Nimensä varjossa – arvostelussa Metroid Prime: Federation Force

Metroid-seikkailut taskuun.

11.10.2016

Rakastettu Metroid-sarja on ansainnut asemansa pelihistorian ytimessä. SNES-aikojen legendaarinen Super Metroid on toki oma lukunsa, mutta myös GameCuben ja Wiin Metroid Prime -trilogia on poteroitunut moniin sydämiin. Nintendo ei kuitenkaan ole lähtenyt ryöstökalastamaan hittisarjallaan, sillä tuore Metroid Prime: Federation Force on ensimmäinen lisäys saagaan sitten vuoden 2010 ilmestyneen Metroid: Other M -teoksen.

Federation Force on Metroid vain hengeltään, sillä monet ikoniset ominaisuudet ovat jääneet kehitystyöpöydälle. Isoin yllätys on Samus Aran -sankarittaren jääminen sivurooliin. Pelaaja ohjastaa Galaktisen Federaation rivitaistelijaa, jonka toimenkuva ja aseistus on toki kovin tutunlainen. Toinen merkittävä muutos on siirtyminen sarjakuvamaiseen räiskintään perinteisen rauhallisen tutkimusmatkailun sijasta. Ainahan Samuskin on tykkiänsä paukuttanut, mutta tällä kertaa ei paljoa muuta tehdäkään.

metroidprimefederationforce-rev1

Tuore seikkailu vie pelaajan yksin tai enintään kolmen kaverin kanssa suorittamaan lyhyehköjä tehtäviä eri planeetoille. Toimeksiannot vaihtelevat esimerkiksi kadonneiden artefaktien kähveltämisestä vihollisjoukkojen riivaamien alueiden puhdistamiseen. Tehtävät tuntuvat perin irrallisilta ja geneerisiltä, mikä toisaalta sopii täysin tyhjänpäiväisen tarinan oheen mainiosti. Avaruuspiraattien katalat suunnitelmat joukkotuhoaseiden saamiseksi jäävät harmillisesti todella etäisiksi. Syvällistä maailmaa, tarinaa tai hahmokatrasta etsivät eivät saa tuoreesta Metroidista kuin pahan mielen.

Tehtäväkentät koostuvat muutamasta huoneesta tai alueesta. Parin vihollisaallon jälkeen olisi määrä lampsia takaisin avaruusalukselle, mutta pakomatka katkeaa yleensä isompaan pomotaisteluun. Turhan kestävät vihut kestävät tulitusta ärsyttävyyteen asti, eikä taisteluiden vaikeusastekaan ole lempeimmästä päästä. Välitallennuspisteiden puuttumisesta on pakko marista, vaikka tehtävissä kuluu vain ani harvoin varttia pidempään. Harmistuskäyrä sojottaa tukevasti kriittiselle alueelle, kun kuolo koittaa operaation viimeisillä metreillä ja täten palauttaa takaisin alkuun.

Yksinpelinä Federation Force on enintään keskinkertaista hupia, mutta moninpeli pelastaa onneksi paljon. Lokaalisti tai verkon yli voi viuhtoa menemään enintään neljän pelaajan ryhmässä. Teos saa seurassa tahkotessa lisäsyvyyttä muokattavista mechoista sekä piilotetuista modeista: Federaation sotilaat voivat pakata taistelureppuunsa erilaisia lisäominaisuuksia parantamaan perustaitoja. Taistelutoverit voivat auttaa kaatuneet kaverinsa takaisin pystyyn, mikä onkin pakollista, sillä jokaisen pelaajan täytyy päästä tehtävän päätteeksi maaliin. Verkkopeliseuraa on tarjolla ainakin toistaiseksi ihan mukavasti, vaikka varsinaisesta pelaajaryntäyksestä ei voikaan puhua.

metroidprimefederationforce-rev2

Siinä missä etenkin kotikonsolien Metroid Primet tulivat tutuiksi rautaisella ohjattavuudella, taskupainos jättää melkoisesti toivomisen varaa. Vihollisiin lukittautuva tähtäys on selvästi gyroskooppia tarkempi keino sihtaamiseen, mutta kumpikaan ei täysin vakuuta. Muutoinkin ikävän tahmaiselta tuntuva räiskiminen tympii entistä pahemmin isommissa mätöissä, jolloin lukitus ei tahdo millään tarttua lähimpään piraattiin. Konsolin kanssa heiluminen kannattaa jättää minimiin niin kotona kuin julkisissakin tiloissa, sillä toimintakohtaukset vaativat melkoisen sähäköitä heilautuksia.

Federation Force tarjoaa rahoille lisävastinetta Blast Ball -pelimuodossa. Kyseinen minipeli vie kaksi kolmen hengen joukkuetta räiskimään pelivälinettä futiskentän kaltaiselle alueelle. Vaikka sinällään kovasti Rocket Leaguen menoa muistuttavan pallottelun perusasiat ovat kohdillaan, yksinkertaisuus ja toiminnan kankeus saavat kyllästymään alta aikayksikön. Verkkopelaajat tuntuvat kuitenkin innostuneen Blast Ballista allekirjoittanutta enemmän, sillä seuraa riitti arvosteluhetkellä kellon ympäri.

metroidprimefederationforce-rev3

Peliseuran lisäksi tekninen puoli toimii varsin mainiosti. Sarjakuvamainen tyyli poikkeaa toki huomattavasti aiemmista Prime-peleistä, mutta ulkoasussa on kaikesta huolimatta sopivasti metroidmaista fiilistä. Lataustauot ovat varsin kohtuulliset, eikä äänimaailmakaan hypi korville. Ainoa isompi moite on moninpelin kommunikaatiossa, jossa joutuu tyytymään muutamiin peruslauseisiin. Valikkoon kätketyt dialogipätkät jäävät muutoinkin sanomatta, sillä vihollislaumojen aiheuttamat hässäkät eivät anna yleensä aikaa turhalle höpisemiselle.

Kaikkinensa Federation Force jättää vähän turhan haljun jälkimaun, vaikkei lopputuloksen voi sanoa rienaavan Prime-sarjan mainetta. Ensimmäisen persoonan räiskintöjä ei ole käsikonsoleilla jonoksi asti, joten genren faneille on tarjolla ihan mukavaa kimppapelitoimintaa. Yksinäisten susien kannattaa kuitenkin kääntää katse kohti muita seikkailuja, sillä tyhjänpäiväinen tarina ja tylsähkö toiminta eivät tarjoa ikimuistoisia hetkiä. Toivottavasti seuraava Metroid Prime palaa rauhallisemman tutkiskelun ja seikkailun maailmaan, sillä niissä sarja on aina ollut parhaimmillaan. Eikä Samuksen palaaminen sankariksikaan olisi erityisen ikävä yllätys.

Saatavilla: Nintendo 3DS (testattu: Nintendo 2DS)
Ikäraja: PEGI 12 (väkivalta)

Lisää luettavaa