Arviossa The Evil Within – ”kokoelma klassisia kauhupelikikkoja”

The Evil Within on kauhupelinä yhtä hienovarainen kuin nyrkki naamaan. Alussa jaksetaan viritellä asetelmaa yhden keskustelun verran, mutta pian kahlataankin jo verisammiossa ja paetaan moottorisahateurastajaa. Pelin filosofia pelottelun suhteen on: ”Enemmän on enemmän.”

Pelin pääosassa on poliisi nimeltä Sebastian Castellanos. Hän saapuu alussa tutkimaan joukkomurhaa mielisairaalassa. Koko kaupunki alkaa muuttua ja rakoilla, joka puolelta tulee piikkilangan läpäisemiä zombi-ihmisiä, eikä missään tunnu olevan mitään järkeä. Vihjeet siitä, että Sebastianin mielenterveys ei ole aivan kohdallaan eivät ole kovin hienovaraisia.

Peliä rytmittää mahdollisuus poistua hehkuvan peilin kautta takaisin mielisairaalaan. Siellä voi tallentaa, löytää erilaisia vihjeitä ja käyttää pisteitä ominaisuuksien parantamiseen.

The Evil Withinin pääsuunnittelija on Resident Evil -peleistä tunnettu Shinji Mikami. The Evil Within muistuttaakin noita pelejä monella tapaa. Luodit ovat vähissä ja ovet aukeavat hitaasti. Vihollisia voi ampua tai puukottaa selkään.

Hiiviskelypelinä The Evil Within on usein tunnelmallinen, mutta joskus kömpelöjen mekanismien takia ärsyttävä. Helppo se ei ole, ja pituuttakin on reilusti. Tekeminen ei lopu kesken.

Yksi pelin omituisemmista ratkaisuista on rajata kuvaa mustilla palkeilla ylä- ja alareunassa. Vaikutelma on elokuvamaisempi, mutta herää epäilys että sen todellisena motivaationa on pelin tekniset rajoiteet. Ongelmia on muutenkin. Välianimaatioissa saattaa esiintyä kummallista häiriötä, jossa ääni tuli monta sekuntia kuvan jäljessä.

Tyylillisesti peli on suurimman osan aikaa nykysplätteriä, jossa piikkilanka, mottorisaha ja lihakirves ovat kärsimysnäytelmän perusaineksia. Aina välillä tapahtuu kuitenkin outo harppaus psykologiseen kauhuun. Se on tyylikästä. Ristiriita tuntuu tolkuttomalta, mutta toimii jotenkin silti.

The Evil Within on tavallaan kokoelma klassisia kauhupelikikkoja, joista on koottu runsas ja perusteellinen paketti. Peli ei yllätä, mutta perinteiset ratkaisut ovat perinteisiä, koska ne toimivat.

KEHITTÄJÄ
TANGO GAMEWORKS

JULKAISIJA
BETHESDA SOFTWORKS

TESTATTU
PS4

MUUT ALUSTAT
PC, PS3, XBOX 360, XBOX ONE

ARVOSTELIJA
JUHANA PETTERSSON

IKÄSUOSITUS
18+

PELAAJIA
1

PLUSSAT
KAUHUA PIISAA
TINKIMÄTÖN

MIINUKSET
HIENOVARAISUUS KAUKANA
KÖMPELÖ

PÄÄSTÖTODISTUS
Aggressiivinen kauhupeli käy päälle

ARVOSANA
8

LAJITYYPPI
Selviytymiskauhu

JULKAISTU
14.10.2014

Lisää luettavaa