Periytyvä ratkaisuvastuu – arvostelussa Layton’s Mystery Journey: Katrielle and the Millionaires’ Conspiracy – Deluxe Edition

Aivopähkinäallergia ei vaivaa professori Laytonin tytärtäkään, kun taskuseikkailu tuo valtavan läjän pulmia Switchille.

17.11.2019

Professori Layton on perheineen ja ystävineen pureksinut pähkinöitä jo yli vuosikymmenen. Vuonna 2007 ilmestynyt debyytti esitteli todellisen herrasmiehen, jonka arki koostuu ihmeellisistä sattumista sekä hoksottimia vaativista pulmista. Sittemmin ilmestyneet osat ovat tarjonneet Nintendo 3DS:llä ja mobiililaitteilla tukun uusia ongelmia sekä seikkailuja, mutta todelliset uudistukset ovat jääneet vähiin. Lähimmäs myllerrystä ylsi vuonna 2012 ilmestynyt Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney, joka yhdisti kaksi rakastettua sankaria yksiin kansiin. Sittemmin ikoninen proffa vaipui horrostamaan Azran Legacy -osan myötä, mutta onneksi tytöstä polvi paranee. Switchille käännetty Layton’s Mystery Journey: Katrielle and the Millionaires’ Conspiracy esittelee nimittäin värikkään ja hauskan matkan aivopähkinöiden maailmaan.

Mobiililaitteille keväällä 2017 ja Nintendo 3DS:lle muutamaa kuukautta myöhemmin ilmestynyt nimihirviö vie pelaajan jälleen pulmien äärelle. Lontooseen oman dekkariputiikkinsa pystyttävä Katrielle ei tyydy arjen rutiineihin, vaan erilaiset työpyynnöt kuskaavat mimmiä paikasta toiseen mittauttamaan aivonystyröiden kuntoa. Toisaalla paikalle tepastelee puhuva koira, yhtäällä ratkotaan kaupunkikarnevaalin tapahtumia. Tarinaluvuissa piisaa mukavaa vaihtelua ja mielikuvitusta.

Kuten sarjan aiemmatkin osat, myös Katriellen tähtihetki keskittyy vahvasti aivonystyröiden hieromiseen. Tarinassa edetään pulmia ratkoen, minkä lisäksi ympäristö on täynnä lisäongelmia. Haasteet vaihtelevat aina pizzapalasten jakamisesta matikkapulmiin ja loogisiin tehtäviin. Ongelmat ovat lähes poikkeuksetta mainioita, vaikka muutama turhautumista aiheuttavakin on mukaan mahtunut. Hitusen harmillisesti jo heti ensimetreillä pelaajan naamaan hierotaan kompakysymystä, joka meinasi mennä tunteisiin ennen Heureka-oivallusta.

Switch on kosketusnäytöllään erinomainen alusta pulmapelille erityisesti kannettavassa tilassa. 3DS:n ruutua isompi näyttö mahdollistaa kaiken tiedon ahtaamisen yhteen näkymään, mikä helpottaa pähkäilyä. Meno on näppärimmillään sormella sohiessa, mutta myös Joy-Coneilla pelaaminen onnistuu vaivatta. Ohjaimien käyttö on jopa suotavaa ympäristöihin piilotettuja kolikoita ja salaisuuksia etsiessä, jolloin veivattava tatti paljastaa heti erilaiset salaisuudet. Sormenpäällä joutuu luottamaan onneensa, vaikka liikehdintä onkin nopeampaa.

Siinä missä tarinat ovat hauskoja ja pulmat kiinnostavia, teos valitettavasti kompuroi rytmityksessä. Erityisesti pelin alkupuolella tyhjänpäiväistä dialogia on rutkasti liikaa, eikä ongelma katoa matkan varrella mihinkään. Hahmot onnistuvat onneksi erottumaan nokkeluudellaan ja hauskuudellaan, mutta se ei silti pelasta suvantovaiheissa. Muutama lisäpulma väliin jos toiseenkin olisi tehnyt poikaa. Lisäksi on todettava, että niin miellyttävä hahmo kuin Katrielle onkin, isänsä saappaita hän ei pysty täyttämään. Jokin professorin jäyhässä pedanttisuudessa vain vetoaa tytärtä enemmän.

Koska kyseessä on uusittu versio vanhasta pelistä, on mukaan ängetty luonnollisesti lisäsisältöä perustelemaan täysi hintalappu. Deluxe Edition -lisänimellä kulkevaan Switch-pakettiin on ahdettu roimat 40 uutta aivopähkinää, minkä lisäksi hahmoja voi koristella lukuisiin uusiin kledjuihin. Tekeminen ei siis taatusti lopu kesken, mistä pitävät huolen päivittäin vaihtuvat lisäpulmat. Tarinan parissa vierähtää vaivatta noin 15 tuntia, minkä päälle piisaa lisätekemistä ja -ratkottavaa vielä hyväksi toviksi. Suurin osa sisällöstä on kuitenkin tuttua aiemmista versioista, joten pelin aiemmin läpäisseet tuskin pystyvät täyttä eurosummaa perustelemaan.

Layton-sarjan visuaalinen tyyli on ollut aina mieleeni, eikä Katriellen ja kumppaneiden teos tee poikkeusta. Maalauksellisen sarjakuvamainen ulkoasu saa jälleen virneen naamalle. Erityisesti lämminhenkiset miljööt ovat yksinkertaisuudestaan huolimatta todella yksityiskohtaisia ja upeita. Esimerkiksi Thamesin rannalla on helppo vain jäädä hetkeksi ihastelemaan maisemia, vaikka varsinaista liikehdintää ei kuvissa tapahdukaan. Niin ikään rauhallisen hempeilevä äänimaisema lähentelee seesteisyydessään napakymppiä.

Layton’s Mystery Journey: Katrielle and the Millionaires’ Conspiracy on vahva lisäys Switchin pulmapelikirjastoon. Vaikka teos ei tuo kummoisesti uusia juttuja Layton-proffan teokset pureskelleelle, tuntee pelisarja omat vahvuutensa. Viihdyttävä seikkailun ainoiksi selviksi murheiksi jäävät lopulta hienosäätöä kaipaava rytmitys sekä muutamat heikommat puzzlet. Onneksi dialogit voi halutessaan loikkia varsin vikkelästi läpi seuraavaa pulmaa himoitessa. Mikäli jaarittelut jaksaa lukaista läpi, tarjoaa seikkailu onneksi rutkasti nokkelaa sanailua. Kaikkinensa nuoremman Laytonin seikkailu on hyvä julkaisu, vaikka sarjan ykkösnimeksi se ei ylläkään.

Saatavilla: Switch
Ikäraja: PEGI 7 (väkivalta)

”Nyt on syytä pähkäillä, että miten tähän pisteeseen onkaan elämässä joutunut.”

Lisää luettavaa