Electronic Arts on julkaissut uuden painoksen F1-pelisarjastaan. Viime vuonna julkaistu F1 2001 -peli nosti EA:n formulat F1-pelien kärkikastiin yhdessä Geoff Grammond’s Grand Prixien kanssa. EA:n tavat tuntien, F1 2002:n pitäisi olla jälleen muutamaa askelta edeltäjiään parempi. Tällä kertaa käsittelyssämme on F1 2002:n Xbox-versio, joka kaasutteli pelikauppoihin pian itse konsolin julkaisun jälkeen.
F1 2002 on siitä harvinainen peli, että kaikki ajajatiedot, tallien väritykset ja muut vastaavat ovat täysin ajan tasalla. Useinhan peleissä on ollut vuoden, tai joskus parinkin vuoden, takaisia ajajatietoja ja talleja, mutta EA ei tunnetusti lisenssiasioissa pihistele ja näin ollen Räikkönen ajaa McLarenilla ja Minardin joukoista löytyy Mark Webber. Tietysti mukana ovat myös kaikki F1-kauden osakilpailut, joita voi ajaa niin yksittäisinä kilpailuina kuin Championship-moodissakin.
Pikakisat ovat perinteisiä muutaman kierroksen sessioita, joista ei välttämättä kovin paljoa iloa irtoa. Huomattavasti pitkäikäisempi osa-alue on championship-pelimuoto, joka jakautuu useampaan pelikokonaisuuteen. Ensimmäinen osa Championship-moodia on Challenge-moodi, jossa pelaajan on opittava formulalla ajon perusteet sekä muutama hieman haasteellisempikin tehtävä, kuten etusiiven menettäneellä autolla ajaminen ja märän kelin kisasta selviäminen. Tehtäviä suorittamalla saa käyttöönsä uusia pelimuotoja ja asetuksia, jotka ovat aluksi lukittuja. Challenge-moodi on hieman kaksipiippuinen juttu. Se kyllä perehdyttää pelin saloihin ja auttaa aloittelijaa, mutta kokeneet virtuaali-Schumacherit saattavat kokea Chellenge-moodin ikäväksi ja aikaa vieväksi pakkopullaksi.
Yksittäisessä Grand Prix:ssä kilpaillaan yksi kokonainen kisaviikonloppu, johon kuuluvat harjoitukset, aika-ajot, lämmittelyajot sekä tietysti itse kilpailu. Jos yksittäisten ratojen tahkoaminen ei miellytä, voi pelaaja luoda oman kilpasarjan, jossa ajetaan niitä ratoja, joilla pelaaja haluaa kisailla. Koko pelin sydän on kuitenkin Full Championship-moodi, jossa kisaillaan kaikilla 17:sta F1-radalla. keräten pisteitä ja pyrkimällä siihen suureen unelmaan eli Formula 1:n maailmanmestaruuden voittamiseen.
Ennen kisaa tai kautta pelaaja voi säätää mm. kisan pituuden, vahingonmallinnuksen ja muut asiat vastaamaan haluamaansa. Kisa-asetuksia löytyykin melko paljon, mutta näistä suurin osa on aluksi lukittuja. Esimerkiksi sääolosuhteita pääsee vaihtamaan vasta suoritettuaan Challenge-moodista löytyviä märän kelin haasteita.
Ajorealismin voi valita kahdesta vaihtoehdosta, valittavana on joko normaali tai realistinen auton käyttäytyminen. Normaalilla tasolla ajettaessa auton kontrollointi on todella helppoa, kun auto tuntuu kulkevan kuin raiteilla. Arcadekaahailujen ystävien kannattaakin ajella normaalitasolla, kun taas realismia ja haastavaa peliä etsivien kannattaa turvautua realistiseen ajomallinnukseen. Realistisella ajomallinnuksella ajettaessa kannattaa kiinnittää huomiota moniin pieniin ja vähän suurempiinkin seikkoihin. Esimerkiksi ratojen tuntemus on ensiarvoisen tärkeää kuten myös taito reagoida auton käyttäytymisen muuttumiseen eri tilanteissa ja sääolosuhteissa.
Kahden ajomallinnustason lisäksi pelaamista voi helpottaa käyttämällä muutamia ajoapuja. Tekoäly tarjoaa apuaan mm. ABS-jarrujen ja nykyään oikeistakin formuloista löytyvän luistoneston muodossa.
On kuitenkin pakko sanoa, että realistisella ajomallinnuksella auto tuntui oudon vaikealta ohjata. Jarrutuksissa auto pyörähteli vähän miten sattuu ja mutkissakin on pakko ajaa aivan järkyttävän hitaasti jos haluaa pysyä tiellä. Xboxin ohjain ei ole tarpeeksi tarkka millin tarkkaa ohjaustyötä vaativaan ajamiseen, jota realistisella tasolla vaaditaan. Ratilla ja polkimilla auton kumman kiikkerä ohjattavuus saattaisi parantua, mutta valitettavasti en saanut hankittua tähän hätään Xboxilla toimivaa ratti&poljin yhdistelmää.
Kunnon F1-kaahailuun kuuluu myös jonkinlainen sarja auton säätömahdollisuuksia. F1 2002:ssa autoa voi viritellä suhteellisen vähän, mutta voipa kuitenkin. Muutoksia voi tehdä esimerkiksi vaihteiden välityksiin, jarruihin sekä aerodynamiikkaan. Mielenkiintoisen lisän peliin tuovat myös interaktiiviset varikkokäynnit, jotka edellyttävät pelaajalta muutakin kuin varikon portille ajon. Interaktiivisessa varikkopysähdyksessä pelaajan on suoritettava muutamia varikkokäyntiin liittyviä tehtäviä, kuten jarrutus varikkonopeusrajoituksen mukaiseen nopeuteen ja kiihdytykseen heti varikkohenkilöstön hoidettua tehtävänsä. Mikäli varikkopysähdys onnistuu nappiin, säästää pelaaja hieman aikaa normaaliin varikkopysähdykseen verrattuna.
Pelin graafinen ulkoasu on hyvää tasoa. Autot ja peliympäristöt ovat yksityiskohtaisia ja muutenkin kaikki on siloteltu kauniiksi paketiksi. Erityismaininnan ansaitsevat ennen lähtöä starttipaikalla leijuva ilman väreily ja sade, joka tosiaan näyttää sateelta. Grafiikoista voitaisiinkin sanoa, että ne ovat jälleen astetta paremmat kuin EA:n edellisessä F1-pelissä. Tyypillistä EA:ta siis. Ainoa ongelma grafiikkapuolella on ruudunpäivitysnopeuden alhaisuus, joka korostuu varsinkin sateella, jolloin peli tahmaakin oikein urakalla ja pelattavuus kärsii pahasti.
Formuloiden äänet ovat todella hyvän kuuloisia eivätkä muistuta mitään XXL-kokoiselta hyttyseltä kuulostavia ininöitä. Minkäänlaista selostusta pelistä ei löydy, mutta silloin tällöin varikolta tulee erilaisia tietoja kilpailun tapahtumista ja varikkohenkilön ääni on siedettävä eikä se ala häiritsemään pitkässä juoksussakaan.
Loppupeleissä F1 2002 on sitä mitä siltä odotettiinkin, kaikin tavoin paranneltu versio F1 2001:stä. Pelin grafiikka on tyylikästä, pelattavaa on paljon ja pelattavuuskin on kohdallaan. Koko paketti on siis hyvässä kuosissa ilman sen kummempia ongelmia ja mikä parasta, peli sopii kaikille formuloiden ystäville aina vasta-alkajasta eksperttiin.