Timantti menneisyydestä ja katinkulta nykyisyydestä – arvostelussa Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowser’s Minions

Game Boy Advancen suotta unohdettu roolipeliklassikko uusittiin nykyaikaan sopivaksi. Paljastuuko ajan kultaaman muistopinnan alta edelleen jalometallia?

25.03.2018

Pölykerrokseen jo vuosikausia sitten hautautuneesta Game Boy Advancesta on jäänyt pelaajakansalle tukullinen lämpimiä muistoja. Parhaita muistoja nousee Advance Warsin, Golden Sunin, Final Fantasy Tacticsin ja muiden kumppanien ohella luonnollisesti myös Nintendon omista peleistä. Japanilaisyhtiön tarjonnan säkenöivä erikoisuus oli Mario & Luigi: Superstar Saga, joka teki lähtemättömän vaikutuksen julkaisussaan vuonna 2003. Teos sai loppuvuodesta vähintäänkin ansaitun uuden mahdollisuuden. Kantaako Nintendon taika vielä lähes puolitoista vuosikymmentä myöhemmin?

Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowser’s Minions tarjoaa nimensä mukaisesti kaksi erillistä teosta. Naavapartojen lämmöllä muistelema Superstar Saga on audiovisuaalisesti uusittu painos roolipeliklassikosta, kun taas Bowserin kätyrit edustaa uudempaa kokeilua. Konnien edesottamuksiin keskittyvä osuus ei ole heti käytössä, vaan tila täytyy avata erikseen pääjuonta pelaamalla. Operaatiossa ei onneksi kulu kuin parintuntinen.

Ehostettuihin kääreisiin niputettu Superstar Saga on yhä edelleen tuttu ja hulvaton seikkailu. Sienivaltakunnan sijasta Beanbean Kingdomiin sijoittuva matka vie veljesparin uusiin maisemiin, kun konnat vievät prinsessan äänen. Yleensä niin kovin sulosointuisesti puhuva Peach ei kykene hyökkäyksen jälkeen kuin käyttämään voimasanoja. Tämähän ei käy päinsä, joten noin 20 tunnin seikkailun aikana täytyy keksiä keinot konnien rökittämiseen, äänen palauttamiseen ja hahmojen kehittämiseen.

Tarjolla on ennen kaikkea vuoropohjainen roolipeli, joka yhdistää muutamia hauskoja niksejä perijapanilaiseen sapluunaan. Ensinnäkin veljeskaksikon kummallakin hahmolla on omat hyppynappulat pelikartalla liikkumiseen. Mario ja Luigi voivat lisäksi esimerkiksi kiivetä päällekkäin yltääkseen korkeammille tasanteille. Yhteistyö onkin pakollista, jotta kaikki aarteet ja salaisuudet saa paljastettua. Systeemi tuo pelimaailman nuohoamiseen lisää kiinnostusta.

Muut erikoisuudet keskittyvät taistelutantereelle. Superstar Saga onnistuu kaappaamaan pelaajan kiinnostuksen myös rivitaistoissa, sillä hyökkäyksiin saa lisäpontta oikea-aikaisilla napinpainalluksilla. Systeemi on etevä ja keskittymistä suosiva, vaikka pelin vaikeusaste onkin luvattoman matalalla. Helppous tekee myös hahmojen kehittämisestä melko merkityksetöntä – joskin lystikästä – hupia. Kokemuspisteiden keräämisen myötä kertyneillä tasoilla voi parantaa haluamaansa osa-aluetta, mikä aiheuttaa siitä huolimatta mukavia dilemmoja; terveyspisteet ovat tietysti kiva juttu, mutta olisiko nopeus tai iskuvoima sittenkin enemmän paikallaan?

Huumori on Mario-teoksissa ollut perinteisesti läsnä, mutta Superstar Saga on ottanut asiasta kaiken irti. Hyvällä pelimekaniikalla maustettu tarina ei ole vanhentunut vuosien saatossa laisinkaan, joten yksinpelaajille tarjolla on oiva ja nauruhermoja hipelöivä paketti.

Harmillisesti Bowser’s Minionista ei voi sanoa samaa. Pelaaja istutetaan uutuustilassa Goomban saappaisiin johtamaan Mario-pelien tutuista konnista muodostettua armeijaa. Taisteluita varten täytyy kasata joukko erilaisia sotilaita, joiden avulla pitää niputtaa vihulaiset. Siinä missä taistoon soveltuvan luottokaartin valinta viihdyttää aikansa, taistelut itsessään ovat hidastempoisia ja auttamattoman tylsiä. Liian kauan kestävät mäiskeet eivät onnistu viihdyttämään lyhyttä kertakokeilua kauempaa, minkä lisäksi matkaa rasittavat grindaustarpeet vievät lopunkin kiinnostuksen tilasta.

Audiovisuaalisesti paketti on onneksi hyvällä tolalla. Ulkoasua on ehostettu pelkkien pikselien lisäksi myös uusilla animaatioilla, jotka tuovat kokonaisuuteen mukavan tuulahduksen nykyaikaisuutta. Myös ääniraita on miksattu uudelleen, joten tutut kappaleet soivat aiempaa selvemmin.

Uutuusversion muita erikoisuuksia ovat tuki Amiiboille sekä 3D:n puuttuminen. Etenkin jälkimmäinen on yllättävä ilmiö, sillä onhan Nintendo 3DS -käsikonsolin juju aina nimeä myöten kolmiulotteisuus. Itse en perinteisen 2D:n suosijana asiasta pahemmin harmistunut, mutta ratkaisu kannattaa kuitenkin pitää mielessä ostopäätöstä tehdessä.

Mario & Luigi: Superstar Saga + Bowser´s Minions on osoitus siitä, että unohdettujen klassikoiden uusiminen voi olla kannattavaa puuhaa. Emopeli on turhasta helppoudestaan huolimatta erinomainen kokonaisuus, joka viihdyttää, naurattaa ja koukuttaa läpi 20-tuntisen tarinansa. Kylkiäiseksi lätkäisty lisäpelattava jää roolipeliherkun rinnalla valitettavasti kuriositeetiksi. Se ei kuitenkaan himmennä supertähtien saagan loistoa, joten pakettia voi pitää ehdottomasti suosittelun arvoisena reissussa roolipelaaville.

Saatavilla: Nintendo 3DS
Ikäraja: 3 (PEGI)