The Silver Lining: That Which is Decreed on King’s Quest -sarjan fanien työstämän epävirallisen jatko-osan ensimmäinen episodi. Episodi toimii esittelynä pelille, jonka loput neljä jaksoa julkaistaan ainakin toivottavasti lähitulevaisuudessa. Pääosassa on King’s Questin osissa yksi, kaksi ja viisi sankaroinut kuningas Graham, joka pyyhkii eläkepäivien pölyt harteiltaan pelastaakseen kirouksen kohteeksi joutuneet lapsensa.
The Silver Lining on raapaisu siitä mitä peli tulee kokonaisuudessaan olemaan. Episodi alkaa pitkällä animaatiolla, joka selventää tilannetta Daventryn valtakunnassa. Tai selventäisi, jos katsoja muistaisi puhetta tai tekstityksiä sisältämättömän animaation hahmojen nimet tai keskinäiset suhteet. Tässä piileekin pelin suurin ongelma: King’s Quest -sarjan faneista koostunut tekijäjoukko on uppoutunut aivan liian syvälle pelisarjan maailmaan ja hukannut kaiken kosketuspinnan siihen, kuinka paljon pelaajan tulee tietää maailmasta voidakseen nauttia pelistä. Tai siihen, kuinka paljon pelaaja jaksaa kuunnella hidasta faniproosaa hahmojen tunnetiloista.
Ongelma toistuu kerta toisensa jälkeen: kuningas Graham seisoo toistuvasti tuijottamassa jotain menneisyyteensä liittyvää tavaraa tai maalausta pelaajan kuunnellessa pitkällistä rauhaisan naisäänen antamaa selitystä siitä, miten Grahamin katsoma roina vaikutti tämän muinaisiin urotekoihin. Aluksi pelin hitaus ja selittävän puheen määrä tuntuvat viehättäviltä ja tunnelmaa syventäviltä, mutta ärsytyskynnys ylittyy viimeistään kun Graham riuhtoo verkkaisesti auki kolmatta autiokylän ovea ennen kuin hidas naisääni jaksaa mainita, että oven takana ei ole mitään kiinnostavaa.
Pahinta on, että hidastempoisuus yrittää peittää alleen sen, ettei mitään pelattavaa oikeastaan ole. Graham kulkee enimmäkseen tyhjien karttojen läpi kykenemättä tekemään juuri muuta kuin kävelemään ja katselemaan. Koko ensimmäisen episodin aikana Graham saa kerättyä mukaansa kolme tavaraa (joista kahta voi käyttää), ja seikkailupelille olennaisia tehtäviä on tässä episodissa huimat yksi. Episodin loppupuolella pelaaja pääsee parissakymmenessä minuutissa ohjaamaan Grahamia kartalla kaksi kertaa suunnattomien välianimaatioiden katkoessa tietä – kunnes peli yhtäkkiä ilmoittaakin episodin loppuneen.
Pelin grafiikat ovat faniprojektiksi enimmäkseen kelvollisia. Ajoittaista rumuutta ja viimeistelemättömyyttä tulee kuitenkin vastaan toistuvasti: episodi on selvästi puskettu ulos kesken valmistelunsa, mikä on pelin tutustutusepisodin kohdalla surkea valinta.
Pelin painokkaan juhlava musiikki tuntuu aluksi viehättävän tunnelmalliselta, mutta sekin taantuu nopeasti vain tukemaan pelin silmitöntä hitautta. Ääninäytteleminen tuntuu jo alusta tuskaiselta: on kuin näyttelijöitä olisi kehotettu puhumaan niin hitaasti ja niin pitkin tauoin kuin mahdollista.
Pelin paras puoli on sen hinta: kaikki viisi episodia tulevat löytymään ilmaiseksi verkosta. Ikävä kyllä ainakaan ensimmäisen episodin kohdalla ilmaisuus ei riittäne perusteeksi muille kuin King’s Quest -sarjan vakaumuksellisille faneille – ja näitäkin silittänee vastakarvaan sarjan sadunomaisen hauskuuden vaihtuminen näennäisjylhäksi faniproosaksi.
ARVOSTELIJA
Mika Loponen
PÄÄSTÖTODISTUS
Fanitekoinen lähinnä välianimaatioista koostuva seikkailupeli, paitsi ilman seikkailua.