World In Conflict

10.10.2007

Suomalainen peliteollisuus on tunnetusti kovaa valuuttaa maailmalla, mutta osataan sitä länsinaapurissakin. Ruotsalaisen Massive Entertainmentin uusin tuotos, World in Conflict, on yksi vuoden kovimmista strategiapeleistä.

Tällä kertaa taistellaan kolmannessa maailmansodassa. Pelaaja tarttuu ruoriin, kun itänaapurimme tekee yllättävän invaasion Yhdysvaltoihin ja uhkaa jyrätä paikalliset sotavoimat suohon. Onneksemme paikallisesta upseeriakatemiasta on juuri valmistunut pelaajan alteregoksi ryhtyvä luutnantti Parker, jonka tehtävänä on pelastaa Yhdysvallat ja siinä sivussa Eurooppakin punakoneen jyrän alta.

World In Conflictissa ei kerätä resursseja sen enempää kuin rakenneta tukikohtaakaan, vaan toimeen on tultava pienellä määrällä kalustoa. Alussa pelaaja saa käyttöönsä pinon joukkojen ostamiseen käytettäviä pisteitä, joita ropisee lisää tehtävän edetessä. Tienatuilla pisteillä voi ostaa muutaman yksikön verran apuvoimia. Koska joukkoja on vähän ja vihollisia vähintään riittävästi, on pelaajan todella mietittävä omia siirtojaan. Paikoin eteen tulevat aikarajat hankaloittavat hommaa entuudestaan. Peli onkin melko haastava, muttei silti liian vaikea. Vähän helpotusta tuovat taktiset pisteet, joiden avulla voi tilata avukseen esimerkiksi tykistökeskityksen tai laser-ohjatun ohjusiskun.

World In Conflictin ulkoisen olemuksen mielenkiintoisin osa on ympäristön tuhoutuminen. Käytännössä kaiken voi ampua tuusan nuuskaksi. Grafiikka yleisesti on selvästi keskivertoa parempaa, ja äänimaailma toimii hyvin.

Myös moninpeliominaisuudet ovat kattavat. World In Conflictin rakentelufiloasofian hylännyt pelimekaniikka toimii yllättävän hyvin myös useamman ihmisen voimin. Parhaimmillaan sotatantereella käy todellinen ryske, ja tiimityöskentely nousee arvoonsa.

Nykyisin vastaan tulee harvoin pelejä, joissa aivojaan joutuu käyttämään samaan tapaan kuin World In Conflictissa. Kyky ajatella toimintaa useasta eri vinkkelistä tarjoaa avaimet voittoon. Pelissä on omat pikku ongelmansa, esimerkiksi tekoälyn suhteen, mutta kokonaisuutena kyseessä on mielenkiintoinen paketti, jota kenenkään reaaliaikastrategian ystävän ei tulisi missata.

Tuomio:
Tuoretta ja haastavaa strategiaa