Pelikannettava moneen tarpeeseen – arvostelussa HP OMEN 15

Tehoja kaipaa myös tien päällä. Uusi HP OMEN 15 -läppäri tekee parhaansa tarjotakseen sekä tehoja että käyttömukavuutta etenkin reissun päällä pelaaville.

07.03.2021

Pelaamiseen tarkoitettujen teholäppärien hinnat pyörivät useissa tuhansissa euroissa. HP OMEN 15 sijoittuu hintakartalla keskimaastoon tarjoten mainiolta vaikuttavan vaihtoehdon mukavasti alle 2000 euron hintalapulla. Tutustutaan miten laite pärjää käytännössä.

Laitteen spekseistä tämän verran:

Prosessori: Intel Core i7-10750H 2,6 Ghz; suurin kellotaajuus 5 Ghz Boost-tekniikalla
Muisti: 16 Gt DDR4 2 933 Mhz
Tallennustila: 512 Gt SSD, yksi vapaa M.2 SSD -paikka
Näytönohjain: NVIDIA GeForce RTX 2070 8 Gt GDDR6 MAX-Q
Heijastamaton mikroreunainen 1080p IPS -näyttö, 300 Hz, WLED-taustavalaisuksella
Liitännät: 1*Thunderbolt 3 ja SuperSpeed USB-C, 3*USB, Mini DisplayPort, HDMI, RJ-45, kuuloke-/mikrofoniyhdistelmä, SD-kortinlukija
Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Home 64 bit

Painoa HP OMEN 15:lla on hieman alle 2,4kg ja sen mitat ovat 35,79 * 23,97 * 2,25 cm.

Käyttöönoton ja runsaiden Windows-päivitysten jälkeen SSD-levyllä oli 415 Gt tallennustilaa jäljellä.

Läppärillä voi toki tehdä paljon muutakin kuin pelata. Tämä juttu keskittyy kuitenkin laitteen toimivuuteen pelikäytössä. Sen verran pitää todeta, että HP OMEN 15:n näppäimistö tuntuu erittäin hyvälle. Sillä on miellyttävä kirjoittaa ja sen lohikäärmeenpunainen taustavalaisu viehättää silmiä. Virtanäppäimen sijoitus F12- ja Delete-näppäimien väliin ei ole mielestäni paras mahdollinen vaihtoehto, mutta vahinkopainalluksia ei sentään päässyt tapahtumaan. Enter-näppäin on yksirivinen, joten isompaan tottuneille se voi luoda aluksi pientä haastetta.

OMEN-läppäreiden mukana tuleva OMEN Gaming Hub on näppärä ja erittäin käyttökelpoinen sovellus. Sen kautta voi muun muassa käynnistää pelit, suoratoistaa niitä Android- ja iOS-laitteisiin ja säätää koneen tehojen käyttöä. Suorituskyky-osiossa on valinnat ”tasapainoinen” ja ”suorituskyky.” Grafiikkavalitsin-osio tarjoaa sen sijaan vaihtoehdot ”hybridi” ja ”erillinen”. Molemmista edellisistä jälkimmäinen on sulavampaan pelikäyttöön tarkoitettuja, kun taas ensimmäiset niin sanottuun normaaliin työskentelemiseen.

Tiltin testeissä läppäriä käytettiin kahdessa eri tilassa, normaalissa ja peliasetuksilla. Kaikissa testeissä laitteen kirkkaus pidettiin täysillä äänenvoimakkuuden ollessa 50%. Näppäimistön taustavalaistus oli käytössä ja hiirenä toimi Logitechin langaton Pro X Superlight. Pelitesteissä käytettiin Xbox One -ohjainta, joka oli liitettynä läppäriin USB-kaapelilla ottaen samalla itse käyttövirran koneesta.

Kuusikennoisen Li-Ion-akun (70,9 Wh) peruskestävyyttä testattiin toistamalla 1080p-videota Youtubesta. Normitilassa akku jaksoi hitusen yli neljä tuntia, pelitilassa 2 h 25 min.

Pelitesteissä akkua koeteltiin pasianssia enemmän tehoja vaativilla Forza Horizon 4:llä ja Sunset Overdrivella. Molempiin peleihin virtaa riitti aikalailla saman verran. Sekä normaalissa että pelitilassa tittelit pyörivät moitteettomasti 43-46 minuuttia, jonka jälkeen ruudunpäivitys putosi huomattavasti. Siinä vaiheessa akkua oli jäljellä 27%. Akun lataamistarveilmoitus pamahti ruudulle 51-53 minuutin kohdalla, jolloin virtaa oli jäljellä 12%.

Käytännössä ei ollut siis väliä käyttikö normaalia tai selkeästi tehokkaampaa pelitilaa; virtaa riitti kunnolliseen pelaamiseen noin kolmeksi vartiksi kaikissa tapauksissa. Näin ollen pelatessa kannattaa tehot pitää täysillä.

Tässä vaiheessa täytyy huomauttaa, että Sunset Overdrive valitti käynnistyksen yhteydessä prosessorin nopeuden riittävyydestä. Pelaaminen sujui kuitenkin suht mainiosti ajoittaisista ruudunpäivitysongelmista huolimatta.

Forza Horizon 4:n suhteen pelin sulavuudessa oli varsin iso ero eri tehotiloissa. Pelin sisäinen benchmark-testi antoi seuraavanlaiset tulokset:

Tulokset laitteen normaalitilaa käyttäessä.

Tulokset laitteen pelitilaa käytettäessä.

Ja kun kerta benchmarkeista puhutaan, niin tässä on vielä PC MARK 10:n tulokset normi- (yllä) ja pelitiloissa (alla):

Edellisten perusteella jääkin siis käyttäjän oman harkinnan varaan valita itselleen sopivampi tehotila. Valinnassa on pitkälti kyse siitä, mitä läppärillä tekee. Videoiden katselussa normitila jaksaa huomattavasti pidempään, kun taas pelikäytössä tehot kannattaa aina pitää tapissa.

Itse akun lataaminen tyhjästä täyteen kesti jokaisella tarkastuskerralla hitusen alle 2 tuntia. Näin siis silloin, kun itse laite oli sammutettuna.

Virtajohdon päässä HP OMEN 15 innostuu puhisemaan yllättävän kovaäänisesti pelejä pelattaessa. Läppärin takaa ja oikeasta sivusta tulee melkoinen tuuletus kun 3D-grafiikkaa pusketaan ruudulle kiivaampaa tahtia. Pöhinä on itse asiassa jopa niin häiritsevä, että hyvien pelikuulokkeiden käyttäminen tuli tarpeeseen. Akkutilassa laitteen puhina pysyy kuitenkin melkolailla huomaamattomana.

HP OMEN 15:n näyttö on tasokas. Kuvaa voi käytännössä katsoa mistä suunnasta tahansa värien pysyessä yltäkylläisinä niin ylhäältä kuin sivultakin katsottaessa. Äänentoisto on läppäriksi OK-tasoa. Jykeviä bassoja ei tietenkään kannata odottaa, mutta voimakkuutta riittää kohtuullisesti ainakin perustarpeisiin. Myös stereoavaruus on selkeä.

Peliläppärinä HP OMEN 15 ajaa asiansa erittäin hyvin. Tehoja on matkapelailuun riittävästi, joskin akkukeston soisi olla parempi. Etenkin näyttö ja näppäimistö ovat miellyttäviä ja tilanteeseen kuin tilanteeseen sopivia. Liitännöilläkin pärjää varsin pitkälle. Sopivan peliläppärin valinta perustuu täysin omiin tarpeisiin, eikä yksiselitteistä suositusta voi täten tehdä. Ainakin allekirjoittaneelle HP OMEN 15 osoittautui kuitenkin mitä mainioimmaksi ratkaisuksi.

HP OMEN 15 maksaa noin 1800 €. Jos haluaa 512 Gt:n kovalevyn tilalle kookkaamman 1 Tt:n tallennustilan, hinta nousee noin 300 €.

Damienin oma läppäri tarjoaa pimeästi tehoja.

Lisää luettavaa