Yhteistä tekemistä perheen mökkireissulle – arvostelussa 51 Worldwide Games

Juhannuksen erikoisarvostelussa syynätään klassisten ajantappajien kokoelmapaketti. Korttipakat saavat unohtua eteisen pöydälle, sillä Switchin 51 Worldwide Games tarjoaa tekemiset näppärällä pikkukasetilla.

18.06.2020

Kun juhannuksen alla paetaan jälleen kaupunkien tohinaa keskelle kesämökkien autioitunutta ja hidastunutta maisemaa, takamuksessa on aina pelko sateisesta, lumisesta tai muuten vain kamalan sään pilaamasta mittumaarista. Ruotsin vallan alla hankitut pelikortit toki tarjoavat piristettä sisätiloihin, mutta kyllähän ne noin puolet kadoksissa olevaa korttia tekisivät ristiseiskasta hitusen toimivamman kokonaisuuden. Hätä ei kuitenkaan ole tämännäköinen, sillä 51 Worldwide Games mahduttaa valtavan läjän tuttuja pelejä Switchin syövereihin. Onko siis taskukokoisesta minipelikokoelmasta pelastamaan sateiset illat, vai onko märkien hiilien sytyttely vuotavan rännin alla värjötellessä sittenkin viihdyttävämpää?

51 Worldwide Games on jatkoa liki 15 vuoden takaiselle Nintendo DS -julkaisulle, joskin tällä kertaa pelivalikoima on toki kasvanut lähes tusinalla. Mukana on runsas kattaus erilaisia viihdykkeitä aina biljardista pasianssiin, ainakin meillä päin Othellona tunnetusta Renegadesta pöytälätkään sekä pokerista muistipeliin. Yksinkertaisia pelejä piisaa joka lähtöön, joten klassikkojen omaksuminen on helppoa puuhaa. Mukana on myös historiallista painoarvoa, sillä Nintendo aloitti aikanaan juurikin Hanafada-korttien tekijänä. Teos onkin osuva paikka tuoda peli myös Switchille.

Historian harmaantuneet lehdet valtaavat myös odotteluajan. Minipelien taustoja esitellään kevyellä dialogilla, joka sisältää runsaasti hauskoja vitsejä sekä vielä pahemmin jorpakkoon ajautuva nolouksia. Esimerkiksi ilmakiekon kohdalla virnuileva mies osoittaa näkökannasta riippuen sopimatonta sovinismia tai hauskaa äijämäistä velmuilua. Taustoitukset ovat mukava pikkulisä osaksi pakettia.

Pelit iskostuvat selkärankaan nopeasti, sillä suurin osa niistä vaatii vain muutamaa nappia. Esimerkiksi Yatzyssä nopat lentävät laudalle kahdella painalluksella, kun taas biljardissa lyönnin voimaa hallitaan tattia vetämällä. Harmillisesti pallonhallinta jäi ainakin itselläni täysin sattumanvaraiseksi huitomiseksi, sillä sopivaa tuntumaa ei yksinkertaisesti löytynyt. Onneksi pöytälätkän kaltaiset klassikot toimivat huomattavasti paremmin.

Teokset ovat äärimmäisen yksinkertaisia, joten esimerkiksi biljardin tai pokerin tapauksessa varsinainen kokemus jää eittämättä taka-alalle. Korotettava vaikeusaste ei oikein paikkaa esimerkiksi kierrelyöntien puuttumista, minkä lisäksi limit texas hold’emin tekoäly on onneton. Virtuaalinen pelikumppani sököttelee kaksia pareja onnellisesti loppuun asti tilanteessa, jossa jokainen täysjärkinen survoisi pottiin omaisuutensa mummolta perittyä kesämökkiä myöten.

Nopeaa pelisessiota haluavien riemuksi kaikki minipelit ovat alusta asti avoinna. Ratkaisussa on aina puolensa, sillä samalla se saa jämähtämään niihin tutuimpiin pelivariaatioihin pakotetun kokeilemisen sijasta. Onneksi monin paikoin kokemusta saa syvennettyä moninpelillä. Teos tukee enintään neljän pelaajan sessioita, mikä tosin vaatii tilanteesta riippuen lisä-Switchejä. Esimerkiksi pokerin pelaaminen samalta näyttöpäätteeltä ei onnistu ilman lisäruutuja, sillä omien korttien pitäminen salassa on melkoisen keskeinen osa peliä. Vastaavasti taas omaa autorataa voi laajentaa vierekkäin olevilla konsoleilla mukavasti. Eihän parilla Switchillä vielä mitään täysimittaista Nürburgringiä rakenneta, mutta kyseessä on joka tapauksessa hauska lisä.

Koska minipelikokoelmat eivät innosta pelipuodissa ihan jokaista, on tekijätiimi ja Nintendo ympännyt kylkiäiseksi erinomaisen kimppapelioption. Teoksen voi ladata eShopista itselleen ilmaiseksi, jolloin pääsee kasetin omistavan luomiin karkeloihin mukaan. Systeemi on kerrassaan erinomainen, sillä useamman kopion hankkiminen esimerkiksi mökkireissua varten tulisi niin tyyriiksi, että samalla hinnalla saisi ostettua kaikki pelit fyysisenäkin.

Tekoälyn rökittäminen on melkoisen ankeaa eikä peliseuraa aina ole, joten apua on saatavissa verkosta. 51 Worldwide Games tukee nettipeliä varsin onnistuneesti. Koska suurin osa pelattavista teoksista on vuoropohjaisia, viivemurheet loistavat poissaolollaan. Verkkopelin ainoa ongelma on se, ettei rökitetyn kaverin ilmettä näe lumierän loistaessa valotaululla. Samalla se vie monista peleistä parhaan teränkin. Teknisesti nettipuoli toimii joka tapauksessa hyvin.

51 Worldwide Games on hauska minipelikokoelma, joka kärsii syvyyden puutteesta. Teokset ovat todella alkeellisia, mikä haittaa erityisesti biljardin kaltaisten taitolajien tapauksessa. Kortti- ja lautapelit sen sijaan toimivat oikein mainiosti, eikä tällä kertaa kukaan pääse hyödyntämään juhannuksen juhlajuomaa nauttineen samentunutta keskittymistä järjestelemällä pakkaa mieluisekseen. Syvyyden ohella toinen moite menee nelinpeliin taittuvien pelien vähyydestä. Suurin osa teoksista on suunniteltu vain kahdelle pelaajalle, kuten tietysti monet lautapelit tapaavat olla. Joka tapauksessa jotain Monopolyn kaltaista lisäsisältöä olisi mukaan suonut ängettävän, jotta isommankin porukan kekkerit viihdyttäisivät paremmin.

Ostopäätöstä tehdessä on hyvä miettiä sitä, paljonko perinteisiä pelejä todella haluaa pelata. Mikäli pasianssi, shakki ja muut klassikot saavat ajan lentämään, tarjoaa 51 Worldwide Games rahalle hyvää vastinetta. Jos taasen haussa on mitään syvällisempää, kannattaa katse suunnata pelivariaatioiden syvällisempiin virtuaaliversioihin.

Saatavilla: Switch
Ikäraja: PEGI 12 (uhkapelaaminen)

Laihian formularataehdotus ei vakuuttanut asiantuntijoita.

Lisää luettavaa