Conflict: Desert Storm

18.09.2002

Conflict: Desert Storm sijoittuu Persianlahden sotaan ja tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa peli onkin valitettavan ajankohtainen. Pelissä valitaan joko brittien SAS- tai jenkkien Delta Force -joukko ja lähdetään kurittamaan Saddamin joukkoja. Tämä valinta ei kuitenkaan vaikuta pelin kulkuun, sillä Delta Force- ja SAS -joukoilla on samat tehtävät. Vaikka Conflict: Desert Stormissa on automaattitähtäys, käy pelaajalle heti selväksi, että kyseessä on taktinen räiskintä. Eli panssarivaunun ollessa horisontissa ei kannata joukkueen kanssa seisoskella röökillä.

Sotaa pääsee harrastamaan ilman harjoitustehtäviä, mutta on erittäin suositeltavaa käydä treenausleirillä sisäistämässä joukkojen käskyttäminen ja aseiden käyttö. Vaikka komento on treenauksen aikana kova, oppii siinä tehokkaasti mm. liikkumisen, aseiden käyttön, ajoneuvojen hallinnan, joukkojen komentamisen ja ilmaiskujen pyytämisen. Peli onkin varsin monipuolinen ja SAS-joukoissa Persianlahden sodan aikaan palvellut Cameron Spence on ollut konsultoimassa pelin tekijöitä. Tämä onkin osaltaan vaikuttanut pelin realistiseen tunnelmaan, vaikka aivan ”laaki ja vainaa” -henkeä pelissä ei olekaan.

Aluksi neljän hengen ryhmän komentaminen onkin hivenen hankalaa, mutta pian pelaaja oppii, mistä annetaan tulikomento, mistä osasto pysäytetään, miten käsketään liikkumaan johonkin kohtaan ja miten saa joukon kasaan. Yleensä liikutaan neljän ryhmässä ja pelaaja voi vaihtaa kontrolloimaansa sotilasta vapaasti ryhmän sisällä. Tavaroita voi myös vaihdella ryhmän kesken ja haavoittunutta miestä voi lääkitä toisella sotilaalla.

Tehtävistä löytyy SCUD-ohjusten tuhoamista, tietojen varastamista, erilaisten paikkojen räjäyttelyä, pelastustehtäviä ja tankkien romuttamista singolla. 15 eri tehtävässä on jokaisessa monta tavoitetta, joita suoritellaan eri vuorokauden aikoina. Vihollisten aseistusta, ajoneuvoja ja muuta varustusta voi lainata hyvän asian nimissä. Sotilaista löytyy niin räjähdysaine-experttiä kuin tarkka-ampujaa ja näiden taidot kasvavat kun tehtävät saa kunnialla suoritettua. Toisin kuin yleensä tällaisissa peleissä, kanssasotilaat osaavat puolustaa itse itseään varsin tehokkaasti, eikä niiden perään tarvitse koko ajan katsella. Itse asiassa monesti tietokoneen ohjastamat soltut ovat suolanneet vihollisen jo siinä vaiheessa, kun itse ihmettelen, mistä päin se tuli tulee. Vihollisten tekoäly ei sen sijaan ole ehkä sitä parasta A-ryhmää.

Graafisesti peli ei näytä kovin hehkeältä ja maastot ovat aavikkomaisemiksikin aika karua katseltavaa. Toki esim. pullot ja laukut sotilaiden vyötäröllä heiluvat juostessa ja itse soltut ovat ihan hyvää jälkeä. Äänipuoli hoituu kunnialla, läpät parhaimmillaan naurattavat ja kouluttavien upseereiden äänet omaavat huomattavan määrän asennetta.

Conflict: Desert Stormista löytyy myös moninpeli. Kaverin kanssa tehtävien suorittaminen on erittäin antoisaa puuhaa, kun kummallakin on 2 miestä ohjattavana. Tosin täytyy sanoa, että en pitänyt siitä, että ruutu on jaettu vertikaalisesti eikä horisontaalisesti. Pelin PC-versio tuskin Red Storm Entertainmetin hemmottelemia PC-pelaajia innostaa, mutta varsinkin PS2-versio tästä pelistä on tervetullut lisä Playstation kakkosen sotapelien valikoimaan. Saa nähdä, pärjääkö tuleva SOCOM: U.S. Navy SEALs tälle ilottelulle.