Pornoa vai erotiikkaa? Nörttityttö kertoo slashin saloista

Slash-fiktion on sanottu saaneen alkunsa 70-luvulla alkuperäisen Star Trekin naispuolisten katsojien toimesta. Tuolloin jotkut tieteissarjaan intohimoisesti (sanan varsinaisessa merkityksessä!) suhtautuneet fanit alkoivat kirjoittaa Spockille ja kapteeni Kirkille homoeroottisia kohtauksia tv-sarjan fanilehtiin.

Myöhemmin myös muiden tv-sarjojen ja esimerkiksi kirjojen yleensä miespuoliset hahmot ovat slash-tarinoissa kohdanneet toisensa milloin seksin, milloin ihan vain ystävyyden merkeissä. Spockin ja Kirkin lisäksi etenkin Keski-Maassa on ollut kuhinaa, ja Taru Sormusten Herrasta -kirjasarjan Frodot ja muut seikkailijat ovat olleet suosittuja slash-tarinoiden hahmoja. Twilight-elokuvien myötä slash-kulttuuri on saanut myös aivan uusia harrastajia.

Yleensä kirjailijat ovat ottaneet tällaiset tarinat vain positiivisena kunnianosoituksina, mutta silloin tällöin kirjojen ja tv-sarjojen tuottajat ja kustantajat ovat uhkailleet puuttuvansa fanifiktioteoksiin jopa oikeusteitse. Näin siitäkin huolimatta, että fanifiktiokulttuuri elää tänä päivänä lähes yksinomaan netissä, ja on oikeastaan aina täysin voittoa tavoittelematonta toimintaa – kyseessä on vain harmitonta hauskanpitoa ja mielikuvaleikittelyä.

Loistavalla Nörttitytöt-sivustolla on Soile Kontion kirjoittama laajempi ja syväluotaavampi kirjoitus ilmiöstä. Mainion artikkelin voit lukea tästä linkistä! Artikkelin lopusta löytyvät myös Kontion suositukset slash-tarinoista, joista kannattaa harrastuksensa aloittaa.