Midway's Greatest Arcade Hits

08.02.2002

70-80 -luvun vaihteessa työstettiin monia pelejä, jotka muistetaan todellisina klassikkoina. Nyt kauppoihin on saapunut Midway’s Greatest Arcade Hits, joka sisältää Midwayn parhaiden(?) kolikkopelien Game Boy Advance -käännökset. Äskettäin julkaistu Namco Museum osoitti, että Game Boy Advance on loistava alusta vanhojen klassikoiden uudelleenjulkaisulle ja nyt samaan markkinarakoon yrittää tunkea myös Midway omien klassikkopeliensä voimalla.

Midway’s Greatest Arcade Hits -pakettiin on napattu neljä peliä, jotka jopa tällainen 80-luvun alussa syntynyt peliarvostelija tuntee. Paketista löytyy Joust, Defender, Robotron 2084 sekä Sinistar. Kyseessä on siis todellisia hittejä, eikä mitään sekundatuotoksia. Valitettavasti suurten kolikkopelihittien käännös GBA:lle on epäonnistunut totaalisesti. Grafiikat ovat paikoin suttuisia ja epäselviä, kontrollit eivät toimi alkuunkaan ja muutenkin paketti hajoaa käsiin jo ensimmäisten peliminuuttien aikana. Käydään pelit kuitenkin läpi yksi kerrallaan.

Aloitetaan Defenderillä, joka onkin ehkäpä paketin parhaiten onnistunut peli ainakin kontrollien osalta. Kontrollit toimivat GBA Defenderissä aivan kuin alkuperäisessäkin versiossa eli vuosien takainen pelituntuma on tallessa. Pelin ideanahan on lennellä muukalaisplaneetan päällä ja suojata planeetan päällä vaeltavia ihmisiä. Sivuttain skrollaava grafiikka vastaa hyvin pitkälle alkuperäisversiotaan, mutta Defenderin grafiikat ovat aivan liian tummia ja vihollisten panokset meinaavat väkisinkin hukkua mustaan taustaan. Lisäksi ruudunpäivitys laskee paikoin niin alas, että peli alkaa pätkimään. Tämä on kyllä outoa, koska GBA on pyöritellyt paljon näyttävämpiäkin pelejä ilman tietoakaan pätkimisestä. Pientä miinusta tulee myös sumeasta äänimaailmasta. Pelillisesti Defender siis on ihan kelvollinen peli, mutta teknisen toteutuksen sudenkuopat tipauttavat avaruushävittäjämme auttamattomasti planeetan pinnalle.

Seuraavaksi kaivetaan esiin Sinistar, joka muistuttaa etäisesti tuttua ja turvallista asteroidsia. Sinistarissa pelaaja lentelee avaruusaluksensa kanssa keskellä asteroidivyöhykettä taistellen ilkeitä pikkualuksia vastaan. Jos pelaaja alkaa räiskimään asteroideja, niistä irtoaa kristalleja, joista pelaaja saa erikoisia ohjuksia. Ohjukset ovatkin tarpeen, sillä myös viholliset keräävät kristalleja ja jos viholliset saavat kokoon tarpeeksi kristalleja, ilmestyy ruudulle pahaakin pahempi Sinistar, jonka voi tuhota vain ohjuksilla. Defenderin tapaan myös Sinistar kaatuu teknisiin ongelmiin. Suurimmiksi ongelmiksi muodostuvat tahmean oloiset kontrollit, liian pieni näkökenttä ja Defenderiäkin vaivanut grafiikoiden tummuus. Pelaamista voisi verrata auton ajamiseen sumussa, jossa näkee vain metrin eteenpäin.

Kolmantena pelinä paketista paljastuu yksi legendaarisimmista peleistä kautta aikojen. Kyseessä on Joust, peli jossa ratsastetaan linnulla. Pelaajan tavoitteena on osua vastustajaan niin, että pelaajan oma lintu on korkeammalla kuin vastustajan lintu. Vastassa ei kuitenkaan ole vain yhtä vihollista, vaan mitä pidemmälle pelaaja etenee, sitä enemmän vihollisia pelaaja saa vastaansa. Samalla kentälle ilmestyy myös muita pelaamista hankaloittavia tekijöitä. Joust on ihastuttanut pelaajia monilla konsoleilla, mutta Pocket Studios teki sen taas, Joust nimittäin kärsii armottoman kankeista kontrolleista eikä GBA:n Joustista löydy edes moninpeliä.

Viimeisenä Midwayn suurimpien arcade-hittien kokoelmasta paljastuu Robotron 2084. Robotronissa pelaaja käppäilee GBA:n ruudun kokoisella pelikentällä räiskien pahiksia sen kun kerkiää. Alkuperäisessä kolikkopelissä käytettiin kahta joystickiä. Toisella kontrolloitiin pelihahmon liikkeitä ja toisella ampumasuuntaa. On selvää, että GBA:lle tällaista järjestelmää ei ole voitu toteuttaa, joten kontrollit jäävätkin joiltain osin vajaiksi, mutta kyllä peliä pystyy pelaamaan tällaisenakin. Koska Robotronista ei löydy mitään sen suurempia vikoja, voitaneen sitä pitää paketin parhaiten onnistuneena käännöksenä.

Midway’s Greatest Arcade Hits ei siis säväytä miltään osin. Loistavat pelit on menty pilaamaan huonolla käännöstyöllä ja liian tummat grafiikat haittaavat pelaamista merkittävästi. Vaikka retrohenkeä löytyisihin, ei tähän peliin kannata rahojaan tuhlata.

Lisää luettavaa