Logitech G13

18.04.2009

Tuntuuko, että pelinäppiksestä loppuvat nappulat kesken? Logitech G13 on kilpapelaajatasoinen makronäppäimistö, jonka kehutaan sopivan myös harrastelijakäyttöön. Värkistä löytyy 22 ohjelmoitavaa näppäintä, kaksi peukalonäppäintä sekä ohjaintatti, jonka neljä pääsuuntaa voi myös makrottaa erikseen. Lisäksi näppiksestä löytyy kolme metanäppäintä, joista jokaiselle voi ohjelmoida oman näppäimistöprofiilin. Metanäppäimistä vaihtuu myös näppäinten ja LCD-näytön taustaväri. Taustavalon väri on säädettävissä portaattomasti juuri mieleiseksi.

Näppiksen LCD-näyttö tuntuu enemmän ylimääräiseltä blingiltä kuin käyttötavaralta. Ruudulle saa peliin liittyviä tietoja, mutta lisäruudun tai pelivalikon vilkaisemisen välinen hyötyero jää epäselväksi. Kiinnostavampaa on, että ruudulle saa myös muita juttuja, kuten kellon, sähköposti-ilmoituksen tai rss-syötteitä. Näppärää, jos tapaa pelata vaikka työposteja odottaessaan, mutta ei mikään hengen asia.

Ergonomisesti näppäimistö on mukava. WASD-ohjaukseen ajatellut näppäimet on merkitty syvennyksillä ohjaustuntuman parantamiseksi, ja näppäinten sijoittelu myötää mukavasti kämmenen luonnollista kaartuvuutta. Peukalotatti sen sijaan tuntuu hieman turhalta – ehkä sillä vierittäisi RTS-pelin karttaa, mutta reaktiopeleihin se tuntuu toivottomasti hiirikäännöksiä hitaammalta. Parhaimmillaan makronäppis lienee kannettavan tai muuten hyvin kapean näppäimistön kuten Microsoftin Sidewinder X6:n lisänä. Normaalilevyisen näppäimistön vieressä sitä on vaikea saada mukavaan asentoon.

G13 tarjoaa ennalta ohjelmoidut asetukset muutamiin suosikkipeleihin, kuten WoWiin, LotROon ja CoD 4:ään, mutta nämä olettavat pelaajan käyttävan pelin oletusnäppäinasetuksia. Lisäksi näppäimistöstä hyötyy muutenkin eniten, jos pelkkien pikanäppäinten sijasta sitoo näppäimiin omaan käyttöön räätälöityjä makroja.

Makrotusohjelmisto on se, jossa G13 loistaa. Oheisohjelmisto antaa tallentaa makroja suoraan näppäimistön ja tarvittaessa myös hiiren tapahtumista, sitten editoida painallusten kestoa tai niiden välistä viivettä sekunnin sadasosan tarkkuudella. Lisäksi makron voi säätää toistamaan itseään luuppina niin kauan kun näppäintä pidetään pohjassa, tai kunnes näppäintä painetaan uudestaan. Käytännössä tämä mahdollistaa vaikka automaattitulen millä tahansa hyökkäyksellä tai hyökkäysten sarjalla. Makroja voi ajaa kerralla useampia, kunhan ajoittaa ne niin, että päällekkäiset komennot eivät estä peliä reagoimasta komentoihin.

Parhaimmillaan makrorunsaus on oiva apu aseiden tai yksiköiden pikavaihtoon, tai perushyökkäyksen automointiin nettiroolipelin 15 minuutin pomotaisteluissa. Niiden eniten spämmittävien hyökkäys- tai huoltorutiinien sitominen kertanaksauksella toimivaan makroon vapauttaa mukavasti huomiokykyä näppäinrumbasta hengissäpysyttelyyn, tiimin huoltamiseen tai fiinimpien taktikoiden virittelyyn.

Se kääntöpuoli – G13 virtaviivaistaa käyttöliittymää ja pelattavuutta, mutta ryöstöviljeltynä homma alkaa tuntua kovasti bottaamiselta. Sopivilla makroilla ja hyvällä paikanvalinnalla vähemmän hauraat hahmot esimerkiksi tahkoavat tasoja yksikseenkin sillä aikaa kun pelaaja keittää kahvit tai käyttää koiran pihalla. Laitteen vika tämä ei ole, mutta jossain vaiheessa pelin ylläpito saattaa älähtää.

PÄÄSTÖTODISTUS
Näppärä tapa pitää makrot sormien ulottuvilla.