Historiallisista reaaliaikanaksutteluista vähiten menestynyt oli Empire Earth -sarja, joka nyt ilmeisesti kvartaalitalouden vaatimuksesta saa kolmannen osansa. Aluksi peli näyttää ihan lupaavalta, mitä nyt latailu on hitaanpuoleista. Tarjolla on kahakoiden lisäksi yksi ainoa pelimuoto, maailman valtaaminen provinssi kerrallaan. Omat alueet voi valjastaa tuottamaan armeijoita, rahaa tai tekniikkaa. Näillä resursseilla voi sitten tehdä kaikenlaista kivaa, kuten rakentaa teitä tai palkata vakoojia. Myös omien armeijoidensa kokoonpanon saa määrätä.
Provinssien omistuksesta kamppaillaan tavanomaisissa reaaliaikataisteluissa, jotka iskevät kuin villasukallinen kaurapuuroa. Ilmeisesti Mad Docin mielestä peli voi olla raskas ja kaatuilla, kunhan vesi näyttää hienolta. Kaikki muu voikin sitten olla kuin viisi vuotta vanhaa.
Pelissä on tarjolla kolme osapuolta: tekniikkaan luottavat länsimaalaiset, vikkelät Lähi-idän kansat ja massan voimalla jyräävät aasialaiset. Osapuolet eivät oikeastaan eroa toisistaan, kaikilla pelataan samalla kerää-kuluta-kurmota -taktiikalla. Yksikkötyyppejä on vähän, eivätkä uudempien aikakausien myötä tulevat lentokentät ja ohjusasemat juuri tunnelmaa muuta. Aikakausiakin on vaivaiset viisi.
Empire Earthissa kaikki on tavanomaista. Kerätään kahta resurssia ja rakennetaan samoja taloja ja parakkeja tehtävästä toiseen. Yksikköjä voi kehittää parilla tavalla, ja loppujen lopuksi kuitenkin suurempi massa voittaa. Grafiikka on yksitoikkoista ja ääninäytteleminen naurattaa silloin kun se ei itketä.
Niin omien joukkojen kuin vihollistenkin tekoäly on ummehtunut tuulahdus 90-luvulta. Muodostelmien hajoaminen ja maastoon jumiin jääminen ovat kaikki mukana. Moninpeli voisi tietysti pelastaa, mutta kuka tätä pelaa, kun hyllyt ovat väärällään ihan hyviäkin reaaliaikastrategioita?
Empire Earthia käy sääliksi. Muutamat hyvät ideat hautautuvat keskinkertaisen alapuolelle jäävään toteutukseen, minkä vuoksi Empire Earthia ei voi suositella edes pahimpaan RTS-puutteeseen. Tämä halpiskorin takuutäyte on hyvä esimerkki pelistä, jossa kaikki on tehty rimaa hipoen. Kaiken mitä Empire Earth yrittää tehdä, Rise of Nations teki paremmin jo neljä vuotta sitten.
PÄÄSTÖTODISTUS
Sääliksi käy kohtalaisen pelisarjan mainetta