Arvostelussa Logitech G513 -pelinäppäimistö

Logitechin uusimman pelinäppäimistön luvataan olevan vähän kaikkea kerralla. Jos mainospuheisiin on uskominen, yrityksen uusimman kytkinmallin pitäisi päihittää kilpailijat mennen tullen. Kuinka lähelle totuutta ylistyspuheet pääsevät?

17.05.2018

Logitechilla on vahva läsnäolo pelikäyttöön luotujen oheislaitteiden markkinoilla. Kun kyse on näppäimistöistä, mekaanisilla kytkimillä on tällä hetkellä selkeästi dominoiva asema. Perinteisiin ns. saksi- tai kumikupukytkimiä käyttäviin näppäimistöihin verrattuna mekaaniset tarjoavat huomattavasti täsmällisempää aktivointiherkkyyttä, painallusvastetta ja moninkertaista käyttöikää. Kahdella eri kytkintyypillä saatava Logitechin uusin mekaaninen pelinäppäimistömalli G513 lupaa huippuunsa hiottua tekniikkaa sekä pitkäikäistä toimintavarmuutta.

Perinteisen näppäimistön pehmeään tuntuun verrattuna mekaanisten näppäimistöjen huomattavin ero on kytkimen tuomassa vasteessa ja tarkkuudessa. Mekaanisissa kytkimissä on saatavilla useita eri malleja, ja Logitechilla on käytössä heidän itse kehittämänsä Romer-G-kytkimet. Muihin mekaanisiin kytkimiin verrattuna Logitech lupaa niiden olevan nopeampia, herkempiä ja hiljaisempia. G513-näppäimistöön on valittavissa joko Romer-G Tactile tai Romer-G Linear.

Tactile-kytkimet ovat lähempänä perinteistä mekaanista kytkintä, josta kuuluu ja tuntuu selkeä naksahdus. Ääni ja vaste kertovat käyttäjälle painallushetken tarkasti, joten Tactile-malli sopii erityisesti FPS-peleihin. Linear-kytkimessä on puolestaan tasainen vastus loppuun asti ilman selkeää klikkausta. Lineaarinen malli on omiaan kaksoisnapautuksiin ja useisiin nopeisiin perättäisiin painalluksiin, joten vaihtoehtona se sopii erityisen hyvin MMO-peleihin. Molemmissa tyypeissä olennaisinta on käyttäjän oma kokemus, ja kumpikin vaihtoehto toimii hyvin peligenrestä riippumatta. Kytkintyyppiä valitessa kannattaakin ehdottomasti käydä liikkeessä testaamassa sormituntumaa itse, ellei valinta ole aiemman kokemuksen perusteella valmiiksi selvä.

Ulkonäöltään G513 on yksinkertainen ja tyylikäs. Tummanharmaasta alumiiniseoksesta tehty pohja ja keinonahkainen, irrallinen rannetuki antavat tunteen luksuksesta työpöydälle. Noin kilon painoinen näppäimistö on tarpeeksi raskas, jotta se ei liiku pöydällä paikoiltaan vahingossa. Myös rannetuki pysyy tukevasti paikoillaan kumijalkojen avulla, ja pehmeä memory foam antaa huomattavan mukavuuslisän käyttöön.

Vaikka G513 pitää sisällään täyden pohjoismaisen näppäinvalikoiman (skandinaaviset kirjaimet, toimintopainikkeet, erillinen numeronäppäimistö), asettelu on kompakti eikä ylimääräistä hukkatilaa ole käytännössä ollenkaan. Näppäinten välit ovat kuitenkin selvät, joten oikeaan nappulaan osumisessa ei ole vaikeuksia. Myös iso enter-näppäin ansaitsee kookkaan plussan, sillä se helpottaa etenkin kirjoittamisen kaltaisessa työskentelyssä.

Paketin mukana tulee erilliset näppäinhatut 12:sta oleellisimmalle pelinäppäimelle (numerot 1-5 sekä Q,W,E,R,A,S,D) sekä kätevä vaihtotyökalu. Vaihtoehtoisissa hatuissa on korotetut reunat, jotka parantavat sormien pitoa nopeatahtisissa ja tarkkuutta vaativissa pelihetkissä entisestään. Mukana tulevien hattujen lisäksi Logitech ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi tarjoa muita vaihtoehtoisia kuoria G513:lle. Useiden muiden valmistajien kytkimille on saatavilla loputon määrä muokattuja hattuja näppäimistön ulkoasun muuttamiseksi aina väreistä, materiaaleista ja erikoisista muodoista lähtien. Ainakaan tällä hetkellä sitä mahdollisuutta ei vielä Logitechin tuotteilla ole.

Näppäimistö kytketään koneeseen kahdella USB-liittimellä. Yhdeksi paksuksi johdoksi punottua piuhaa on 1,8 metriä, mikä riittää juuri sopivasti perinteisessä työpisteessä. Harmillisesti johto ei ole vaihdettavissa, joten piuhan pituus saattaa käydä haasteeksi joissakin tilanteissa. Pohjan takareunassa on myös oma USB 2.0 -läpivientiportti kuulokkeita, hiirtä tai vaikka puhelimen laturia varten. Hiukan hämmentävää on, että USB-protokolla on jätetty 2.0 tasolle, kun 3.0 tarjoaisi jopa kymmenkertaisen siirtonopeuden. USB 3.0 on tekniikkana ollut kuitenkin olemassa jo kymmenisen vuotta, joten sen poisjättäminen tuntuu muutoin uusinta tekniikkaa käyttävässä laitteessa vähintäänkin kyseenalaiselta.

Syvemmälle G513:sen ominaisuuksiin pääsee käsiksi erillisellä Logitech Gaming Softwarella. Kaikkiin toimintonäppäimiin on mahdollista ohjelmoida perustoimintojen lisäksi esimerkiksi mediatoistoon liittyviä toimintoja tai monimutkaisempia makroja, kuten useiden eri näppäinpainallusten yhdistelmiä. Eri ohjelmoinneille voi luoda myös useita tallennettuja profiileja, jotka voi asettaa pelikohtaisiksi. Kohdennetuissa profiileissa on mahdollista asettaa näppäimiä kokonaan pois käytöstä (kuten Windows-näppäin), jotta mahdolliset virhepainallukset eivät vahingossa sotke koko peliä.

Valitettavasti G513:n ja sen hallinnointiohjelmiston suurin kynnysongelma liittyy nimenomaan näppäinten uudelleenohjelmointiin, joka on tosiaan rajoittunut vain kahteentoista toimintonäppäimeen. Erityisesti monimutkaisemmissa verkkomonipeleissä olisi tärkeää voida sekä säilyttää FN-näppäinten toiminnallisuus että ohjelmoida muitakin nappuloita uusiin toimintoihin. On erittäin harmillista, että ohjelmointimahdollisuus on rajoitettu vain toimintonäppäimiin, mikä antaakin ison miinuksen sen käytettävyyteen.

Tarjontaa selatessa on ilmiselvää, että pelinäppäimistö ei ole pelinäppäimistö ilman vähintäänkin villejä LED-valaisumahdollisuuksia. G513 pysyy trendeissä mukana tarjoten näppäinkohtaisesti mukautettavan valaistuksen täydellä 16,8 miljoonan värin kirjolla. LGS-ohjelmalla valaistustehosteita voi muokata mielensä mukaan itse tai valitsemalla jonkun kymmenistä valmiista efekteistä. Vaikka sateenkaarien väreily sormien alla on toki hienon näköistä, sitä ei välttämättä aktiivisessa käytössä huomaa edes seurata. Varsinainen ilo tunnelmanluomiseen valaistusominaisuuksista tuleekin täyteen hyötyynsä vasta LIGHTSYNC-tekniikkaan yhdistettynä. Tällöin niin sanottujen staattisten efektien sijaan valaistuksen voi ohjelmoida esimerkiksi pelikohtaisesti tai ruudun valaistuksen mukaiseksi. Profiloidut ohjelmoinnit mahdollistavat erilaisten pelinsisäisten statusten näkymisen näppäimistöllä, jolloin taustavalaistuksesta on mahdollista saada oikeasti taktista hyötyä. Näytön valaistuksen mukana vaihtuva taustavalaisu taas luo entisestään tunnelmaa pelisessioihin. Mikäli omien ohjelmointien luominen ei kiinnosta, muiden valmiita tekeleitä voi ladata suoraan käyttöön. Logitechilla on myös saatavilla LIGHTSYNC-tekniikkaa hyödyntäviä kaiuttimia, hiiriä ja kuulokkeita, joten halutessaan työpöydän tunnelmavalaistusta voi laajentaa vielä pidemmälle.

Käytössä G513 on pehmeä ja mekaaniseksi näppäimistöksi todella hiljainen. Toki pieni ja asiaan kuuluva naksunta on olemassa, mutta esimerkiksi lineaariseen Kailh-Red-kytkimeen verrattuna ääni on huomattavasti hiljaisempi. Näppäimet painuvat alas vasteettomasti ja näppäilyiden rekisteröinti on nopeaa. Useat samanaikaiset painallukset onnistuvat niin ikään moitteetta, sillä G513 tunnistaa tarvittaessa kerrallaan 26 erillistä painallusta. Käytännössä se toimii erinomaisesti niin pelatessa kuin kirjoittaessakin, ja Logitechin Romer-G kytkimet tuntuvat huomattavasti kilpailijoiden vastaavia laadukkaammilta.

Kaiken kaikkiaan G513 on erittäin hyvin toimiva näppäimistö aktiiviselle pelaajalle. Se on pehmeä, hiljainen ja tarkka, mikä lisäksi se toimii erinomaisesti erilaisten genrejen ja pelityylien kanssa. G513 toimii yksinkertaisuutensa ansiosta myös helppona ensimmäisenä mekaanisena näppäimistönä, mikäli harkitsee siirtymistä pois perinteisistä kumikytkimistä. Useimmille peruskäyttäjille G513:n tarjoamat ohjelmointimahdollisuudet niin toimintojen kuin valojenkin suhteen ovat enemmän kuin riittävät. Hintaluokassa G513 on kalliimman puoleinen (valmistajan suositushinta 179,00 €), mutta rahalleen saa vastineeksi varmaa laatua ja toimivan taustaohjelmiston.

Laajempaa muokattavuutta vaativalle käyttäjälle G513 sen sijaan on liian rajattu. Mikäli käyttöä varten kaipaa muidenkin kuin toimintonäppäinten ohjelmointia tai haluaa muokata ulkoasua enemmän, niin silloin G513 kannattaa jättää hyllyyn.

Toimituksella oli testissä G513 Carbon, Romer-G Linear -kytkimellä.

TEKNISET TIEDOT JA LAITTEEN OMINAISUUDET

NÄPPÄIMISTÖN KOKO:
Korkeus: 132 mm
Leveys: 455 mm
Syvyys: 34 mm
Paino (ilman johtoa): 1020 g
Johto: 1,8 m

RANNETUEN KOKO:
Korkeus: 88 mm
Leveys: 445 mm
Syvyys: 21,5 mm

ROMER-G-NÄPPÄINKYTKIMET:
Kestävyys: 70 miljoonaa näppäinpainallusta
Painallusten mitta: 1,5 mm
Painallusvoima: 45 g
Näppäinpainallusten mitta yhteensä: 3,2 mm

NÄPPÄIMISTÖN TEKNISET TIEDOT:
Yhteystyyppi: USB 2.0
USB-protokolla: USB 2.0
Merkkivalot (LED): 2
USB-portit (sisäänrakennettu): Kyllä, 2.0
Taustavalaistus: Kyllä, näppäinkohtainen RGB-valaistus

Lisää luettavaa