Noin vuosi sitten ilmestynyt alkuperäinen Left 4 Dead oli melkoinen hitti. Siinä joukko selviytyjiä yrittää päästä turvaan maailmanlopun mittasuhteet saavuttaneen pandemian jälkimainingeissa samalla kun tartunnan saaneet, zombeiksi muuttuneet ihmiset vellovat ympärillä. Pelin juju oli verkkopeli, jossa puhallettiin yhteen hiileen: samalla puolella saattoi olla neljä pelaajaa, jotka selvisivät vain tekemällä yhteistyötä.
Nyt ilmestynyt Left 4 Dead 2 palaa saman perusasetelman pariin. Tarjolla on viisi uutta pelikampanjaa ja uudet hahmot. Periaatteessa voitaisiin sanoa, että kyseessä on sama peli hiukan paranneltuna, mutta se on vähättelyä. Pelin jokaista osa-aluetta on muutettu hienommaksi. Tarjolla on edellisestä pelistä tuttujen vihollisten lisäksi joukko uusia erikoiszombeja. Niitä ovat happoa sylkevä spitter ja selviytyjän niskaan hyppäävä ja tällä ”ratsastava” jockey. Merkittävä uutuus ovat lähitaisteluaseet, jotka vaihtelevat viidakkoveitsestä valurautapannuun.
Myös pelikampanjoiden sisältöä on selvästi mietitty pidemmälle kuin ensimmäisessä pelissä. Aiemmin riitti, että kuljettiin koko pelialueen läpi ja lopuksi taisteltiin zombeja epätoivoisesti vastaan, kunnes pelastajat saapuivat paikalle. Nyt peli tarjoaa enemmän vaihtelua. Eräässä tehtävässä tulee esimerkiksi löytää tarpeeksi bensakanistereita, jotta auto saadaan tankattua. Toisessa taas kuljetaan pitkän alueen läpi kohteeseen, mutta sitten palataankin takaisin samaa reittiä. Silloin on tärkeää huolehtia siitä, ettei ole käyttänyt kaikki alueelta löytyviä hyödyllisiä tarvikkeita jo menomatkalla.
Pelin Xbox 360 -versio on erinomainen, mutta tässä vaiheessa laitteiden kehityskierrosta ollaan pisteessä, jossa pc-versio vie etenkin graafisesti voiton – se yksinkertaisesti tarjoaa jalostetumman kokemuksen. Ei vähiten siksi, että konsoliversiossa näkyy ajoittain pikku bugeja.
Pelin muutokset ovat sen verran hienovaraisia, ettei mikään niistä yksinään tunnu mullistavalta. Ne kuitenkin todella muuttavat pelikokemusta merkittävästi. Tärkeintä on yhä yhteistyössä pelaaminen, ja tätä pelin aspektia on vahvistettu entisestään: sooloilemalla ei voi pärjätä. Joukosta eroava hahmo joutuu pian sellaiseen liriin, että siitä ei ilman kavereiden jeesiä päästä. Kuten edeltäjäänsäkin, Left 4 Dead 2:ta voi pelata myös yksinpelinä niin, että muita hahmoja ohjaa tietokone. Pelkästään sen vuoksi sitä ei kannata ostaa. Peli pääsee oikeuksiinsa vasta muiden ihmisten kanssa pelatessa, ja onkin kiistatta yksi alan parhaista verkkopeleistä.
PÄÄSTÖTODISTUS
Täydellisestä zombipelistä tuli vielä vähän täydellisempi.
ARVOSTELIJA
MIKKO RAUTALAHTI