Mario-kööri ja Rabbids-jänöt pelastamassa galaksia – arvostelussa Mario + Rabbids: Sparks of Hope

Kaikkien tuntema putkimies ja hassut pupuset räiskivät iloisesti pahiksia kappaleiksi tässä humoristisessa ammuskelupelissä.

03.11.2022

Vuonna 2017 julkaistu Mario + Rabbids Kingdom Battle oli monelle pelaajalle iloinen yllätys. Paperilla nimittäin sienimaailman ja kahjojen pupu-tähtien risteymä kuulosti sen verran hullunkuriselta, että harva uskoi onnistumiseen ensikuulemalta. Mutta toisin kävi, sillä Mario + Rabbids Kingdom Battle oli yksi Switchin julkaisuvuoden parhaimmista peleistä. Seuraaja Mario + Rabbids: Sparks of Hope jatkaa siitä mihin edellinen jäi, kulkien kevyen RPG-pelin tietä yhdistettynä strategiseen taisteluun.

Kauniit kesäpäivät eivät koskaan kestä ikuisesti, eivät ainakaan sienimaailmassa. Marion ja ystävien riemuhetken kirjaimellisesti peittää jättimäinen olento nimeltä Cursa. Koko maailmankaikkeus on ajautunut kaaokseen Cursan levittämän Darkmess-mönjän takia. Mario, Luigi ja Peach pupuversioineen hyppäävät avaruusalukseen pelastaakseen galaksin lisäksi Sparks-tähtipuput, joita Cursa on napsinut vangikseen.

Sparks-tähtipupuja on vangittuna yhteensä viidellä eri planeetalla. Jokaisella näistä Darkmess-mönjä on saattanut paikalliset elinolosuhteet totaaliseen kaaokseen. Pelin maailma on sen verran avoin, että kullakin planeetalla saa jo pelkkään tutustumiseen ja tutkimiseen kulutettua tuntitolkulla aikaa. Mainittakoon, että kaikki salaisuudet eivät ole heti kertakäynnillä ratkaistavissa. Eri planeetoilla sankarikaartille kertyy uusia taitoja, jotka avaavat salaisuuksien kammion ovet myös aiemmissa maailmoissa.

Marion ja kumppaneiden päätarkoituksena on pelastaa planeetalla kidnapattuna olevat Sparks-tähtipuput, jotka vapautumisen jälkeen liittyvät köörin joukkoihin. Paikallisilla on myös runsas määrä erilaisia sivutehtäviä tarjottavana. Niihin kuuluu esimerkiksi Cursan joukkojen listimistä, paikallisia sukupolvelta toiselle kiertäneiden arvoitusten ratkaisemista, sekä tietenkin Mario-peleistä aiemmin tuttuja kolikoidenkeruuhaasteita.

Cursan joukkoja vastaan taistellaan asein vuoropohjaisessa taistelussa. Jokaisen taistelun alussa valitaan välienselvittelyyn osallistuvat. Pelin alkupuolella taisteluun astuvat vain kaksi, mutta pian riveihin liittyy kolmaskin. Yhteensä eri hahmoja on yhdeksän, joilla kullakin on erilaiset vahvuudet ja ominaisuudet. Jokaiselle taistelijalle voi nimittää kaksi Sparks-tähtöstä, joiden avulla voi esimerkiksi ampua tulta taivaalta tai varata ammukset sähköisiksi. Taistelun voiton kannalta on ratkaisevaa valita oikeat ammuskelijat varustettuna sopivilla Sparkseilla.

Ennen taistelun aloitusta on kannattavaa skannata vastustajien heikkoudet ja vahvuudet, ja valita sen pohjalta riveihin astuva kööri. Muutamissa taisteluissa on tarinan kannalta pakko olla tietyt hahmot mukana, mutta yleensä pelaajalla on vapaus valita. Esimerkiksi Mario on yleispätevä putkimies, joka voi ampua kahta vastustajaa samalla vuorolla. Luigi toimii parhaiten tarkka-ampujana, joka tuottaa kaukaa tappavaa vahinkoa vastustajille. Rabbid Peach on taas oiva valinta erityisesti pomotaisteluihin, sillä pupu-Peachin kykynä on parantaa joukon elinvoimaa tietty prosenttimäärä.

Taisteluiden perusperiaate on hyvin yksinkertainen. Taistelukenttä on täynnä erilaisia suojaisia kivirykelmiä, joista kokonaiset kivet antavat sadan prosentin varmuuden suojassa olosta, mutta puolikkaat vain osittaisen. Näitä möykkyjä voi ampumalla pienentää, jolloin sen suojassa värjöttävä vastustaja voi pian olla hyvinkin turvaton. Omalla vuorolla liikutaan sellaisiin asemiin, mistä vastustajaa on turvallista pösäyttää ilman pelkoa paluupostista. On tärkeää muistaa, että oma ukkeli ei voi liikkua enää ampumisen jälkeen, joten hahmon lopullinen sijoitus kannattaa harkita tarkkaan niin muiden tiimiläisten kuin myös vastustajien lokaatiot huomioiden.

Omalla vuorolla taistelijoilla on kaksi toimintopistettä, jotka voidaan käyttää neljään seuraavaan: ampumiseen, Sparks-erityistaitoon, jokaisen hahmon omaan erityistaitoon tai tavaran käyttämiseen. Koska kaikkia ei voi samalla vuorolla valita, pelaajan on oltava tarkkana mitä tekee vuorollaan. Esimerkiksi Sparks-tähtösellä aseiden lataus ja sitten ampuminen vie toimintopisteet nollaan. Elinvoimien ollessa vähissä tämä strategia voi olla riskialtis ja päätyä ukkelin tainnutukseen, jos vastustaja iskeekin seuraavaksi tämän ukkelin kimppuun. Vastustajien liikkeet seuraavat luonnollisesti sen jälkeen, kun oma vuoro on loppunut.

Hahmot voivat liikkua vuorollaan tietyn alueen sisällä ja mikäli vastustaja on tämän alueen ulottuvilla, vastustajaan voi kohdistaa ylimääräistä vahinkoa törmäämällä tähän. Samoin jos kollega löytyy sankarin liikkumisalueen sisäpuolella, hahmo voi hypätä yläilmoihin ja liitää taistelukentällä hieman pidemmälle. Ilmaan hyppääminen ja vastustajan kolkkaaminen eivät kuluta taistelijoiden toimintopisteitä, ja ne ovatkin erinomaisia apukeinoja pahisten listimiseen aina kuin mahdollista.

Taisteluista voittaja saa palkinnoksi kokemuspisteitä, kolikoita sekä Sparks-energiaa, joiden avulla Sparks-tähtösten tasoa voi kasvattaa. Mitä korkeampi taso tähtöspupusella on, sitä paremmat hyödyt siitä on taistelussa. Kokemuspisteiden myötä taistelijoiden taso kasvaa, ja heille voi ostaa erilaisia taitoja kasvattamaan heidän tuhovoimaansa. Saatavilla on esimerkiksi voimakkaampia laukauksia, tehokkaampia erikoishyökkäyksiä ja energian palautumista voitetusta taistelusta.

Kolikoilla voi taas ostaa erilaisia hyödykkeitä kauppiailta, kuten energiaa palauttavia sieniä tai ylimääräisiä hyökkäysmetodeja, joilla kiusata vastapuolta. Taistelun alussa on myös mahdollisuus ostaa koko konkkaronkalle täydet energiatasot tietyllä summalla. Summa kasvaa aina kymmenellä kolikolla per ostokerta, joten sitä ei kannata jokaisessa taistelussa käyttää.

Latausajat ovat erityisesti käynnistyessä pitkiä, mutta muutoin teknisesti peli toimii oikein mainiosti käsikonsolilla. Visuaalisesti sienimaailma on hyvin värikäs ja äänimaailma ylläpitää hyvin tunnelmaa läpi peluun. Esimerkiksi Mario ei paljoa pukahtele, mutta ampuessaan hän päästää suustaan ikonisen äännähdysparin ”Ha haa!”.

Mario + Rabbids: Sparks of Hope on hauska ja viihdyttävä ammuskelupeli, joka pääsee yllättämään strategian vaativuudellaan. Erilaisten vihollisten määrä on huima, ja pelaaja joutuu miettimään tarkkaan kenet asettaa riveihin ja millä tähtösillä. Peli tarjoaa helposti ainakin kaksikymmentä tuntia riemua pelkästään päätarinaan. Sen päälle erilaiset sivutehtävät tarjoavat lähemmäs saman verran hauskuutta.

Saatavilla: Nintendo Switch
Ikäraja: PEGI 7 (väkivalta, ahdistus, verkko-ostot)

YHTEENVETO:
**** / *****
Mario + Rabbids: Sparks of Hope on helposti lähestyttävä ja viihdyttävä ammuskelupläjäys. Peli kokoaa hienosti osia eri Mario-peleistä ja tarjoaa varmaa viihdettä siihen tarttujalle. Strategiaa pelistä ei puutu, taistelut ovat hauskan haastavia ja avoimessa maailmassa riittää seikkailtavaa pitkäksi aikaa.

Itsepalveluautomaatit vaativat päänraapimista sienimaailmassakin.

Lisää luettavaa