Rock Manager

08.02.2002

Harvemmin tulee pelejä, jotka luovat uuden peligenren. Rock Manager on kuitenkin ensimmäinen bändin managerointipeli pitkään aikaan. Lisäksi, vuonna miekka ja kilpi ilmestyneet managerit ovat kuitenkin sen verran erilaisia, että rock manageria voidaan pitää ensimmäisenä kaupallisena bändimanagerointina.

Rock Managerissa sinä olet manageri, joka lähetetään luotsaamaan bändejä menestykseen. Pelissä ei keskitytä vain yhteen bändiin, vaan peli on jaettu kahdeksaan eri tehtävään. Seitsemässä tehtävässä sinun on johdatettava erilaisista lähtökohdista lähtevä yhtye menestykseen ja yhdessä tehtävässä pitää kaataa eräs levyfirma. Suurin osa tehtävistä on hyvin yksinkertaisia ja helppoja, mutta muutamissa joutuu touhuamaan ihan tosissaan. Vaikeaksi pelin tekee bändin jäsenten keskinäiset kahinat ja ikuinen paapomisen tarve. Bändin jäsenet ovat tuhka tiheään toistensa kurkuissa ja kun joku jäsen saa tarpeekseen, lähtee hän bändistä. Muutamassa tehtävässä bändin on pysyttävänä muuttumattomana alusta loppuun ja ne ovatkin pelin vaikeimmat tehtävät.

Jokaisen tehtävän alussa pelaajalle annetaan pieni raportti tehtävästä. Sitten onkin kasattava bändi tai käytettävä valmista bändiä. Kun yhtye on koossa on aika tehdä demo, jota sitten kaupitellaan julkaisijoille. Kun julkaisija on saatu ja levy on valmis, pistetään se levitykseen. Pelkällä levyn julkaisulla ei vielä päästä pitkälle, sillä levyä on myös mainostettava, jottei se jää kauppojen hyllyille pölyttymään. Lisäksi levy saa lisää suosiota jos se sattuu pääsemään radion TOP10 soittolistalle ja voipa levystä tehdä musavideonkin. Mikäli levyn menestyminen ei tyydytä, voi pelaaja pyrkiä sorkkimaan soittolistoja ja lahjoa kriitikoita parempien arvosteluiden toivossa.

Kun levy on valmis, voi bändi alkaa tekemään keikkaa. Mikäli keikalla on tarpeeksi porukka, manageri saa rahaa taskuunsa ja bändi saa tuntea fanien fanaattisuuden tuoman onnen. Aluksi keikoilla ei käy paljoa yleisöä, mutta maineen karttuessa pelaaja voi lähettää bändinsä soittamaan stadionille tai järjestää maailmankiertueen.

Yllä oleva saattaa kuulostaa monimutkaiselta (tai yksinkertaiselta) puuhalta, mutta kaikessa karuudessaan peli on pelottavan yksinkertainen. Samaa kaavaa toistetaan tehtävästä toiseen ja vaihtelua ei ole juuri nimeksikään. Kun tehtäviäkin on vain kahdeksan ja nekin on pelattu läpi muutamassa tunnissa ei peliä voi kehua kovin pitkäikäiseksi. Edes minkäänlaista vapaata bändin managerointia ei ole, vaan pelaajan on edettävä tehtävästä tehtävään. Kuten aiemminkin sanoin, pelin ainoa vaikeus tuntuu olevan bändin pitäminen kasassa.

Rock Managerin grafiikasta ei osaa paljoa sanoa, sillä tällainen peli menisi mukavasti vaikka tekstipohjaisena, mutta tietysti graafinen ulkoasu on mukavampi katsella. Äänimaailma puolestaan lienee yksi tärkeimpiä osa-alueita tässä pelissä. Ääninäyttelijöitä on sen verran paljon, että joukkoon mahtuu muutama todella hyvä ja muutama todella huono ääninäyttelijä, mutta kokonaisuutena puheet ovat hyviä. Sen verran pitää varoittaa, että pelissä kiroillaan ankarasti, joten perheen pienimmille peliä ei kannata ostaa. Tietenkään heidän kielitaitonsakaan ei välttämättä riitä moisten sanojen suomentamiseen.

Tietysti pelistä löytyy paljon musiikkiakin, jota pelaaja voi muokata haluamakseen tiettyjen rajojen puitteissa. Jos ihan tarkkoja ollaan niin biisit ovat lyhyitä looppeja, joita toistetaan ympäri ja ympäri. Käytännössä tällä ei ole mitään väliä, sillä harvemmin niitä lyhyitä looppejakaan tulee kuunneltua kokonaan. Musiikillisesti pelistä löytyvät kappaleet eivät juuri hätkäytä. Suurin osa biiseistä on enemmän tai vähemmän popahtavia, mainittiin biisin tyylisuunnaksi sitten pop tai metalli. Pelaajalle on annettu mahdollisuus muokata biisejä muuttamalla esimerkiksi valmista rumpukomppia toiseen valmiiseen rumpukomppiin, kovin laajoja muokkausmahdollisuuksia ei siis ole. Jonkinlaista potkua peliin olisi tuonut mahdollisuus luoda omia biisejä, mutta kun ei niin ei.

Rock Manager on siis järkyttävän yksinkertainen, lyhyt ja muutenkin tylsä peli. Aluksi peli saattaa tuntua hienolta, mutta karu totuus paljastuu nopeasti. Tietyt asiat viittaisivat siihen, että peli on kasattu melko tiukalla aikataululla. Pelistä ei löydy oikeastaan yhtään osa-aluetta, jota voisi varauksetta kehua. Kuten pelin rokkarit voisivat sanoa, ”Tämä peli on täysi paska”.

Lisää luettavaa