Wartech: Senko No Ronde

30.05.2007

Wartech on julkaistu Japanissa jo kolme vuotta sitten. Nopeatempoisessa räiskinnässä kaksi jättirobottia kiertää kehää toistensa ympäri ja suihkii plasmapalloja ja lasersäteitä ruudun täydeltä. Homman nimi on äärimmäisen nopeatempoinen toiminta, jossa elossapysyttely vaatii sekunnin murto-osissa tehtäviä väistöliikkeitä ja vastaiskuja. Suuren suosion saanut toimintapeli on vihdoin päätetty kääntää myös länsimaisten pelureiden iloksi.

Yksinpeli aloitetaan valitsemalla jokin mangahenkisistä hahmoista, joiden robotinkäsittelytaidot sekä aseistus vaihtelevat hyvinkin paljon. Kaikkien hahmojen tarina nivoutuu jonkinlaisen valtavan kriisin kehittymiseen ja ratkeamiseen, mutta japanilaisesta pelistä kun on kyse, sekavasta ja vähillä lauseilla kerrotusta juonesta ei ota pirukaan selvää.

Itse taistelut ovat aina mies miestä vastaan. Kaksiulotteisissa kentissä robotit räimivät toisiaan kaukaa ja läheltä. Kukin robo on aseistettu kolmella erilaisella hyökkäystavalla sekä ajoitusta vaativalla suojakentällä. Mikä miehekkäintä, robot muuttuvat energian niin salliessa valtaviksi massatuhovälineiksi, juuri sellaisiksi joita yksinpelattavissa ammuskelupeleissä kohdataan kenttien lopussa. Kun molemmat robotit nykäisevät kunnon täyslaidallisen, ruutu on kirjaimellisesti täynnä valopalloja ja tuikuttimien säteitä. Siitä rytäkästä selviäminen kysyy puhtaasti väistelyn jaloa taitoa.

Tappelemisessa vaaditaan yllättävän paljon taktiikkaa. Tatin suunnasta riippuen kaikki kolme eri hyökkäysnappia saavat erilaisia tehoiskuja aikaan. Aseet eivät kuitenkaan ole ylivoimaisia atomijyriä, vaan vaativat täsmällistä ajoitusta ja robotin asemoimista. Jokaisen hyökkäyksen jälkeen aseet myös lataavat itseään lyhyen hetken. Väärällä hetkellä räiskäisty ohjusparvi merkitsee haaskattua hyökkäyspotentiaalia, joka tarjoaa vastustajalle tilaisuuden uida liiveihin ja antaa isän kädestä.

Ikävä kyllä, tappelemisen energisyydestä ei ole iloa tekoälyä vastaan pelattaessa. Tekotyhmiö on vastustajasta riippumatta tohelo maalitaulu, joka ei osaa hyödyntää robottinsa potentiaalia. Samalla kahden napin taktiikalla pärjää aina. Yksinpeli onkin lähinnä koriste, josta ei jaksa kiinnostua varttia kauempaa. Peli pääsee oikeuksiinsa vasta moninpelinä ja siinäkin vain, jos kumpikin pelaaja on kokenut tappelija. Sellaista matsia seuratessakin tulee hiki. Yksinään viihtyvien kannattaa suosiolla kuluttaa viikkorahansa johonkin toiseen peliin.

PÄÄSTÖTODISTUS Todellista taitoa vaativa roboräiskintä, jonka yksinpeli ei sytytä