Arvostelussa Life is Strange – ”Tunnelma on melankolinen mutta aurinkoinen”

12.03.2015

Life is Strange on peli, jonka ensivaikutelma on hauska ja freesi: Ai tällainenkin videopeli on mahdollista! Peli on itse asiassa hahmojensa ja maailmansa puolesta perinteistä teinikamaa, mutta tämä leffoissa ja telkkarissa suosittu lajityyppi on ohittanut videopelit melkein kokonaan. Se on sääli, koska Life is Strange osoittaa, että mahdollisuuksia olisi vaikka mihin. Life is Strangen uutuudenviehätys tulee siitä, että se tuo muualta tuttuja ideoita videopeleihin.

Kuten nykyään on tapana, tarinavetoinen peli ilmestyy osissa, ja toistaiseksi niistä on ulkona vasta ensimmäinen. Se on kuitenkin hyvää kamaa, joten mikäli taso pysyy tällaisena, Life is Strangesta tulee lajityyppinsä klassikko. Se kopioi monta asiaa Telltale Gamesin peleistä kuten The Walking Dead, mutta sillä on heti alussa ainakin yksi selvä etu: Se ei perustu mihinkään lisenssijuttuun, vaan on kokonaan oma tarinansa.

Max Caulfield on koulussa ja opiskelee valokuvausta. Oudot unet riivaavat häntä, ja hän huomaa kykenevänsä kelaamaan aikaa taaksepäin. Kun aika menee takaperin, pelaajan on mahdollista muuttaa mielensä erilaisten valintojen suhteen, tai yrittää ratkaista tilannetta uusilla tiedoilla varustettuna.

Scifi-idea on kuitenkin sivuosassa. Tärkeintä on Maxin kouluelämä kavereiden, opettajien ja muiden ihmisten keskellä. Maxia kiusataan ja hänen täytyy päättää, kiusaako takaisin. Kaverin isä on kontrollifriikki ja aiheuttaa ongelmia. Pelin maailma on sympaattinen ja uskottava. Max on hipsteri, ja tutustumassa siihen, mitä kaikkea hienoa maailmasta löytyy.

Pelin tilanteet ovat niin yksinkertaisia, ettei niitä varsinaisesti voi kutsua arvoituksiksi. Olennaisempaa on tehdä valintoja: Kertoako opettajalle siitä, että toisella oppilaalla on ase? The Walking Deadin tapaan peli muistuttaa aina, kun jollain valinnalla on seurauksia.

Life is Strangen tunnelma on melankolinen mutta aurinkoinen. Sen hahmot ovat uskottavia ja moniulotteisia. Peli on ranskalainen mutta sijoittuu jenkkeihin, ja välillä sen hahmojen puhe kuulostaa teennäiseltä. Se on kuitenkin pieni kauneusvirhe muuten hienossa pelissä.

KEHITTÄJÄ
DONTNOD ENTERTAINMENT

JULKAISIJA
SQUARE ENIX

TESTATTU
PS4

MUUT ALUSTAT
PC, PS3, XBOX ONE, XBOX 360

ARVOSTELIJA
JUHANA PETTERSSON

IKÄSUOSITUS

PELAAJAT
1

PLUSSAT
YRITTÄÄ JOTAIN UUTTA
SYMPAATTINEN

MIINUKSET
SLANGI PAIKOIN KANKEAA

PÄÄSTÖTODISTUS
Lukiodraamaa pelin muodossa

ARVOSANA
9

LAJITYYPPI
Tarinapeli

JULKAISTU
30.1.2015

Lisää luettavaa