Professor Layton and Pandora's Box

25.09.2009

Ensimmäinen Professor Layton -peli vei nimikkoproffan ja hänen apulaisensa Luken mystiseen pikkukaupunkiin, jossa jokaisella vastaantulijalla oli oma puzzle-älypähkinänsä ratkaistavaksi. Älypähkinät eivät kuitenkaan tuntuneet päälleliimatuilta, vaan toimivat hyvin yhteen pelin mainion tarinankuljetuksen ja tunnelman kanssa.

Uusi Professor Layton and Pandora’s Box jatkaa ensimmäisen pelin viitoittamalla tiellä. Yhdysvalloissa nimellä Diabolical Box -julkaistussa pelissä professori Layton ja Luke lähtevät selvittämään, mikä aiheutti Laytonin oppi-isän, tohtori Schraederin kuoleman. Oliko kyseessä mystinen laatikko, joka myyttien mukaan tappaa kaikki avaajansa?

Tällä kertaa pelaajaa hemmotellaan tarinaa kuljettavilla videoilla ja suuremmalla määrällä mainiota ääninäyttelemistä. Jokaisella vastaantulijalla on tälläkin kertaa älypähkinä ratkaistavana, mutta toisin kuin ykköosassa, nyt sille ei ole mitään tarinallista selitystä. Tämä ei kuitenkaan haittaa, sillä tunnelma ja pelattavuus ovat säilyneet entisellään.

Älypähkinöitä on tarjolla 150 kappaletta, ja niistä löytyy niin tilan hahmotukseen, matematiikkaan, logiikkaan kuin moneen muuhun älykkyyden osa-alueeseen nojaavaa aivojumppaa. Tarjolla on vihjeitä, joita voi avata pelimaailmasta löytyvien kolikoiden avulla. Lisätekemistä tarjoavat minipelit, joissa yritetään treenata lihavaa hamsteria parempaan kuntoon lelujen ja herkkupalojen avulla, kasataan rikkoutunut kamera ja tehdään pelihahmoille teetä.

Ykkösosaan verrattuna Professor Layton and Pandora’s Boxista löytyy enemmän sellaisia tilanteita, joissa tietty älypähkinä pitää ratkaista, ennen kuin pelissä voi edetä. Jumiin jääminen on siis paikoin todennäköisempää. Keskimäärin älypähkinöiden vaikeusaste on kuitenkin hallittavalla tasolla.

Kun peli on läpäisty, katseen voi suunnata ladattavaan sisältöön. Peliin julkaistaan viikoittain uusia puzzle-tehtäviä, joita voi ladata Nintendo Wi-Fi Connectionin kautta.

Professor Layton and Pandora’s Boxissa on otettu hyvä ykkösosa ja hiottu se suorastaan erinomaiseksi kakkososaksi. Peliä voi suositella melkeinpä varauksetta sekä puzzle-vetoisten seikkailupelien että puhtaiden älypelien ystäville. Englannin kieli tulee tosin olla kohtuullisen hyvin hallussa.

PÄÄSTÖTODISTUS
Erinomainen seikkailupeli aivojumpan ystäville.

ARVOSTELIJA
JANOS HONKONEN