Arvio: suomalaiskirjailijan teos klassisten Monkey Islandin kaltaisten seikkailupelien historiasta ja nykyisyydestä on todellinen kulttuuriteko

07.12.2015

Juho Kuorikoski
Suuret seikkailupelit – tietokonepelien klassikot
Minerva

Juho Kuorikoski on melkoisen aktiivinen tietokirjailija. Sen lisäksi, että hän toimii avustajana Pelit-lehteen, kirjoitti hän viime vuonna mesenaatti-varainkeruun kautta rahoitetun Sinivalkoisen pelikirjan, jossa kerrattiin suomalainen pelihistoria vuodelta 1984 aina vuoteen 2014 saakka.

Nyt Kuorikoski on tehnyt jälleen melkoisen kulttuuriteon kaikille pelaajille kirjoittamalla kirjan Suuret seikkailupelit. Kirja rahoitettiin niin ikään mesenaatti-varainkeruun avulla. Uusimman opuksensa sisällä Kuorikoski purkaa haastattelujen ja kirjoitustensa kautta seikkaupelien historiaa alkaen aina vanhoista Zork-peleistä lähivuosien huippukehuttuihin Telltale-seikkailuihin.

On jo sinänsä uskomatonta, miten piskuisesta Suomesta kotoisin oleva Kuorikoski on saanut haastatteluun Ron Gilbertin, Al Lowen ja Tim Schaferin kaltaisia legendaarisia pelintekijöitä. Voi vain kuvitella, millainen kaaos on ollut purkaa näiden haastatteluja artikkeleiden sisään. Ratkaisu on kuitenkin onnistunut, ja Maniac Mansionin, Secret of Monkey Islandin ja Leisure Suit Larryjen historia käydään läpi seikkaperäisesti.

Välillä tietoa on niin runsaasti, että pientä editointiakin olisi voinut harrastaa. Toisaalta tästä valittaminen on miltei hakemalla haettua, sillä aivan kuten Sinivalkoinen pelikirjakin, Suuret seikkailupelit on sekin opus, jota ei kannata tai edes voi lukea kannesta kanteen kronologisesti edeten. Lukijan kannattaa selailla ensin kertomukset suosikkipeleistään läpi, jonka jälkeen omaa seikkailupelitietämystään syventää ilomielin vähän tuntemattomimpien pelien tekijöiden haastattelujen ja esittelyjen parissa.

Suuret seikkailupelit on tarkoitettu seikkailupelien harrastajalta seikkailupelien harrastajille. Siksi se sovikaan ihan kaikille. Omaa arviokappalettani selailivat innolla kuitenkin sellaisetkin ihmiset, jotka eivät itseään pelaajiksi ole koskaan laskeneet. Esimerkiksi Police Quest– ja Space Quest -peleihin ovat tutustuneet lähes kaikki alle nelikymppiset, jotka ovat joskus nuoruudessaan tietokoneilla leikkineet. Ikonisten pelien syntytarinoita lukee mielellään.

Nyt kysymys kuulukin: mitä ihmettä Kuorikoski keksii seuraavaksi?

Jarkko Fräntilä

Kirjan Facebook-sivuille pääset tästä.

Kirjan kustantajan sivuille pääset tästä. Ja mikäli haluat opuksen muuten itsellesi joulun kunniaksi hieman halvemmalla kuin normaalisti, klikkaapa itsesi tänne ja käytä alennuskoodia ”Game” kirjan tilatessasi.

Lisää luettavaa