Halon ohella yksi Xboxin odotetuimmista peleistä lienee Project Gotham Racing. Useat saattoivat olettaa Project Gotham Racingin olevan Xboxin Gran Turismo. Microsoft ei kuitenkaan lähtenyt kilpailemaan suuren suorion omaavan Gran Turismon kanssa, vaan Project Gotham Racing on aivan omanlaisensa peli, joka eroaa valtavirrasta lähinnä poikkeavan ideansa vuoksi.
Project Gotham Racingissä tavoitteena ei ole vain kilpakumppanien voittaminen, vaan myös kudos-pisteiden kerääminen. Kudosta saa kyllä nopeasta ja hyvästä ajamisesta, mutta huomattavasti parempi kudoksen lähde on rämäpäisesti, mutta silti tyylikkäästi ajaminen. Esimerkiksi tyylikkäät sladit, ohitukset sekä ilmalennot ovat ehtymättömiä kudoksen lähteitä. Tyylikkäiden temppusarjojenkin tekeminen on mahdollista ja useamman tempun peräkkäisestä tekemisestä saa enemmän pisteitä kuin siitä, että temput tehtäisiin yksitellen. Ansaitut kudospisteet eivät siirry pelaajalle heti tempun jälkeen, vaan pelaajan on ajettava törmäilemättä muutaman sekunnin ajan. Jos pelaaja kolaroi tempun tai tuona parin sekunnin aikana, kudokset häviävät ilmaan ja pelaaja joutuu nuolemaan näppejään.
Kudos on siis pelin keskipiste. Project Gotham Racingin tärkein pelimoodi onkin Kudos Challenge. Kudos Challenge jaetaan useaan osaseen, joista jokainen sisältää useita haasteita. Haasteita löytyy laidasta laitaan, aina taitoajosta head to head kilpailuun ja aikaa vastaan ajamiseen. Jokaisessa tehtävässä on kerättävä tietty määrä kudosta saadakseen pronssimitalin. Kun jokaisesta haasteesta on plakkarissa vähintään pronssimitali, avautuu jälleen uudet haasteet ja näin jatketaan pelin alusta loppuun. Kudos Challenge vastaa pelin uramoodia ja kuten niin useiden pelien uramoodissa, myös Kudos Challengessä menestyminen avaa pelaajalle uusia autoja sekä ratoja. Radat avautuvat melko loogisessa järjestyksessä ja mitä pidemmälle peli etenee, sitä haastavammiksi radat sekä pisterajat tulevat.
Toinen kovassa käytössä oleva pelimuoto lienee moninpeli. Moninpelissä pääsee ajamaan niillä radoilla ja autoilla, jotka on avattu Kudos Challengessä. Kaverin kanssa kisaaminen onkin hauskaa ja mikään ei ole sen mukavampaa, kun nauraa muutamalla pisteellä hävinneelle kaverille, joka manailee epäonneaan.
Pelistä löytyy yhteensä 200 rataa. Aluksi homma toimii, mutta pidemmän päälle toisto alkaa tuntumaan läpi melko voimakkaasti. Osasyynä tähän on ratojen teeman pysyminen samana. Kaikki radat ovat kaupunkiratoja, joten ympäristöstä ei juurikaan irtoa ylimääräisiä virikkeitä. Muutama kaupungin ulkopuolelle sijoittuva rata olisi saattanut antaa pelille pienen piristysruiskeen.
Project Gotham Racingin kahtasataa rataa pääsee kaahailemaan 25 autolla. Autovalikoima alkaa Minin uudesta versiosta ja jatkuu Mersun kautta aina Ferrariin asti. Autojen väliset erot löytyvät kiihtyvyydestä, huippunopeudesta sekä ohjattavuudesta. Kerrankin erot myös tuntuvat jossain, sillä Project Gotham Racingissa ero onnistumisen ja epäonnistumisen välillä lasketaan usein sekunnin sadasosissa.
Autojen vahingonmallinnus on kohtalaista, joskaan ei mitään kovin erikoista. Vauriot näkyvät mukavasti pelleissä ja valojen rikkoutumisissa, mutta kovakaan törmäys ei ruttaa autoa kovin pahasti. Muuten autot näyttävät kauniilta ja pelti kiiltää kuin se olisi juuri vahattu. Pelin muu grafiikka ei kuitenkaan vakuuta. Koko kaupunki tuntuu olevan täysin kuollut suljetulla radalla ajavia autoja lukuun ottamatta ja radan ulkopuolella olevat rakennukset eivät ole kovin kummoisen näköisiä.
Pelin musiikillisessa annissa ei olla pihistelty. Musiikkia löytyy rockista teknoon ja musiikit sopivat pelin ilmeeseen erinomaisesti. Jos pelin musiikit eivät kuitenkaan miellytä, voi pelin aikana kuunnella Xboxin kovalevylle tallennettuja biisejä. Pelin äänimaailmastakaan ei löydy suurempaa valittamista. Autot kuulostavat tarpeeksi aidoilta ja jatkuvasti kaikuvat renkaiden ulvomiset ovat myös laadukasta tavaraa.
Pelituntumansa perusteella Project Gotham Racing keikkuu jossain arcaden ja simulaation välimaastossa, joskin arcadepuoli on kyllä vahvemmin esillä. Auto tottelee ohjausta tarkasti ja niiden tärkeimpien, eli liukujen tekeminen onnistuu kätevästi käsijarrua käyttämällä. Vauhti ja auton koko vaikuttavat realistisen oloisesti auton käyttäytymiseen ja pelituntuma onkin yksi pelin vahvimpia osa-alueita.
Project Gotham Racing on virkistävä kokemus tarjoamalla muutakin kuin nopeiden kierrosaikojen tavoittelua. Joissain määrin addiktoivakin kudos-pisteiden kerääminen on mukavaa puuhaa, varsinkin kun hyvistä suorituksista palkitaan uusilla radoilla ja autoilla. Myöskään moninpelin tärkeyttä ei tule unohtaa ja Project Gotham Racingissa moninpeli on taidokkaasti toteutettu. Mitään pelimuotoa ei kuitenkaan jaksaisi pelata, ellei pelattavuus olisi kunnossa ja sitä se onneksi onkin. Paketti on siis kaikilta osin kasassa ja vaikka pieniä valittamisen aiheita löytyykin, on Project Gotham Racing varteenotettava paketti seuraavaa Xbox-peliä ostettaessa.