Arvosta ääntäsi – arvostelussa HyperX QuadCast S -mikrofoni

Striimauksen ja tubettamisen suosioiden kasvaessa kannattaa pitää huolta, että oma ääni kulkee eteenpäin tasokkaana. Huonolla äänenlaadulla ei nimittäin tehdä muuta kuin karkotetaan katsojat muille kanaville.

27.11.2020

Lähes 25 cm korkea HyperX QuadCast S -kondensaattorimikrofoni on todella tyylikäs ilmestys. Työpöydällä huomiota herättävän kokoinen äänenvälittäjä pysyy paikoillaan jäntevien kuminauhojen avulla vaimentaen näin tukitelineestä itse mikrofoniin mahdollisesti kantautuvat värinät. QuadCast S:n ohjelmoitava RGB-valaistus tuo tyylikästä blingblingiä kertoessa onko itse mikrofoni päällä vai ei.

QuadCast S on hyvin yksinkertainen käyttää. Tästä huolimatta se soveltuu myös vakaville harrastajille ja työkseen tubettaville, sillä tässä tapauksessa yksinkertaisuudesta on myös toiminnallista hyötyä. Mikrofonin päällä oleva hipaisukytkin joko avaa tai sulkee äänivirran. Siitä onkin todella nopea vaimentaa laite aina tarvittaessa. Mikin pohjassa oleva näppärää pyörösäädintä käytetään vahvistuksen muokkaamiseen, ja sillä saa hienosäädettyä äänen herkkyyttä helposti. Laitteessa on myös neljä suuntakuviota, joilla määritellään mistä suunnasta ääni napataan. Stereoäänen lisäksi valittavissa on monovaihtoehdot ”suoraan edestä” nauhoitettaviin monologeihin, ”mikrofonin edestä ja takaa” käytäviin kahden henkilön keskusteluihin sekä 360 asteen vaihtoehto mikrofonin ympärillä ollessa enemmän puhujia. Mikrofonissa on myös 3,5 mm -kuulokeliitin äänen monitorointia varten.

QuadCast S:n käyttöönotto kannattaa aloittaa HyperX NGENUITY -ohjelmistolla. Sillä hoidetaan äänen perusasetuksien lisäksi sekä firmispäivitykset että valaistusasetukset. Väriprofiilin voi tallentaa itse mikrofoniin, jolloin säädetyt RGB-efektit toimivat myös PlayStation-käytössä.

Testeissä QuadCast S:n kirkas ja tehokas ääni onnistui vakuuttamaan kuulijat. Vahvistuksensäätimellä äänen sai kantautumaan ultraterävän ja äärimmäisen pehmeän välillä täysin portaattomasti. Mikrofoni osaa suodattaa myös kovat äänipiikit kuuntelijoiden korvien suojaamiseksi. PC-käytössä QuadCast S suodatti myös tietokoneen omista kaiuttimista tulevat äänet estäen niiden lähtemistä ärsyttävään kiertoon. Tosin kaiuttimien ollessa kovalla myös puhujan ääni suodatettiin kokonaisuudessaan.

Stereotilassa ääni kantautuu pehmeän kaksikanavaisena PC:n lisäksi myös PlayStation 4:llä. PlayStation 5:llä ääni ei syystä tai toisesta toiminut stereotilassa oikein.

Ilman USB-kaapelia 600 grammaa painavan QuadCast S:n rakenne ja muotoilu ovat erinomaisia. Ainoastaan kuulokeliittimen sijoittaminen laitteen taakse on hieman haasteellista. Mikrofonia voi kallistaa noin 45 asteen kulmassa.

Pakkauksessa tulee punottu ja hyvältä tuntuva kolmemetrinen USB-A-USB-C-kaapeli (mikrofonin päässä on USB-C-liitin) sekä asennussovitin, joka sopii sekä 3/8 tuuman että 5/8 tuuman kierrekokoihin ja useimpiin telineisiin.

HyperX QuadCast S on hintavuudestaan huolimatta rahalle loistavaa vastiketta antava mikrofoni vähääkään vakavammille podcastaajille ja vastaaville. Laite on tyylikäs kuin mikä ja sen käytettävyys on parasta A-ryhmää. Se soveltuu sekä yksinhöpöttäville että useiden henkilöiden tiimichatteihin, joten laitteesta on tilanteeseen kuin tilanteeseen. Stereomahdollisuus ja PlayStation-yhteensopivuus tuovat vielä loistavan lisän jo muutoinkin pätevään kokonaisuuteen.

Discordin ja TeamSpeakin sertifioima HyperX QuadCast S maksaa noin 180€.

HyperX päätti piristää arkea pienillä kuminauhasitomisleikeillä.

Lisää luettavaa