Game Dev Story

19.11.2010

Peliteollisuus on toistaiseksi tuottanut simulaattoreita junista, kaupungeista, lentokoneista, maailmanhistoriasta, ydinsodasta ja maanviljelyksestä. Pelin Game Dev Story myötä aiheeksi löytyi vihdoin se kaikkein ilmeisin: peliteollisuus itse. Pelaajalla on hallussaan pelistudio, ja sillä pitäisi tehdä rahaa ja pelejä, jotka saavat hyviä arvosanoja peliarvostelijoilta.

Game Dev Story on yksinkertainen, mutta koukuttava peli. IPhonella pelattavaksi minisimulaattoriksi Game Dev Storyssä on yllättävän paljon sisältöä. Monissa mobiilipeleissä kaikki olennainen on nähty vartin pelaamisen jälkeen. Tässä pelissä uutta kamaa tulee vastaan neljän, viiden, kuudenkin tunnin kohdalla. Pelien kehittäminen aloitetaan PC:llä. Kun mainetta ja rahaa on kertynyt tarpeeksi, voi ostaa lisenssin ensimmäisiä konsolipelejään varten. Konsolit tietenkin vanhentuvat, ja uusia tulee säännöllistä tahtia. Sen takia rahaa menee uusiin, kalliimpiin lisensseihin, mutta toisaalta pelejäkin menee enemmän kaupaksi.

Pelimyynnin myötä tulee myös fanikirjeitä, palkintoja ja muuta hauskaa. Peliarvostelijoiden arvosanoillakin on merkitystä, mutta parjattukin peli voi myydä hyvin. Menestys kriitikoiden ja yleisön keskuudessa ovat kaksi eri asiaa.

Omalla tavallaan Game Dev Storyn kuva pelien synnystä on kyyninen. Homma toimii parhaiten, jos keskittyy ilmeisiin yhdistelmiin. Robottiräiskintä on hyvä idea, mutta ninjaralli huono. Liiallisesta kokeilusta rangaistaan. Pelistudiota kansoittavat pienet työntekijät, ja jos he väsyvät, heihin täytyy pumpata energiajuomaa nimeltä Dead Bull. Joskus työntekijä ehdottaa, voisiko hän saada lisää resursseja työstääkseen inspiraatiotaan pelin laadun parantamiseksi. Usein on parasta sanoa ei. Raatakoot niin kuin muutkin.

Sattumanvaraisuus tuo peliin oman lisänsä. Joskus kallis, firman ulkopuolelta palkattu konsultti paljastuu kädettömäski tumpeloksi. Pelilehdessä julkaistu artikkeli voi aiheuttaa yllättävää lisämyyntiä. Pettymyksen tunne on vahva silloin, kun ottaa ison riskin vain huomatakseen ettei se sittenkään kannattanut.

Toistaiseksi parhaat iPhonelle ja muille mobiililaitteille julkaistut pelit ovat olleet vanhojen pelien uudelleenjulkaisuja, kuten Monkey Island 2 ja Phoenix Wright: Ace Attorney. Game Dev Story on ensimmäisiä varta vasten iPhonelle suunniteltuja kunnon pelejä. Se ei ole rihkamaa eikä hetken hauskuutusta, vaan pitkääkin pelaamista kestävä, fiksusti tehty simulaatio. Se on kevyt mutta ei pinnallinen, ja tarpeeksi koukuttava, että sitä pelaa kotonaankin, eikä vain bussimatkoilla.

ARVOSTELIJA
JUHANA PETTERSSON

PÄÄSTÖTODISTUS
Ensimmäisiä oikeasti hyviä iPhone pelejä.