Palasitko Fallout-pelin pariin uuden sarjan innoittamana? – Tee tämä heti

Paranna pelikokemustasi.

25.04.2024

Jos innostuit monien muiden lailla palaamaan Bethesdan kolmiulotteisten Fallout-pelien pariin Amazonin erinomaisen sarjafilmatisoinnin ansiosta, saatat huomata pelien hitauden. Fallout 76 oli alun perin erittäin buginen ja sisällöltään vaatimaton. Peliä on kuitenkin paranneltu lukuisilla päivityksillä ja ilmaisilla lisäsisältöpäivityksillä, joten tarjolla oleva kokemus on nyt huomattavasti monipuolisempi. Pelimoottorin rajoitusten ja studion tyypillisten teknisten haasteiden vuoksi se ei kuitenkaan toimi perusasetuksilla aivan niin sulavasti kuin toivoisi. Tässä kuitenkin muutama vinkki, joiden avulla voit saada pelin pyörimään sulavammin.

Bethesdan pitkään käytössä ollut Creation-moottori on vuosien aikana alkanut näyttää ikänsä huonolla tavalla. Moottoriin lanseerattiin alun perin The Elder Scrolls V: Skyrimin myötä ja tuolloin käytössä ollut konsolirauta ei kyennyt pyörittämään teosta juuri 30 ruudun päivitysvauhtia korkeammilla luvuilla. Moottoriin fysiikkamallinnus sidottiin kehityksen yhteydessä osittain ruudunpäivitysvauhtiin ja tästä johtuen nopeuden ylärajaksi asetettiin 60. Sittemmin konsolien ja varsinkin tietokoneraudan tehot ovat kasvaneet valtavasti ja vanha rajoitus on alkanut tuntumaan suorastaan häiritsevältä. 144 hertsin ja sitä korkeammilla päivitystaajuuksilla sykkivät näytöt kykenevät piirtämään kuvaa nopeammin ja tehot riittäisivät suhteellisen vanhojen teosten pyörittämiseen huomattavasti rajoitusta korkeammilla luvuilla.

Valitettavasti fysiikkamallinnuksen ollessa sidottu ruudunpäivitysnopeuteen, lukituksen poistaminen aiheuttaa kaikenlaisia hämäriä kerrannaisvaikutuksia ja ongelmia itse peleissä. Kehittäessään sarjan viimeisintä osaa, Fallout 76:ta, studio tunnisti tämän ongelman ja poisti rajoituksen suoraan moottoritasolta. Valitettavasti pelin omista valikoista ei voi poistaa tätä rajoitinta, joten sen kiertämiseksi on tarpeen käydä muokkaamassa asetuksia manuaalisesti pelin tiedostoissa. Vaikka tämä saattaa aluksi tuntua haastavalta, se on yksinkertainen toimenpide, joka vaatii vain yhden arvon muuttamisen tavallisessa tekstitiedostossa.

Ohjeet ruudunpäivitysnopeuden rajoittimen poistamiselle:

 • etsi tietokoneesi käyttöjärjestelmälevyltä (useimmiten C:) kansio ”Käyttäjät” (englanniksi käytettäessä ”Users”)
 • etsi kansion sisältä oman Windows käyttäjätunnuksen mukaan nimetty kansio
 • avaa kansio “Tiedostot” (englanniksi ”Documents”)
 • etsi kansio ”My Games” ja sen sisältä kansio ”Fallout 76”
 • kansion sisällä sijaitsee tiedosto nimeltä “Fallout76Prefs”. Tuplaklikkaa tiedostoa ja oletusarvoisesti sen pitäisi avautua Windowsin Muistion/Notepadin sisällä
 • etsi tekstin joukosta (Ctrl+f auttaa) kohta “iPresentInterval=1” ja muuta se muotoon “iPresentInterval=0”
 • tallenna tiedosto ja sulje se

  Tämän jälkeen ruudunpäivitys on täysin rajoittamaton, ja riippuen tietokoneesi tehokkuudesta, peli voi pyöriä erittäin sulavasti. Vaikka fysiikkamallinnukseen liittyvät ongelmat on pääosin ratkaistu moottoritasolla, saattaa pelissä ilmetä oudoksuttavia ilmiöitä, kun vauhti kiihtyy liian nopeaksi. Tämän vuoksi, jos tietokoneesi on erittäin tehokas, on suositeltavaa rajoittaa ruudunpäivitysnopeus manuaalisesti näytön omaan päivitysnopeuteen. Omien testiemme perusteella ongelmia alkaa ilmetä, kun ruudunpäivitysnopeus ylittää 144 kuvaa sekunnissa, joten tämän nopeuden rajoittaminen voi olla viisasta. Manuaalisen rajoituksen voi asettaa useimpien näytönohjainten ohjauspaneelista joko järjestelmä- tai pelikohtaisesti.

  Lisää krumeluuria pelikokemukseensa kaipaaville on Nexusmodsissa tarjolla varsin kattava määrä erilaisia modifikaatioita. Esimerkiksi käyttäjä Wessberg on laatinut HD-tekstuuripaketin, joka nostaa teoksen varsin kehnolaatuisten tekstuurien tarkkuutta huomattavasti, tehden menosta näin hieman vähemmän sarveiskalvoja arpeuttavaa katseltavaa. Modiin ja asennusohjeisiin pääset käsiksi täältä.

  War, war never changes. But with mods it just might.

 • Lisää luettavaa