Voidaan turvallisesti sanoa, että BioShock on yksi vuoden odotetuimmista peleistä. Peli on vuonna 1998 ilmestyneen kulttipelin System Shock 2:n tekijöiden käsialaa, eivätkä yhtäläisyydet jää pelkkään nimeen. Vaikka BioShock sijoittuu eri maailmaan ja aikakauteen, sitä voi surutta kutsua System Shock 2:n henkiseksi jatko-osaksi.
BioShock sijoittuu vuoteen 1960, merenalaiseen Rapturen kaupunkiin. Pelkästään pelin huumaava graafinen loisto takaa sen, että Rapture on yksi kiehtovimmista peliympäristöistä miesmuistiin. Teknisiä ratkaisuja tärkeämpään rooliin nousee pelin uskomattoman tyylikäs ja virheettömältä vaikuttava ilme. Olivatpa kyseessä yksityiskohtaiset hahmot tai leuat loksauttava arkkitehtuuri, BioShock ei petä.
Pelin varsinainen sisältö koostuu pitkälti toiminnasta, jossa väkeä teilataan geneettisen muokkauksen myötä saatujen supervoimien tai kattavan asearsenaalin avulla. BioShockin voikin vaivatta pelata läpi puhtaassa räiskintämoodissa, eikä siihen mene yhtä vapaapäivää enempää. Silloin tarjolla on hyvin toimivaa, hauskaa ja kivasti vaihtelevaa toimintaviihdettä. Se on kuitenkin kuin söisi täytekakun mahdollismman nopeasti ahmimalla, sillä BioShockissa riittää hauskaa pikkupuuhaa. Pelaaja voi muun muassa hakkeroida tiensä turvajärjestelmiin, rakentaa varusteita osista, parannella aseitaan ja muokata hahmonsa ominaisuuksia superkyvyillä.
Pelin tärkein elementti on kuitenkin tunnelma. Rapture on pullollaan päiväkirjamerkintöjä ja viestejä, jotka on käsikirjoitettu erinomaisesti ja ääninäytelty ihailtavan hyvin. Kiehtovasta materiaalista selviää pikku hiljaa, miksi vedenalainen paratiisi on muuttunut vuotavaksi ja mielipuolien täyttämäksi helvetiksi. Pelille onkin syytä antaa tarpeeksi aikaa, jotta ilmapiiristä saa kaiken irti. Välillä tunnelma on todella ahdistava.
Ihan täydellisestä pelistä ei sentään ole kyse. Tekninen toteutus ei aina täysin vakuuta, ja etenkin yli-innokkaan fysiikanmallinnuksen tapa jättää teilatut hahmot vispaamaan raajojaan typerästi syö välillä tunnelmaa pahasti. Myös kuolleen pelaajahahmon välitön henkiin herättäminen on välillä hiukan hölmöä. Ei ole vaikea ymmärtää, miksi näin tehdään, mutta olisi mukavaa, jos toiminnon voisi halutessaan kääntää asetuksista pois päältä.
Kokonaisuutena BioShock on kuitenkin vertaansa vailla. Olisi röyhkeän ennenaikaista mennä nyt kehumaan tätä vuoden parhaaksi peliksi, mutta se ainakin on varmaa, että kyseessä on häkellyttävän laadukas tuote.
PÄÄSTÖTODISTUS
Jos tämä jäisi vuoden ainoaksi peliostokseksi, se ei harmittaisi