iso peukku muuten Motorolalle latureiden selkeistä wattimerkinnöistä!

  Erän voittajaa selvitettäessä tärkeimmäksi osa-alueeksi jää kuitenkin akun kestävyys. G51 latautuu selkeästi vertailuluureista hitaimmin, mutta toisaalta siitä on myös matkan päällä pisimpään iloa. Oli kyse sitten peleistä tai elokuvien/sarjojen katsomisesta, sillä nautti viihteestä pisimpään. Näin ollen tämän erän pokaali testin halvimmalle luurille.

  Erän voittaja: G51

  ERÄ 6 – HINTA/LAATUSUHDE

  Tätä kirjoittaessa luureja saa ostettua seuraavin hinnoin:

 • G51: 269 €
 • G200: 499 €
 • Edge 20: 399 €
 • Edge 30 Pro: 799 €
 • G51 tarjoaa huokeimman hinnan ja pisimmän akkukeston. Se tosin ei jaksa pyörittää pelejä kovimmilla resoluutioilla eikä näytön kirkkaudessakaan ole kehumista. Yhtenä ”erikoisuutena” siinä on kuitenkin testin ainoa 3,5 mm -kuulokeliitin.

  G200 suoriutuu peleissä erinomaisesti ja on muutoinkin erittäin tasapainoinen älypuhelin. Oudot Bluetooth-ongelmat voivat kuitenkin häiritä erillisellä ohjaimella pelailevia.

  Edge 20 jää pelitehojen puolesta nelikon toiseksi viimeiseksi, mutta sen desing vetää puoleensa ylivoimaisesti muita luureja enemmän. Sen näyttökin on erinomainen.

  Edge 30 Pro vakuuttaa suorituskyvyllään ja erinomaisella näytöllään. Sen hyvä stereoäänikin on vertailunelikon ylivertaisin. Luurissa ei ole oikeastaan mitään moitittavaa.

  Mutta millä luurilla saa siis eniten euroille vastinetta?

  Näillä hinnoilla voittajaksi nousee Edge 20. Se jää pelitehoissa kahden muun luurin taakse, mutta siinä on silti riittävästi potkua jopa kiihkeätempoiseen CoD Mobileen. Luuri tuntuu myös käsissä nelikon parhaimmalle. Testin toiseksi halvin kapula osoittautui tässä erässä melko kirkkaaksi ykköseksi.

  Erän voittaja: Edge 20


  MATSI OHI – NÄIN KÄVI

  Neljä oikein pätevää älypuhelinta isoilla hintaeroilla. Kuuden erän jälkeen meillä on kuitenkin kaksi voittajaa: Edge 20 ja Edge 30 Pro. OLED-näyttöiset luurit jakoivat siis tasapisteillä ykköspallin paikan. Toisessa on kaunista designia enemmän, toisessa pelitehoja. Molemmat ovat miellyttäviä käyttää.

  Kärkikaksikon vanavedessä tulee yhden erän voiton napannut G51. Halvimmatkin luurit voivat yllättää!

  Loppujen lopuksi kyse on kuitenkin käyttäjän omista tarpeista. Mitkä kolme erää merkitsevät sinulle eniten? Sillä perusteella kannattaisi lähteä etsimään itselleen seuraavaa matkakumppania.

  Jos mainio pelitila akustisine valoineen kuulostaa hyvältä niin tästä vertailutestistä löytyy kolme vaihtoehtoa. Jos avittavat valot eivät innosta, niin vaihtoehdot kasvavat neljään.

  Lopuksi vielä arvostelutähdet. Koska pelikäytön suhteen järjestys on selvä annetaan tähdet luurien kokonaisuudelle jokaisen omaa hintaluokkaa ajatellen. Tässä otetaan siis huomioon myös kamerat ja muut vertailussa huomiotta jätetyt puolet.

  G51: *** / *****
  G200: **** / *****
  Edge 20: **** / *****
  Edge 30 Pro: ***** / *****

  Mahtaako verottaja uskoa miksi räjähtänyt sähkölasku menisi verotukseen?

  Otsikkokuvan toteutti Samu ”Turtza” Turkia.

  Lisää luettavaa