Edullinen 25K – arvostelussa Trust Ybar+ -pelihiiri

Onko Trustin kohtuuhintaisesta 25K-hiirestä pelaajalle?

23.07.2023

Edullisista pelilaitteista tunnetun Trustin uutuushiiressä on keskitytty muuhunkin kuin pelimukavuuteen. Trust Ybar+ (tunnetaan myös nimellä GXT924 Ybar+) on nimittäin valmistettu 60-prosenttisesti kierrätetystä muovista.

Ybar+ on valmistajansa mukaan ”heidän kunnianhimoisin hiiri koskaan”. Speksit puoltavat väitettä heti kättelyssä. Optisella PMW3389-sensorilla toimivan hiiren maksimi-DPI on nimittäin kunnioitettavat 25 600. Näppäimiä on kuusi ja ne ovat kaikki ohjelmoitavissa vaikkapa makroilla. Myös GX Trust -logoon ja hiiren alareunaa ympäröivän valaistukseen voi vaikuttaa.

Noin 80 grammaa painava Ybar+ on langallinen pelihiiri oikeakätisille. Muotoilu on tutunlainen monista kiinavalmisteisista halpishiiristä – taitavatpa kaikki tulla samalta tehtaaltakin. Fiilis on yksinkertaisesti halpa, mutta onneksi ainakin käsi asettuu paikoilleen mukavasti.

Ihan mukava tuntuma on myös kovaäänisesti klikkaavissa päänäppäimissä. Aivan satavarmoja ne eivät kuitenkaan toiminnaltaan ole, sillä kovissa peliryminöissä jäi näpäytys tai pari menemättä perille. Ongelma toistui satunnaisesti myös hitaassa hyötykäytössä. Sen sijaan sivunäppäimet toimivat mukisematta. Ne kuitenkin tuntuvat peukaloa vasten melko hataroilta.

Sensorin toiminnassa ei ole moitteita, vaan sen toiminta on varmaa ja viiveetöntä. Hiiren muistiin voi tallentaa jopa kuusi DPI-asetusta kerrallaan, minkä lisäksi päivitysnopeudeksi (polling rate) voi valita 125, 250, 500 tai 1 000 Hz. Hiiren liikehdintä pöydällä on kuitenkin hieman hankaavan tuntuista. Näin ollen päällisin puolin halpa fiilis välittyy myös pohjatassuihin. Mistään mieltä järkyttävästä kokemuksesta ei kuitenkaan ole kyse. Vähän kalliimpia kilpailijoita heikommasta joka tapauksessa.

Hiiren toimintojen muokkailu tapahtuu Trustin omalla Windows 10- ja Windows 11 -softalla. Kyseessä on hyvin alkeellinen mutta työnsä tekevä tapaus. RGB-valoihin saa kuusi enemmän tai vähemmän erilaista animaatiota. Se mikä hämmästyttää on ledien runsaus: valot kiertävätkin hiiren pohjassa varsin sulavan näköisesti.

Trust mainostaa tätä pelihiireksi, mutta ainakin allekirjoittaja tähtäisi sen ennemmin arkiseen hyötykäyttöön. Suurin perustelu edelliselle on hiiren hankaava liikkuminen. Hiiren tuntuma on halpa, mutta onneksi sen muotoilu on kohtuullista ja näppäimissäkin on ihan kiva vaste. Harmittavasti päänapit eivät kuitenkaan aina rekisteröi klikkauksia. Mikäli kuitenkin halajaa yli 25 000 DPI:tä, voi tämän perään alennuslaareista kuikuilla.

Trust Ybar+ maksaa noin 70 euroa. Värivaihtoehtoina on musta ja valkoinen.

YHTEENVETO:
** / *****
Halvalta tuntuva mutta sensoriltaan pätevä hiiri korkealla DPI:llä ja onnistuneella RGB-valaistuksella. Vaikka laite on 25K-hiireksi edullinen, saisi hinta olla vieläkin köykäisempi.

Lisää luettavaa