Suomalaiset ovat tunnetusti kovia rallikuskeja ja tämä näkyy myös suomalaisten pelaajien pelimaussa. Rallipelejä myydään Suomessa paljon ja Colin Mc Rae Rally 2 keikkuu edelleen korkealla myyntitilastoissa. Nyt Suomen ja muunkin maailman ajopelien ystävät saavat uuden kohteen, johon omat roponsa voisi tuhlata. Hieman tuntemattomampi Warthog-pelitalo on työstänyt markkinoille Rally Xtreme -pelin, jonka Xtreme-osuus ei ole vain pelkkää sanahelinää, vaan pelissä ajellaan todellisissa Xtreme-olosuhteissa ja tapahtumapaikoissa.
Rally Xtreme tarjoaa pelaajalle 24 erikoiskoetta, jotka jakautuvat kuuteen ralliin. Lisäksi pelistä löytyy 12 arcade-rataa. Rallia pääsee ajamaan Iso-Britanniassa, Yhdysvalloissa ja kotoisessa Suomessakin. Radat eroavat toisistaan riittävästi ollakseen omia yksilöitään. Eri rallien olosuhteet noudattavat melko tarkasti niitä stereotypioita, jotka liitetään maahan, jossa rallia ajetaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Englannin ralleissa ilmassa on sumua ja Suomessa ajellaan lumella ja jäällä.
Koska Xtreme tuntuu olevan muotia, on myös Warthogin pojat päättäneet iskeä peliin hieman Xtreme-meininkiä. Pelin aikana pelaaja pääsee kaahaamaan pitkin jyrkkien rotkojen reunalla, jäisen joen uomassa, paahtavan kuumalla aavikolla sekä monissa muissa mielenkiintoisissa paikoissa. Meille suomalaisille tutuksi tulleita ralleja ei tässä pelissä ajeta. Rally Xtremessä on yhteensä 27 autoa viidestä eri luokasta. Pelistä löytyy mm. WRC-autoja, tehdasautoja sekä muutama klassinen menopeli. Samassa luokassa olevien autojen erot ovat häviävän pienet, mutta mitä parempiin luokkiin siirrytään, sitä tehokkaampia ja nopeampia autot ovat.
Kun peli on saatu asennettua koneelle, on pelaajalla käytössään vain kaksi ajoneuvoluokkaa ja niiden mukaiset ajoneuvot. Myöskään rallia ei pääse ajamaan kuin yhteen paikkaan. Pelaajan onkin läpäistävä championship-moodi saadakseen käyttöönsä kaikki radat ja uudet ajoneuvoluokat. Myös Challange-moodia on pelattava, jos mielii saada kaikki autot käyttöön. Yhteensä eri pelimoodeja on viisi, jotka ovat Championship-, Arcade-, Single-, Challenge- sekä moninpeli-moodit. Kaikki pelimoodit Challengea lukuunottamatta löytyvät lähes jokaisesta autoilupelistä, joten tutustutaanpa Challenge-moodiin hieman lähemmin.
Äskeisestä saattoi tulla mielikuva, että Challange-moodi olisi jokin kovinkin outo juttu, mutta ei asia ihan näinkään ole. Challengessä pelaajalle lätkäistään käteen rahanippu, jolla pitäisi ostaa auto. Kun auto on valittu, lähdetään ajelemaan ralleja, joissa menestyminen tuo lisää rahaa ja rahalla voi taas ostaa parempia autoja jne.
Autopeleissä itse pelattavuus on ehkäpä pelin tärkein osa-alue, sillä ilman hyviä kontrolleja ajotuntuma on pahasti hukassa ja sitä myötä myös itse peli ei kovin kauaa kiinnosta. Rally Xtremen arvosteluversio ei jostain syystä suostunut toimimaan oman Microsoftin tärinäratin kanssa, joten itse jouduin tyytymään näppäimistöllä kaahailuun. Toivottavasti kauppoihin tulevissa versioissa tätä ongelmaa ei ole. Näppäimistöllä ajotuntumaa joutui hieman hakemaan, mutta harjoittelun jälkeen auto liikkui miten pitikin ja näppäimistöllä pelaaminen onnistui ihan kiitettävästi.
Rally Xtreme on peli, joka todella rankaisee virheistä. Erikoiskokeen aikana ei ole juurikaan aikaa kyntää peltoja tai törmäillä puihin, ellei halua löytää itseään tulosluettelon loppupäästä.
Koska pelistä löytyy useita eri ajoneuvoluokkia, on myös kilpailut jaoteltu yleiskilpailuun sekä luokkakilpailuun. Alussa pelaaja voi pelästyä heikkoa menestystään, mutta ei syytä huoleen, omassa luokassa pärjääminen on hyvä ottaa tavoitteeksi, ennen kuin pääsee tehokkaampien autojen puikkoihin, joilla yleiskilpailussa menestyminenkin on huomattavasti helpompaa.
Rally Xtremen grafiikka on nykypeliksi ihan kelvollista ja jouhevaa. Tyylikkäät radat ja niiden ympäristöt ovat kuitenkin jotain uutta rallipelien saralla. Tällä kertaa ratojen lähialueet eivät ole vain hätäisesti luotuja ”seiniä”, vaan pelistä löytyy jopa muutama todella upea maisema, joita voisi jäädä töllistelemään vähän pidemmäksi aikaa. Muutenkin ratojen vierustalla on paljon toimintaa aina työssä olevista maansiirtokoneista muihin pieniin yksityiskohtiin. Ikävä kyllä, kello tikittää kiivaasti ja sen tarkempaan maisemiin tutustumiseen ei aikaa jää.
Jo etukäteen Warthogilla kehuttiin pelin vaurionmallinnusta, joka onkin hoidettu tyylillä. Pienemmistä kolareista pelti taipuu ja ikkunat hajoavat, mutta vähän kovempien törmäysten jälkeen auto saattaa olla kolmella pyörällä kulkeva etäisesti autoa muistuttava metallilaatikko.
Jälleen kerran rallipelin äänimaailma onnistuu pilaamaan muun pelin luoman tunnelman melko totaalisesti. Autojen äänet ovat melko mitään sanomatonta pihinää, joka ei vakuuta ketään. Kartanlukija kuulostaa melko apaattiselta ukkelilta, joka lukee nuotteja tasaisen puuduttavalla äänellään. Kartanlukijan kertomat nuotit ovat pääosin ajan tasalla, mutta liian usein tulee tilanteita, jossa seuraava käännös kerrotaan vasta, kun pelaaja on vetänyt mutkan suoraksi ja on matkalla ojan pohjan kautta kohti lähimpää puuta.
Rally Xtremessä meiniki on kovasti arcade-luonteista, mutta jonkin verran simulaatioelementtejäkin on ahdettu mukaan. Auton ohjastaminen vaatii jonkin verran opettelua, mutta jos pinna ei pala aivan heti, ei opettelu ole mikään ongelma. Aluksi myös pelin vaikeustaso tuntuu miltei kohtuuttomalta, sillä tietokoneen ohjastamat autot tuntuvat olevan aivan järkyttävän nopeita. Mitä pidempään peliä pelaa, sen paremmin pelin vaikeustason oppii hyväksymään. Hitaimmilla autoluokilla yleiskilpailun voitto on mahdollista, mutta se vaatii lähes täydellistä onnistumista. Kun käyttöönsä saa WRC-auton, voi tosissaan lähteä tavoittelemaan mestaruussarjan voittoa.
Pelin grafiikka on tyylikästä ja varsinkin ajoympäristöt ansaitsevat kiitosta. Myös pelin Xtreme-meininki tuo peliin oman vivahteensa verrattuna lukuisiin muihin rallipeleihin. Aivan Colin McRae Rally 2:n tasolle Rally Xtreme ei pääse, mutta tasavahvana pakettina on harkitsemisen arvoinen ostos autopelien ystäville.