Motorolan Edge-sarjan uusin tulokas Edge 40 Neo kuuluu hinnaltaan älypuhelinten alempaan keskihintaluokkaan. Kyseessä on Edge 40- ja Edge 40 Pro -luurien juniorimalli niin hinnaltaan kuin tekniikaltaan. Mutta onko luurista kaikkien ”leikkauksien” jälkeen sujuvaan peruskäyttöön? Tai onko siitä tasokkaaksi peli- ja viihdekeskukseksi?
Tähän alkuun pieni kappale tekniikan ystäville. Suomessa myytävän Edge 40 Neon sisällä hyrrää MediaTek Dimensity 7030 12+256 gigatavun muistilla. 144 hertsin HDR10+ P-OLED -näytössä on 1 080 * 2 400 pikseliä ja se on suojattu Gorilla Glass 3 -lasilla. Akkukapasiteetti on 5 000 mAh ja sen lataus onnistuu mukana tulevalla 68 watin pikalaturilla. Pääkamera on 50- ja ultralaajakamera 13-megapikselinen. Vaakatasossa käytettäessä ääntä tulee stereokaiuttimista – ja jopa Dolby Atmoksena, jos käyttäjä näin haluaa.
Älypuhelimet alkavat valmistajasta riippumatta näyttämään enemmän ja enemmän samanlaisilta. Harva enää tunnistaakaan parin metrin päästä toisen kädessä olevan merkkiä saatika mallia. Motorola ei ole tässä poikkeus. Mutta tällä erää käyttäjille tarjotaan jotain vähän erikoisempaa ratkaisua.
Kolmesta Suomessa myynnissä olevasta Edge 40 Neo -värivaihtoehdosta kaksi, Caneel Bay ja Soothing Sea, sisältävät vegaaninahkaisen takapinnan. Väreistä tylsin, Black Beauty, on sen sijaan akryylimuovia, eli siinä on jo kaksi hyvää syytä jättää se vaihtoehto kauppojen hyllyille. Hienona lisäjuttuja Motorola on palkannut ruotsalaisen Agood Companyn valmistamaan kaikkien kolmen luurin mukana tulevan suojakuoren. Erikoista asiassa on se, että ne ovat täysin kasvipohjaisesta materiaalista työstettyjä. Puhelin on myös täysin hiilineutraali, eli sen koko elinkaaren päästöt on hyvitetty.
Pakasta repäistyssä puhelimessa on Android 13, johon Motorola on luvannut kaksi versiopäivitystä. Tietoturvaa luvataan kolmeksi vuodeksi. Kohtuullinen määrä, mutta kyllä niitä saisi tulla ainakin vuoden verran pitempään.
Uuden puhelimen käyttöönotto on useimmiten pitkä ja joskus vähän hankalakin operaatio. Motorola on kuitenkin tehnyt tästä taidetta. Käyttäjää viedään kädestä pitäen – liian kovaa kuitenkaan puristamatta – eteenpäin hymyilyttävän viihdyttävästi. Oli sitten vanha tai uusi Android-käyttäjä, Motorola opastaa mainiosti mitä seuraavaksi täytyy tai kannattaa tehdä. Etenkin tuo ”kannattaa” on jotain mitä toivoisi näkevänsä useamminkin. Puhelimen Moto-ohjauskeskus antaa sopivasti vinkkejä kaikenlaisille käyttäjille siten, ettei luurin tarjoamat edut jää huomaamatta. Tokihan joku Windowsin klemmarikin huuteli aikoinaan vähän väliä mitä erilaisimpia ”nokkeluuksia”, mutta tämä Moto tekee sen oikeasti erinomaisesti.
Juuri tuo ohjauskeskus tekee Motorolan puhelimista persoonallisia. Toinen ilahduttava asia on pakkosoftien poissaolo. Luurin Android on erinomaisen ”puhdas”, eikä silmille hypi turhia ohjelmia joita ei pysty poistamaan.
Edge 40 Neo ei ole prosessoriteholtaan mikään tykki, mutta tämä ei mitenkään vaikuta normikäyttöön. Luurin päivittäinen naputtelu on täydellisen sujuvaa. Kunhan asentelee tarvitsemansa softat paikoilleen ja muokkaa kaiken itsensä näköiseksi, ei lopputuloksesta paljastu mitään moitittavaa.
144 hertsiin lukittu virkistystaajuus on komeaa katsottavaa, mutta myös automatiikka pitää hommat sulavana virkistystaajuuden vaihdellessa tällöin 60 – 120 hertsin välillä. Kosketusnäytön herkkyys on erinomainen. Alussa se oli itse asiassa vähän liiankin herkkä, sillä kaarevien reunojen kanssa piti hieman opetella sopivaa otetta turhien sivukosketuksien välttämiseksi. Suojakuoren ollessa paikoillaan asia ei tosin sitten tuottanut kömpelösormisellekaan ongelmia.
170-grammaisena puhelin on kevyt pitää kädessä pitkienkin pelisessioiden ajan. Ja kyllä, tehoja tässä luurissa riittää erittäin hyvin myös niihin.
Vakiotestipeli Call of Duty: Mobile kykenee high-tason grafiikkaan ruudunpäivityksen ollessa maksimissa. Pelin uudella ultra-ruudunpäivityksellä grafiikka putoaa sen sijaan low-tasolle.
Peliä tykiteltiin high-ruudunpäivityksellä. Virtaa riitti kuudeksi tunniksi ruudunkirkkauden ollessa 75 % ja äänien tullessa Bluetooth-kuulokkeiden kautta. Puhelin ei juurikaan lämmennyt, eli jäähdytyspuoli on kunnossa. Xbox-pilvipelailu sujui samaisissa merkeissä huolettomasti.
Luurissa on pelien mukana automaattisesti taustalle käynnistyvä Motorolan ”Gametime”-pelitila. Sen saa esille käyttäjän toiveiden mukaisesti joko omaa ruudulla näkyvää pientä ja siirrettävää pallukkaa painamalla tai sitten näytön reunasta sisäänpäin pyyhkäisten. Ruudulle avautuu oma pieni peliasetusikkuna, josta voi valita muun muassa puhelujen ja ilmoitusten estämisen, korkean suorituskyvyn ja näytön tallentamisen. Mukana ei harmittavasti ole joissain toisissa Motorola Edge -puhelimissa olevaa pelin äänien mukaisesti toimivaa ”akustiset valot” -reunavalotilaa. Muutoin Gametime on erittäin hyvä lisä paljon luurilla pelaavalle. Pelipuhelimeksi Edge 40 Neo onkin erittäin hyvä valinta.
Striimikäytössä Edge 40 Neo suoriutuu yhtä lailla moitteettomasti. Täydellä ruudunkirkkaudella ja puhelimen omia stereokaiuttimia 75 % äänenvoimakkuudella käytettäessä viihdettä voi katsella hitusen yli kymmenen tuntia. Kun kirkkauden pudottaa 75 prosenttiin ja äänet siirtää Bluetooth-kuulokkeisiin, voi sarjoja ja leffoja katsella 12 tunnin ajan. Kohtuullisia lukemia.
IP68-luokituksen mukaisesti pöly- ja vesitiivis Edge 40 Neo on yllätyksetön mutta perusvarma älypuhelin viihde- sekä hyötykäyttöön. Sen vetovoimaa lisäävät kaksi mainiota värivaihtoehtoa (mustaa ei lasketa) sekä kasvipohjainen ja hyvän tuntuinen suojakuori. Puhelin toimii niin kuin puhelimen pitää, Moto-ohjauskeskus on suorastaan loistelias, Dolby Atmos jytää Bluetooth-kuulokkeiden kautta hyvin kaikenlaisessa viihteessä ja Gametime pitää pelaajat tyytyväisenä. Kun vielä 68 watin laturi iskee akkuprosentit nollasta kahdeksaankymmeneen tasan puolessa tunnissa, niin eipä tässä jää mitään muuta kuin peukut ylöspäin. Tai noh, kohtuuhyvät stereokaiuttimet voisivat olla pikkuriikkisen paremmat, mutta onneksi sen havaitsee vasta harvoin tarvittavilla kovilla äänenvoimakkuuksilla.
Motorola Edge 40 Neo (12 + 256 Gt) maksaa tällä hetkellä 399 euroa. Saatavilla on kolme värivaihtoehtoa.
YHTEENVETO:
**** / *****
Suurimmalta osin yllätyksetön mutta erinomaisella Moto-ohjauskeskuksella käyttäjäänsä loistavasti opastava Android-luuri niin somettajalle kuin pelaajallekin. Kyseessä on kaiken muun ohella Motorolan ympäristöystävällisin älypuhelin tähän mennessä.
Ei tuosta piskuisesta kaiuttimesta ihan 11.1.4-ääntä lähde, mutta kova on yritys!