Age of Empires: The Age of Kings

28.02.2007

PC:llä kunnostautunut Age of Empires –strategiapelisarja saa sisarteoksen kannettavien pelikonsoleiden joukkoon. The Age of Kingsin ideana on asettua historian suurmiesten saappaisiin ja luotsata kansakunta läpi vaikeiden aikojen. Ennen kuin sivilisaatio voi huokaista helpotuksesta, edessä on runsaasti sodankäyntiä, kaupantekoa ja teknologisten innovaatioiden tutkimista.

Siinä missä PC:llä kaikki hoituu reaaliaikaisesti, DS:n Age of Kings pyörii vuoropohjaisesti. Pelaaja siirtää joukkojaan yksi kerrallaan. Liikkumisen jälkeen yksiköllä voi hyökätä, rakentaa tai käyttää jotain muuta kykyä, kuten parantamista. Peli kysyykin runsaasti taktikointia – kuinka siirtää joukkonsa niin, että voi itse iskeä mahdollisimman tuhoisasti, mutta vihollisen hyökkäysteho minimoidaan? Luonnollisesti eri armeijatyypit, niiden erityistaidot sekä maaston vaikutus taisteluihin on tärkeää huomioida.

Pelkkä sotavoimilla leikkiminen ei suinkaan riitä. Hallussa olevat kaupungit keräävät vaikutuspiiriinsä kuuluvista pelloista ja kaivoksista resursseja, joita käyttämällä voi kouluttaa sotilaita, pystyttää lisärakennuksia, ja mikä tärkeintä, kehittyä teknologisin harppauksin. Kun on saavuttanut riittävästi keksintöjä, kaupunki voi edetä seuraavaan edistystasoon, mikä avaa parempia rakennuksia sekä tehokkaampia sotilasyksiköitä.

Age of Kingsin suurimmat virheet eivät ole pelimekaniikassa vaan toteutuksessa. Joukkojen siirtäminen kynän avulla vaatii välillä millintarkkaa sihtaamista. Yläviistosta kuvattu maailma on täynnä rosoisella grafiikalla tehtyjä hahmoja, jotka hukkuvat toisiinsa ja taustoihin. Käyttöliittymä on hidas ja kömpelö, eikä taisteluja kuvaavia minianimaatioita voi mitenkään hypätä yli. Äänimaailma on tylsä, ja itseään toistavat taustamusiikit käyvät nopeasti hermoille. On sääli, että muuten rautaiseen peliin on päästetty näin typeriä suunnittelumokia.

Helposti opittava Age of Kings on vaikea hallittava. Tasapainoileminen sodankäynnin, rakentamisen, kehityksen sekä tehtävien suorittamisen välillä on haastavaa, mutta juuri se tekee pelistä niin kiinnostavan. Pelattavaa teoksessa riittää – kuusi eri aikakausiin sijoittuvaa kampanjaa sisältävät kukin kourallisen tehtäviä, joista yhdenkin ratkaisemiseen vierähtää helposti useampi tunti. Tietysti myös ottaa yhteen ystävien kanssa moninpelinä, ja koska kyse on vuoropohjaisesta taktikoinnista, yhdelläkin kädestä käteen kiertävällä DS:llä pärjää hyvin.

Tuomio: Hyvä vuoropohjainen strategiapeli, joka kärsii pienistä suunnitteluvirheistä