Kodin älylaitteita tarjoava Hombli on tuonut markkinoille useita erilaisia tuotteita aina älytermostaatista pihavaloihin. Tilt tutustui valmistajan äärimmäisen ajankohtaiseen hyötylaitteeseen, Smart Socket -älypistokkeeseen.
Smart Socket on sähköpistorasian ja elektronisen laitteen pistokkeen väliin tuleva älylaite. Sitä ohjataan Hombli-applikaatiolla (Android/iOS) ja se on yhteensopiva Alexan, Google Assistantin ja Sirin kanssa.
Smart Socketin idea on kaikessa yksinkertaisuudessaan kertoa käyttäjälleen siihen liitetyn laitteen sähkönkulutuksesta. Toki siihen voi yhden laitteen asemesta liittää myös moniosaisen jatkojohdon, jolloin näkee kaikkien siihen kytkettyjen laitteiden yhteiskulutuksen. Tärkeänä optiona Smart Socketin voi sammuttaa, jolloin turhan virran kulkeminen laitteelle estetään kokonaisuudessaan.
Turhalla virralla tarkoitetaan laitteiden valmiustilassa käyttämää sähköä. Etenkin kotoa pois ollessa niin televisiot kuin pelikonsolit ja monet muut laitteet kasvattavat sähkölaskua aivan suotta. Testeissä tuli todettua, että esimerkiksi Xbox Series X kuluttaa lepotilassa ollessaan 0,18 kWh yhden päivän aikana. Ilman lepotilaakin – eli niin sanotussa ”virrat pois” -tilassa – kyseinen konsoli syö sähköä 0,06 kWh per päivä. Virrattomat Nintendo Switch (OLED) ja PlayStation 5 selvisivät puhtaammilla papereilla 0,01 kWh:n päiväkulutuksella.
Smart Socketin käyttöönotto on yksinkertainen prosessi. Aivan aluksi on vuorossa sovelluksen lataaminen ja siihen rekisteröityminen. Tämän jälkeen ei tarvitse kuin iskeä Socket pistorasiaan ja liittää se sovelluksen kautta omaan WiFi-verkkoon. Huomattakoon, että Socket toimii ainoastaan 2,4 GHz:n WiFi-taajuudella. Kun Socket tai useampi on yhdistetty sovellukseen, voi laitteet nimetä haluamallaan tavalla.
Välittömästi käyttöönoton jälkeen sovellus alkaa keräämään dataa älypistokkeiden läpi kulkeneesta sähkön määrästä. Se näyttää lähes reaaliajassa – hyvin pienellä viiveellä siis – seuraavat tiedot: sen hetkinen mA, virrankäyttö (W), voltit ja kWh-kokonaiskulutus. Sovellukseen jää myös muistiin päiväkohtaiset kulutukset, joten eri laitteiden syömän virran seuraaminen on äärimmäisen helppoa.
Tuo virrankäytön seuraaminen onkin asia joka kannattaa tehdä huolella. Harvoin tulee ajatelleeksi sitä, mitkä kaikki laitteet vievät lepotilassa virtaa ja kuinka paljon. Lisäksi kannattaa tutkia miten paljon astian- ja pyykinpesukoneiden ynnä muiden laitteiden eco-tilaa käyttämällä säästää. Kun käy rauhassa kaikki huushollin sähkölaitteet läpi, voi tehdä suurenkin pudotuksen seuraavaan sähkölaskuun. Esimerkiksi testissä käytetty pyykinpesukone kulutti normaalissa 60 asteisessa pesussa 1,06 kWh pesun kestäessä 2 tuntia 15 minuuttia. Noin vartin pitempään kestänyt 60 asteinen ekopesu kulutti sen sijaan vain 0,27 kWh. Aivan huikea ero, josta todellakin kannattaa ”maksaa” 15 ylimääräistä minuuttia.
Tietokone ja kaikki siihen kytketyt lisälaitteet aktiivikaiuttimineen päivineen voivat yhdessä syödä yllättävänkin paljon virtaa laitteiden ollessa lepotilassa. Kun kaikki edellä mainitut on liitettynä yhteen jatkojohtoon ja se on kiinni älypistokkeessa, on koko peli-/työpiste nopeasti sammutettavissa. Ei tarvita kuin pieni näpäytys älypistokkeen virtanäppäimeen tai sitten hoitaa homman mobiililaitteen sovelluksella. Ja koska sovellusta voi käyttää etänä, virroitetuksi unohtuneet laitteet saa sammutettua vaikka laivareissulta käsin. Vaikka säästetyt watit eivät välttämättä ole suuria, on jokaisella tällaisella pienelläkin teolla merkitystä niin ympäristön kuin sähkölaskunkin suhteen.
Sovelluksella hoituu myös älypistokkeiden ajastukset. Lisäksi pistokkeiden toimintaa voi ohjata esimerkiksi ulkolämpötilan tai auringonlaskun mukaan. Mahdollisuuksia on paljon.
Hombli Smart Socket on pieni suuri ekoteko. Sen käyttöönotto on todella pieni vaiva, mutta siitä saatava hyöty voi olla todella suuri. Allekirjoittaneen sähkölasku pieneni silmissä kun älypistokkeiden käyttöönoton jälkeen otti selvää joka ikisen talouden sähkölaitteen virrankulutuksesta. Kaiken lisäksi nämä Smart Socketit toimivat täydellisesti ilman minkäänlaisia oikkuiluja.
Yksi Hombli Smart Socket maksaa 19,95 euroa. Saatavilla on myös kolmen kappaleen paketti hintaan 39,95 euroa.
Sellainen juttu vielä, että kun Tiltissä ollaan niin PS5 ja Xbox Series X laitettiin luonnollisesti vertailutestiin. Kummallakin konsolilla pelattiin LEGO Star Wars: The Skywalker Saga -peliä tasan kahden tunnin ajan. PS5 kulutti 0,36 kWh, Xbox Series X sen sijaan 0,31 kWh. Skywalker Sagan pelaaminen maksaa siis PS5:llä noin 15% enemmän.
(Testissä olleet PS5 ja XSX olivat julkaisupäivän laitteita. Uudemmat mallit voivat antaa erilaisia tuloksia. Kummallakin konsolilla pelattiin peliä ensimmäisestä tehtävästä alkaen.)