Joskus pelimarkkinat liikkuvat yllättävillä tavoilla. Stoked: Big Air Edition ilmestyi Amerikassa jo kaksi vuotta sitten, ja on tavallaan jatkoa alkuperäiselle Stokedille. Nyt peli on sitten vihdoin saatu Eurooppaan. Japaniroolipelien yhteydessä tällainen vitkuttelu on tavallisempaa. Onko Stoked kaksi vuotta ilmestymisensä jälkeen vielä julkaisemisen arvoinen?
Ura aloitetaan tekemällä oma lumilautailija. Sen jälkeen päästään heti rinteeseen. Itävaltalainen lautailumestari Wolle Nyvelt auttaa alkuun tekemällä trikkejä, jotka pelaaja sitten toistaa. Siinä oppii monia eri temppuja – ellei tukehdu nauruunsa. Nyveltin ulosanti on nimittäin niin flegmaattista, että voisi kuvitella miehen vetäneen useammankin viskipaukun ennen äänitysstudioon astumista.
Rinteessä meno toimii paremmin. Pelaajalla on aimo kasa mahdollisia tehtäviä, joista valita. Yleensä niissä tehdään trikkejä toisen kilpailijan perässä, tavoitteena rikkoa jokin tietty pistemäärä tai tehdä tietty määrä gräbejä. Useimmissa tehtävissä jää kuitenkin hämäräksi, mitä pitäisi tehdä, ja etenkin missä pitäisi tehdä. Tehtävät sinänsä ovat yksinkertaisia, ja niihin pääsee suoraan valikosta alkuperäisen Stokedin rinteissä haahuilun sijaan.
Pelaamista on helpotettu alkuperäisestä Stokedista, mutta yksinkertaista ei laskeminen vieläkään ole, kiitos tökkivän ohjauksen. Myös pelihahmon mallinnus häiritsee kokemusta, sillä hahmolla ei tunnu olevan massaa laisinkaan. Välillä oma laskija tuntuu leijuvan kepeästi ilmassa, kun taas välillä se tuntuu törmäävän ja kaatuvan helposti pieneenkin kiveen.
Visuaalisesti Stoked on valitettavan vanhahtava. Silti esimerkiksi syvällä puuterilumessa laskeminen on hienon näköistä ja tuntuista. Vaihtelevat vuorokaudenajat luovat myös hienosti vaihtelua. Yöllä lumisateessa laskeminen on tosin silkkaa tuskaa vajavaisen näkyvyyden takia. Niin kai se on oikeastikin, mutta ihan näin realistinen ei ole pakko olla.
Lumilautapelejä ei ole markkinoilla liikaa, ja nyt kun lumet alkavat sulaa ja kesä saapuu, lumilautailijat saattavat saada Stokedista jotain irti. Muiden ei kannata peliä hankkia, sillä sen vaikeustaso ja päämäärättömyys tekevät siitä rasittavan pelata.
ARVOSTELIJA
JARKKO FRÄNTILÄ
PÄÄSTÖTODISTUS
Etenkin lajin harrastajille tyydyttävä lumilautapeli.