Häkellyttävän nättiä futuristista kilpa-ajoa – arvostelussa WipEout Omega Collection

Kaivattu ja pidetty Wipeout-sarja tekee paluun peräti kolme peliä niputtavan Omega Collection -kokoelman voimin. Liekö aika kullannut muistot, vai onko futuristisille kaahailuille edelleen paikkansa?

20.08.2017

WipEout-sarjalla on ollut paikkansa jokaisen kaahailuja rakastavan PlayStation-pelaajan sydämessä jo viime vuosituhannen puolelta saakka. Sittemmin futuristiset kilpa-ajot ovat tosin jääneet useamman vuoden mittaiselle sapatille. Sony on onneksi kuunnellut vankkaa fanikuntaa ja päättänyt tuoda kolme tuoreinta WipEoutia nykyraudalle – vieläpä yhdeksi kattavaksi paketiksi niputettuna.

WipEout Omega Collectioniin on paketoitu PS Vitan WipEout 2048 sekä PlayStation 3:n WipEout HD Fury-lisäosan kera. Kolmikon jokainen peli sisältää vähintäänkin kiitettävän määrän ratoja, pelimuotoja ja menopelejä, joten uutterille pelaajille riittää savottaa pitkiksi ajoiksi. Mukana on niin perinteisempää kilpa-ajoa, erilaisia aikatehtäviä kuin etappipohjaisia Zone Battle -kahinoitakin. Hektiset karkelot saavat uutta pontta aseista, joiden avulla ankeampikin tilanne voi heittää sekunneissa häränpyllyä – tai toisin päin. Paikoitellen uskomattomiin sfääreihin yltyvä vauhti, tyylikkään futuristinen visuaalisuus ja jatkuvasti taustalla rytmiä hakkaavat musiikit ovat kuitenkin yhteistä jokaiselle moodille.

Kokonaisuus näyttää millä tahansa mittapuulla katsottuna häkellyttävän hyvältä, eikä Omega Collectionin kirkkaissa väreissä kylpevä miljöö näytä lainkaan vasemmalla kädellä hutaistulta HD-päivitykseltä. Vaikka ruutu täyttyisi kilpakumppaneista ja räjähdyksistä, pysyy ruudunpäivitys jatkuvasti mukana ihailtavan tasaisesti. Niin radat, valoefektit kuin ne pienimmätkin futuristiset yksityiskohdat on tuotu nykyraudalle ihailtavalla antaumuksella. Hulppean visuaalisen tykityksen kruunaa selkärankaan saakka tunkeutuva ääniraita, joka komppaa hektistä toimintaa kiitettävästi. Ota ja väännä ihmeessä bassot kaakkoon, niin tunnelma kohoaa vielä toiseen potenssiin.

WipEout-pelit eivät ole koskaan päästäneet pelaajaa helpolla. Kiikkerästi keikahtelevien menopelien vauhti hidastuu armottomasti seiniä viistäessä, eikä radan reunamilta ole mikään helppo tehtävä päästä takaisin kärkikahinoihin. Radoilta voi onneksi bongailla oikoreittejä, erilaisia boostereita sekä aseita, joiden avulla varmalta tuntuva tappiokin voi kääntyä vielä voitoksi. Myös liipaisimille määriteltyjen ilmajarrujen käyttö on syytä treenata tappiin niiden parhaiden – tai edes hyvien – tulosten toivossa. Pelikolmikon oppimiskäyrä on rakennettu mallikkaasti, joten alkujärkytyksen jälkeen homma alkaa sujua tasaisenvarmasti paremmin ja paremmin – mikäli hanskat eivät lennä tiskiin sitä ennen.

Mikäli kattavasta turnauspohjaisesta yksinpelipaketista ei ole kylliksi viihdettä, voi kisailut viedä myös verkon syövereihin. Tarjolla on roimasti kahdeksan pelaajan kera tahkottavia pelimuotoja sekä ilahduttavasti myös täysverinen jaetun ruudun moninpeli. Joko vaaka- tai pystytasoon jaettu ruutu lohkaisee tällöin näkymästä ison osan pois, mutta muutoin tekniseltä puolelta ei keksi liiemmin nokan koputettavaa.

WipEout Omega Collection on niin visuaaliselta puolelta kuin yleiseltä atmosfääriltäänkin liki täydellinen taidonnäyte. Sisältöä on useamman pelin tarpeiksi ja hyvin toimivat verkko-ominaisuudet eivät ainakaan vähennä tahkottavan määrää. Toki haastava ohjattavuus ja sen myötä brutaali vaikeustaso pelästyttävät paljon pelaajia, mutta ne sinnikkäimmät palkitaan yhdellä nykykonsoleiden parhaista kilpa-ajopeleistä.

Saatavilla: PlayStation 4 (PS4 Pro: 4K / 60fps / HDR)
Ikäraja: 7 (PEGI)

Lisää luettavaa