Monen pelilaitteen omistajille – arvostelussa SteelSeries Arctis 7P+ -pelikuulokkeet

SteelSeriesin uudet peliluurit toimivat melkein minkä tahansa laitteen kanssa, mutta kotonaan ne ovat erityisesti Pleikkarilla.

28.02.2022

Uusien pelikuulokkeiden hankinta on useamman eri pelilaitteen omistajalle kaikkea muuta kuin helppo juttu. Yleensä suurimpana kompastuskivenä on täydellinen yhteensopivuus. SteelSeries lähti eliminoimaan ainakin valtaosaa kynnysongelmista heittäen tarjottimelle tasokasta ääntä toistavat langattomat peliluurit, jotka toimivat useimpien härvelien kanssa.

Kahdentoista metrin langatonta kantamaa lupaava SteelSeries Arctis 7P+ toimii äänilähteeseen iskettävän USB-C-donglen kautta. Mukana tulee myös USB-A-sovitin laitteisiin, joissa ei ole USB-C-paikkaa vapaana tai ollenkaan. Tuettuja alustoja ovat PlayStation 4, PS5, Nintendo Switch, tietokoneet (PC & Mac), Oculus Quest 2 (vain ääni) sekä Android-kännykät ja -tabletit. Toimivatpa luurit myös Xbox-laitteilla, vaikkei tästä ole mitään mainintaa. Luurit ovat täysin yhteensopivat PS5:n Tempest 3D Audio -tekniikan kanssa.

Tiltin testeissä dongle liitettiin suoraan PS5:een, Nintendo Switchiin ja Samsungin Galaxy Note 10+ -puhelimeen. Äänentoistot ja chatit toimivat suoraan ilman ihmettelyjä. Valmistaja kuitenkin varoittaa, ettei äänichat toimi Galaxy Note 10 -mallin sekä sitä vanhempien Samsungin kännyköiden kanssa. Kannattaa siis varmistaa yhteenopivuus ennen ostoa, jos luurien pääkäyttö tulee olemaan puhelimen kanssa. Tietokoneella ja PS4:llä luureja testattiin sovittimen avulla ja 3,5 mm -kaapelin toimivuus varmistettiin mitä erinäisimpien laitteiden kera.

Arctis 7P+ -paketti sisältää itse luurien ja USB-C-donglen lisäksi puolitoista metrisen USB-A-USB-C-latauskaapelin, 1,2-metrisen 3,5 mm–8 pin -liitäntäkaapelin sekä 1,2-metrisen donglelle tarkoitetun sovittimen. 3,5 mm -kaapelin luureihin tarkoitettu pää on normista poikkeava, eikä kuulokkeilla pysty siis käyttämään omia tavallisia 3,5 mm -letkuja. Erimittaista kaapelia halatessa voi sellaisen tilata SteelSeriesiltä.

PS5-käyttäjille sellainen huomio, että mikäli laittaa 3,5 cm leveän donglen konsolin etupaneelissa olevaan liittimeen, blokkaa se puolet vieressä olevasta USB-A:sta. Näin ollen molempia liitäntöjä ei pysty käyttämään samaan aikaan. Ongelma poistuu mukana tulevaa sovitinta käyttämällä.

Korvakuppeihin on sijoitettu vain tärkeimmät säätimet. Oikeanpuoleisessa on virtanäppäin sekä pyörivä mikrofonin valvontasäädin, jolla hallitaan oman äänen kuuluvuutta. Vasemmassa kupissa on äänenvoimakkuuspyörä sekä mikrofonin mykistysnäppäin. Mykistyksessä mikrofonin led palaa punaisena.

Sitten itse fiiliksiin. Hieman alle 360 grammaa painavat kuulokkeet eivät tunnu käsissä toivotun jykeviltä, enkä lähtisi hirveästi niitä vääntelemään. Tuskin näitä peruskäytössä palasiksi saa, mutta mikäli on altis kaikenlaisille sattumille ja onnettomuuksille pelipöydän äärellä, kannattaa olla tavanomaista varovaisempi. SteelSeries tosin väittää, että valmistuksessa on käytetty kestäviä materiaaleja ja onhan pääpantakin teräksinen, joten voi olla että varoittelen turhaan.

Mielipide luurien kuosista muuttuu päähän laittamisen jälkeen. Ne asettuvat paikoilleen oikein mukavasti ja etenkin korvia ympäröivät AirWeave-tyynyt tuntuvat erittäin laadukkailta. Näiden kanssa eivät korvat todellakaan hikoile! Pääpannan pituus on säädettävissä, joten sen saa juuri omalle kupolille sopivaksi. Panta jakaa painon tasaisesti päälaelle eivätkä tyynytkään pahemmin paina sivuista. Mukavuus on siis kohdillaan!

Äänentoistosta vastaavat 40 mm kaiutinelementit ovat laadussaan tasaisen varmat ilman suurempia yllätyksiä. 20 – 22 000 Hz taajuusvasteella varustettu soundi on diskanttivoittoinen ylittämättä kuitenkaan ärsytyskynnystä. Tietokoneella (Windows 8.1+ ja Mac OS 10.12+) käytettävä SteelSeries GG -softa tulee kuitenkin tarpeeseen täsmällisemmän äänitasapainon aikaansaamiseksi. Ohjelmalla on myös mahdollista luoda erilaisia profiileja muutamien valmiiden ekvalisaattoriasetuksien lisäksi. Softaan upotettu early access -tilassa oleva Sonar (Windows 10+) mahdollistaa sekä kuulokkeiden että mikrofonin laajemmat säätämiset. GG:stä poiketen Sonarin käyttöönotto vaatii rekisteröitymisen.

Konsoleilla pelattaessa diskanttipainotteinen ääni ei ollut yhtä pistävä kuin tietokoneella. PS5:llä 3D-audiota käytettäessä äänimaailma on suhteellisen tasapainossa ja ennen kaikkea hyvin miellyttävän kuuloista. Bassoa olisi hitusen saanut olla lisää, mutta yleisesti mitkään taajuudet eivät särähtäneet korviin. 3D-audio toimi hyvin ja ennen kaikkea ongelmitta.

Koska mukana tulee myös 3,5 mm -kaapeli, piti luureja tietenkin kokeilla myös Xbox-konsoleilla. Ja kyllähän ne toimivat! Sointi on samanlaista tasaista laatua kuin PlayStationeilla ja mikrofoni kuljettaa ääntä selkeästi. Dolby Atmoskin toimii ihan mainiosti. Xboxilla luurit eivät kuitenkaan toimi aktiivitilassa. Kun kuulokkeisiin iskee 3,5 mm -kaapelin kiinni, sammuvat ne automaattisesti. Näin ollen mikrofonin valvontasäädin sekä sen mykistysvalo eivät toimi. Peli- tai chattiäänissä ei kuitenkaan siis ole mitään vikaa tai ongelmaa, joten nämä sopivat myös Xboxien kanssa normaaliin peruskäyttöön.

ClearCast-mikrofonista (taajuusvaste: 100 – 6 500 Hz) sen verran, että sen asentoon kannattaa kiinnittää huomiot. Vasemmasta korvakupista ulos vedettävä mikki iskee nimittäin väärässä asennossa ollessaan ässäkirjaimiin melkoista sihinää. Sääli siis vastapelureitasi ja tutki mihin asentoon mikkisi laitat. Oikeassa asennossa käytettynä mikrofonin äänenlaatu on vastaanottajille puhdas.

Virtaa luureille luvataan 30 tunnin ajaksi. Tämä tosin ylittyi testikäytössä reippaasti. Arctis 7P+ toimii myös pikaisesti, sillä jo vartin latauksella pääsee iloitsemaan äänestä kolmen tunnin ajaksi.

SteelSeries Arctis 7P+ istuu päähän mukavasti ja sen soundikin on oikein mainiota – etenkin konsoleilla. Mistään halvimmasta päästä luurit eivät kuitenkaan ole. Näin ollen vahvan ostosuosituksen voi antaa lähinnä useampien pelilaitteiden omistajille, joiden pääkonsolina hyrrää PS5. Luurit ovat nimittäin kotonaan kyseisen laitteen 3D-audion parissa. Sen jälkeen yhteensopivuus käytännössä kaikkien muiden pelihärvelien kanssa on pelkkää plussaa. Jos taloudessa on sen sijaan vain yksi laite, esimerkiksi tietokone tai Nintendo Switch, on niille saatavissa samassa tai edullisemmassakin hintaluokassa erinomaisia vaihtoehtoja. Tosin ei Arctis 7P+ missään nimessä silloinkaan mikään huono valinta ole.

SteelSeries Arctis 7P+ maksaa noin 200 euroa. Luureja on saatavilla sekä valkoisena että mustana.

Pidäpä huoli mihin suuntaan sitä mikkiä sojotat.

Lisää luettavaa