Football Academy

25.04.2009

Futisfanit ovat vaativaa porukkaa. Jalkapallopelien pitää olla yleensä just eikä melkein, jotta ne kiinnostavat intohimoisesti lajiinsa suhtautuvia yleensä miespuolisia henkilöitä. Electronic Artsin Football Academy onkin varsinainen kultakaivos kaikille, jotka ovat viettäneet iltoja kaveriporukassaan kuningaslajin yksityiskohdista kiistellen.

Alkuun on toki mainittava, että muiden kuin futishullujen on välteltävä peliä kuin ruttoa. Esimerkiksi eräässä minipelissä pelaajan on raaputettava stylys-kynällä DS:n kosketusnäyttöä paljastaakseen vähitellen esiin tulevan joukkueen logon. Mitä nopeammin kyseisen joukkueen logon tunnistat, sitä enemmmän saat pelissä kerättäviä jalkapalloälypisteitä. Tämä ei tietenkään ketään normaali-ihmistä kiinnosta, jalkapalloniiloja toki sitäkin enemmän.

Toinen esimerkki onkin sitten huvittavampi: pelaajan pitää asetella kartalle, mistä mikäkin joukkue on kotoisin. Tämä alkaa lähennellä jo sadismia, sillä suomalaisen on vaikea asettaa jo Hampuria oikealle paikalle Saksan kartalla. Kun kysymysvuorossa on jokin Espanjalainen pikkujoukkue, tehtävä alkaakin olla mahdoton. Mutta pelaamalla oppii, ja se onkin pelin tarkoitus. Tietämällä oikeita vastauksia voittaa itselleen pelissä uusia pelaajia, ja reaalielämässä sitten kunniaa nippelitiedolla kaveripiirin keskusteluissa.

Minipelejä pelattuaan onkin aika siirtyä pelikentille. Pelin strateginen osuus ei tietenkään ole mikään valtaisa Football Managerin kaltainen kokemus, mutta mietittävää silti riittää. Pelatako joukkueellaan pitkin laitoja vai rynniäkö keskeltä läpi? Matseissa tulee erilaisia tilanteita, jotka ratkeavat pelaajien kykyihin perustuen. Vanhemmalle pelaajakunnalle tästä tulevat mieleen aataminaikaiset autopelikortit, uudemmalle tietenkin Pokemonit.

Otteluita voittamalla saa käyttöönsä taas uusia pelaajakortteja, joiden avulla voi sitten kehittää joukkuettaan. Tämä on yllättävän hauskaa puuhaa futisfanille: tiputtaako oikean elämän suosikkipelaajan joukkueesta siksi, että oikean elämän inhokkipelaaja olisi huomattavasti parempi samalla pelipaikalla?

Mukana on viisi Euroopan suurinta liigaa, joista kysymyksiä esitetään: Englannin, Saksan, Ranskan, Espanjan ja Italian sarjat. Tämä tuo peliin sopivasti vaihtelua. Sarjoja tai sarjatasoja olisi voinut toki olla enemmänkin, mutta näilläkin sarjoilla riittää pelattavaa. Football Academy onkin intohimoiselle futisfanille, niin isommalle kuin pienemmällekin, todella hauska kokonaisuus.

PÄÄTTÖTODISTUS:
Futisfanille suunnattu minipelikokoelma