Warcraft III: Reign of Chaos

20.07.2002

Vuoden odotetuimpiin strategiapeleihin lukeutuva Warcraft III on nyt ilmestynyt. Pelin edeltäjät ovat keränneet ympärilleen sankan fanijoukon ja pelisarjan menestys on luonut kovat ennakko-odotukset Warcraft III:n niskaan. Jotain peliin suuntautuvista odotuksista kertovat pelin ennakkomyyntiluvut. Suomessa peliä myytiin ennakkoon yli 10.000 kappaletta ja maailmanlaajuisesti peliä oli ennakkotilattu uskomattomat 4.5 miljoonaa kappaletta. Vertailukohtana voidaan pitää todella hyvin menestynyttä Diablo 2:sta, joka on myynyt kahden vuoden aikana 5.6 miljoonaa kopiota. Kovista paineista huolimatta Blizzard hätäillyt Warcraft III:n kehityksen kanssa, vaan peli työstettiin rauhassa valmiiksi ja se näkyy myös työn lopputuloksessa.

Pelin pääpaha on epäkuolleiden palava legioona, joka nousee uhkaamaan elävien otusten tulevaisuutta sylkien Warcraftin maailmaan hävitystä ja kuolemaa. Warcraft III:n kampanjaa tahkotaan ennalta määrätyssä järjestyksessä. Päästäkseen pelaamaan epäkuolleilla, on ensin läpäistävä ihmisten kampanja, epäkuolleiden kampanjan jälkeen pääsee pelaamaan örkeillä ja näin pois päin. Pelin tarinaa ei enää kerrota tekstiselostusten avulla, vaan tehtävien alussa, ja usein myös lopussa, nähdään pelimoottorilla toteutettu pätkä (joskus myös todella näyttävää CGI:tä), jossa kerrotaan mitä on tapahtumassa ja mitä pelaaja tulee tehdä.

WarCraft III esittelee pelaajalle kaksi uutta rotua, jotka ovat epäkuolleet sekä yöhaltijat. Mukana ovat myös vanhat tutut ihmiset sekä örkit. Rotujen välinen tasoero ei ole kovin merkittävä, joka on hyvä asia varsinkin moninpeliä silmälläpitäen. Jokaiselta rodulta löytyy omat vahvuutensa ja erikoisominaisuutensa, mutta mikään rotu ei ole ylivoimainen toisiin verrattuna. Tasoerot löytyvät lähinnä taioista sekä eri yksiköiden hyökkäystehoista, elinvoimasta sekä vastaavista ominaisuuksista. Yksiköitä voi myös päivittää aiempaa enemmän ja käytännöllisesti katsoen jokaista yksikköä voi parantaa ainakin jollain tavalla. Uusimmassa Warcraftissa taistellaan enää maalla ja ilmassa. Merivoimat on jätetty tylysti sivuun. Itse olen asiasta ihan tyytyväinen, sillä meritaistelut eivät koskaan iskeneet, mutta eriäviäkin mielipiteitä varmasti löytyy.

WarCraft III:n merkittävimpiin uudistuksiin kuuluvat myös 3D:nä toteutettu grafiikkamoottori sekä sankarihahmot. Uusi pelimoottori on tehnyt WarCraftista aiempaa pehmeämmän ja jollainlailla sarjakuvamaisemman. Grafiikka on todella kaunista, mutta peli olisi kaivannut hieman synkempää väripalettia, jotta pelin teeman synkkyys olisi tuntunut paremmin ruudun tälle puolelle. 3D-grafiikat vaativat luonnollisesti paljon konetehoja, joten täydellisen ruudunpäivityksen takaamiseksi koneesta kannattaa löytyä huomattavasti enemmän tehoja kuin mitä minimikokoonpanossa ilmoitetaan.

Sankarihahmot ovat pelin kovimpia heppuja, jotka kehittyvät pelin edetessä ja he voivat olla hyvin ratkaisevia taistelun lopputuloksen kannalta. Alussa sankarilla ei ole kovin järisyttäviä taitoja, mutta kokemuspisteiden karttuessa sankarin ominaisuudet parantuvat ja hän oppii uusia taikoja, joilla omia joukkoja voi auttaa taistelun tuoksinnassa. Sankarit voivat kerätä kentistä löytyviä tavaroita, jotka ovat usein neutraalien, mutta silti vihamielisten yksiköiden vartioimia. Näiden tavaroiden ansiosta sankareista tulee entistäkin kovempia tappokoneita. Sankarien myötä Blizzard on siis lisännyt Warcraftiin hieman roolipelielementtejä ja ne tuovatkin peliin hieman lisää syvyyttä.

Warcraft III käyttää edeltäjistään tuttua käyttöliittymää, jota on viilailtu sieltä ja täältä. Käyttöliittymän perustat ovat kuitenkin entisellään, joten aiempien Warcraftien ystävät tuntevat olonsa kotoisaksi ensimmäisistä pelihetkistä lähtien. Pelin resursseina toimivat kulta sekä puu, joita tarvitaan niin rakennusten kuin yksiköidenkin rakentamiseen. Samanaikaisesti valittujen yksiköiden määrä on rajoitettu tällä kertaa kahteentoista, ja omien yksiköiden kokonaismäärä voi olla korkeintaan 90. Todellisuudessa ruudulla ei kuitenkaan koskaan nähdä 90 omaa yksikköä, sillä sotilaat kuluttavat useamman kuin yhden yksikköpaikan. Joukkojen määrä aiheuttaa pelaajalle myös lisäkuluja, joiden takia pelaajan tulot putoavat heti, kun omien joukkojen määrä ylittää tietyn rajan. Tämä hankaloittaa peliä entisestään, sillä sotajoukkojen rakentaminen on tyyristä puuhaa.

Yksiköiden määrän rajoittaminen on ihan hyvä idea, sillä massalla jyrääminen ei enää onnistu yhtä hyvin kuin aiemmin. Toisaalta isompien sotajoukkojen kahakointi on hieman näyttävämpää. Samalla voidaan nurista pelin uudistuksista, joita on melko vähän. Suurin osa pelin ominaisuuksista on suoraa ripoffia Starcraftista sekä aiemmista Warcrafteistä. Peli on kyllä hyvä tällaisenaankin, mutta muutamat lisäuutuudet eivät olisi tehneet pahaa.

Pelin kampanjaa voi pelata kahdella eri vaikeustasolla, jotka ovat normaali sekä vaikea. Epäonnistumisen jälkeen peli tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden laskea vaikeustasoa, jolloin voidaan puhua helposta vaikeustasosta. Yksinpelikampanjan tarjoama haaste ei ole kovin vaativa ainakaan normaalilla vaikeustasolla, mutta hardilla pelattaessa joutuu sellaiseen ryöpytykseen, että oksat pois. Yksittäiset tehtävät tarjoavat mukavaa strategiointia, mutta battle.netissä pelanneille yksittäiset skenaariot ovat vähän turhan helppoja. Vähän vähemmän strategiapelejä tahkonneille niistä irtoaa huvia pitkäksi aikaa.

Battle.netin moninpeliareenoilta sitten löytyykin monentasoista Warcraft-pelaajaa, joiden kanssa pelaaminen on usein hyvin nautittavaa ja haasteellista. Moninpeliä voi harrastaa myös LAN:ssa, enkä yhtään ihmettelisi vaikka Warcraft III valtaisikin LAN-tapahtumien pelatuimman strategiapelin arvonimen. Lisäpisteitä tulee myös moninpelin helppokäyttöisyydestä. Riittää kun painaa paria nappia ja pelissä ollaan.

Warcraft III:n äänimaailma toimii loistavasti. Ääninäyttelijät saavat papereihinsa kiitettävän arvosanan, eikä taso laske myöskään musiikkien tai ääniefektien osalla. Yksiköiden kommenteista löytyy jälleen hauskoja vitsinpoikasia, joihin on selvästi panostettu, muutamat niistä onnistuvat jopa naurattamaan.

Loppupeleissä Warcraft III on hyvin pitkälle sitä mitä siltä odotettiinkin. Kyseessä on siis toimivaksi todettuun kaavaan luottava strategiapeli, johon on johon on lisätty uusia ominaisuuksia ja parannuksia. Uudistuksia olisi voinut kuitenkin olla hieman enemmän, jotta peli eroaisi selkeämmin Warcraft II:sta sekä Starcraftista. Yksinpelinäkin Warcraft III on jo poikkeuksellisen hyvä strategiapeli, mutta moninpeli tuo siihen vielä lisää potkua. Pelin eliniäksi voidaankin povata useampaa vuotta. Seuraavaksi jäädään sitten odottelemaan Warcraft-maailmaan sijoittuvaa massiivimoninpeliä, World of Warcraftia.