Formula One 2002

16.11.2002

Formulakausi päättyi jonkin aikaa sitten ja nyt Sony tuo helpotusta formulafanien vierotusoireisiin julkaisemalla Formula One 2002 -pelin. Viime vuonna ilmestynyt Formula One 2001 oli vain hieman keskinkertaista parempi F1-peli, mutta koska kilpailijoita ei juurikaan ollut, se löysi tiensä useiden formuloista pitävien PS2:n omistajien pelihyllyihin. Mitä Sonyn uutuusformula sitten pitää sisällään? Onko se värikäs kilpa-ajopeli vai viime formulakauden kaltainen yksivärinen mötikkä? Vastaus tähän kysymykseen kuuluu seuraavasti:

Formula One 2002 on siitä harvinainen formulapeli, että sen lisenssi oikeuttaa juuri päättyneellä formulakaudella esiintyneiden tallien, ajajien ja ratojen käyttöön. Yleensähän formulapeleissä on jouduttu tyytymään edellisen kauden ajajatietoihin. Kauden 2001-2002 lisenssi tuo mukanaan myös Hockenheimin radan merkittävät uudistukset. Voisikin melkein sanoa, että Formula One 2002 tuo mukanaan yhden täysin uuden radan.

Siinä olivatkin pelin näkyvimmät uudistukset. Grafiikat eivät nimittäin ole muuttuneet juuri yhtään. Pieni kasvojenkohotus on tietysti tehty, mutta kovin merkittävästä parannuksesta ei ole kyse. Tällaisenaan grafiikka on keskinkertaista ja siten myös verraten kevyttä. Näin ollen ruudunpäivitysnopeus pysyy korkeana vaikka ruudulla olisi useita autoja samanaikaisesti.

Pelimuodoista ei löydy kovinkaan erikoisia tapauksia. Mukana on pikakisa, arcade-, simulaatio-, spectator- sekä Time Attack -moodit. Simulaatio-moodi on pelin parasta antia. Siinä tahkotaan joko yksittäisiä kisaviikonloppuja tai kokonaista kautta. Jokaiseen kisaviikonloppuun lukeutuu useita harjoituksia, aika-ajot, lämmittelyt sekä tietysti itse kisa. Harjoitusten ja aika-ajojen aikana pelaaja voi myös säätää autoaan. Säätömahdollisuudet ovat varsin monipuoliset, mutta itse säätäminen on tehty niin yksinkertaiseksi, että jokainen pystyy tekemään formulaansa haluamiaan parannuksia.

Arcade-moodi vastaa pitkälti simulaatiota, mutta arcadessa harjoitukset ja aika-ajot jätetään suosiolla väliin ja mennään suoraan itse asiaan. Muita muutoksia ovat mm. varikkohenkilöstön kommenttien korvaaminen selostajalla sekä hieman kevyempi ote ajamiseen. Itse auton käyttäytymisessä ei kuitenkaan ole suurta eroa, sillä pelimoodista riippumatta ajomallinnus on onnistunut yhdistelmä arcadea ja simulaatiota. Auto tottelee ohjausliikkeitä hyvin ja pienen harjoitusjakson jälkeen formulan ohjaus onnistuu mainiosti jopa PS2:n vakio-ohjaimella. Näin ollen pelattavuudessa ei ole mitään valittamista. Peli tukee myös rattiohjaimia ja sellaisellahan ohjattavuus nousee vielä pari pykälää paremmaksi.

Ainoa erikoisempi pelimuoto on Spectator, jossa pelaaja voi valita lähtöjärjestyksen ja sen jälkeen uppoutua sohvan pohjalle seuraamaan, kun tekoälykuskit kisaavat paremmuudestaan. Kisaa myös selostetaan ja siihen onkin saatu mukavasti TV-lähetysten tuntua. Totta puhuen virtuaalisen formulakisan katselu on yllättävän mielenkiintoista puuhaa.

Pelin vaikeustaso ei ole kovinkaan korkea. Keskimmäisellä vaikeustasolla pelattaessa kilpailut pystyy voittamaan ilman sen kummempia ongelmia, eikä kisan voitto ole mahdotonta vaikeimmallakaan vaikeustasolla. Mikäli homma ei kuitenkaan luonnistu, pulassa oleva pelaaja voi hakea turvaa esimerkiksi ABS-jarruista ja hajoamattomasta autosta. Useissa formulapeleissä tekoäly on ollut luvattoman kehnoa ja Formula One 2002 jatkaa tätä perinnettä. Tekoälyn ohjastamat kilpurit eivät väistä juuri mitään ja mikäli pelaajan formula sattuu olemaan tiellä, tekoälykuskit tulevat pelaajan formulan takakontista sisään. Muitakin pieniä tekoälyyn liittyviä ongelmia pelissä esiintyi. Esimerkiksi kerran kolme autoa päätti alkaa puskea seinää samassa kohtaa ja siinä ne sitten jumittivat kisan loppuun asti.

Formula One 2002 kerää pisteitä hyvällä lokalisoinnillaan. Pelin valikot sekä selostajien puheet ovat suomennettu. Äänimaailman ainoa miinus tulee arcade-moodin selostajasta, joka on pelimaailman historian ylivoimaisesti huonoin selostaja. Simulaatiossa kuuluvat varikkohöpinät sen sijaan ovat kohtalaisia, vaikkakin vähän vaisuja ja itseään toistavia. Suomiasetusten ollessa päällä rataesittelyistä ja spectator-moodin selostuksista vastaavat Matti Kyllönen ja Erkki Mustakari. Heidän työskentelynsä on erittäin positiivista kuultavaa. Tämä siitäkin huolimatta, että kommentit tulevat usein vähän myöhässä ja toistoakin esiintyy runsaasti. Myös Matin ja Erkin brittivirkaveljet James Allen ja Martin Brundle ansaitsevat työstään kiitettävän arvosanat. Suuri plussa tulee myös autojen äänistä, jotka kerrankin kuulostavat aidoilta F1-autoilta.

Formula One 2002 on selvästi edeltäjäänsä parempi, muttei pääse aivan EA:n Formulan tasolle. Peli on kaikin puolin hyvä, mutta vain hyvä, ei yhtään sen enempää. Vaikka pelin laajat kaaret ovat kunnossa, reunoilta olisi löytynyt vielä paljon hiomista. Mikäli pelihyllyssä on formulapelin kokoinen aukko, voisi Formula One 2002 olla hyvä valinta, mutta toisaalta parempaakin on pleikkakakkoselle tarjolla.