Edullinen mutta rautainen – arvostelussa realme C75

Kestävyyttä pienellä rahalla.

30.06.2025

realme C75 on valmistajansa uusi lisäys edullisten 4G-älypuhelinten mallistoon. Alle 250 euron hintaluokassa sillä on kuitenkin pari ässää hihassaan. Mutta riittävätkö ne ostosuositukseen?

C75:n 6,72-tuumainen IPS LCD -näyttö (2400 × 1080, 90 Hz, kirkkaimmillaan 690 nitiä, ArmorShell Glass) ja laitteen ulkoasu eivät juuri eroa massamarkkinoiden kilpailijoista. Tällä kertaa realme on kuitenkin painottanut erityisesti kahta asiaa: kestävyyttä ja kookasta akkua.

C75 on saanut laajat suojausluokitukset: IP66-, IP68- ja IP69-sertifikaatit takaavat, että laite kestää pölyä, roiskeita, vedenpainetta ja jopa upotuksen (esimerkiksi 0,5 metrin syvyydessä seitsemän päivän ajan tai kahdessa metrissä vuorokauden). Lisäksi puhelin täyttää sotilastason MIL-STD-810H-standardin vaatimukset, mikä tarkoittaa, että se on testattu selviytymään pudotuksista, tärinästä ja äärilämpötiloista.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että puhelin kestää esimerkiksi sateessa kuvaamisen, likaisessa ympäristössä käytön ja veden alle joutumisen ilman ongelmia. Rakenteeseen on integroitu iskunkestävyyttä parantavia elementtejä, kuten vahvistetut kulmat ja erityinen sisäinen ”airbag”-rakenne. Lasipintana toimii realmen oma ArmorShell Glass, jonka luvataan olevan selvästi tavanomaista iskunkestävämpi ja vähemmän naarmuuntuva. Testeissä laite pudotettiin puolentoista metrin korkeudelta, mutta valmistaja kertoo sen kestävän jopa kahden metrin pudotuksen.

C75:stä löytyy tässä hintaluokassa harvinainen, mutta käytännössä hyödyllinen ominaisuus: SonicWave Water Ejection. Se käyttää ääniaaltoja poistaakseen vettä kaiutinrakenteista – toiminto, joka on aiemmin nähty lähinnä huomattavasti kalliimmissa laitteissa.

Hyvän kestävyysarsenaalin ohella myös akun koko ansaitsee maininnan. 6 000 mAh:n kapasiteetti on keskivertoa suurempi, ja realme lupaa, että akku säilyttää jopa 80 % alkuperäisestä kapasiteetistaan 1 500 lataussyklin jälkeen.

Mutta ovatko kaikki nämä turvallisuuteen ja akkukestoon panostetut roposet pois jostain muusta – esimerkiksi käyttökokemuksesta?

PERUSKÄYTTÖ

Uudesta Realme UI 6.0 -käyttöliittymästä – kuten sen aiemmistakin versioista – on vaikea sanoa mitään negatiivista. Se on sulava, täynnä ominaisuuksia ja mahdollistaa puhelimen muokkaamisen juuri käyttäjän näköiseksi ja oloiseksi. Lisäksi vähän aikaa sitten käyttöliittymään lisätty Mini Capsule on erinomainen lisä jo entuudestaan hyvällä tavalla omintakeiseen käyttökokemukseen. Toiminto tuo etukameran aukon ympärille pienen pop-up-infoikkunan, joka näyttää valittuja tietoja, kuten toistettavan musiikin, ajastimen, sään tai päivän askelmäärän. Ilmoitukset ilmestyvät juuri sopivaan paikkaan näytöllä ja ovat miellyttävän ”epähäiritseviä”.

Erityismaininnan ansaitsee myös se, että C75:ssa on IPS-näytöksi harvinainen ”aina päällä” (Always-On Display) -toiminto. Se kuluttaa toki enemmän virtaa kuin OLED-näytöissä, mutta tarjoaa silti kätevän tavan nähdä perustiedot nopeasti ilman näytön avaamista – jos sellaista siis kaipaa.

Siinä missä käyttöliittymä on erinomainen, eivät kamerat yllä samalle tasolle. 50 megapikselin pääkameralla ja 8 megapikselin etukameralla saa kelvollisia kuvia hyvässä valaistuksessa, mutta ei juuri enempää. Hämärässä kuvausjälki on vaihtelevaa. Lisäksi puhelimesta puuttuu kokonaan ultralaajakulmakamera, joten tämän tyyppisiä kuvia sillä ei yksinkertaisesti voi ottaa. Videokuvaa luuri tallentaa sekä pää- että selfiekameroilla 1080p@30fps-muodossa.

Peruskäytön kannalta on muuten hyvä huomioida, että puhelimen mukana ei toimiteta laturia – pakkauksessa on vain USB-C–USB-A-latausjohto. Mukana tulee kuitenkin läpikuultava suojakuori, mikä on aina tervetullut lisä.

realme C75 tukee 45 watin pikalatausta, mutta langatonta latausmahdollisuutta ei ole.

VIIHDEKÄYTTÖ

Tiltin kännykkätestien vakionimenä pyörivä Call of Duty: Mobile pyörii realme C75:llä vain medium-tason grafiikka-asetuksilla ja high-tason ruudunpäivityksellä – korkeammat vaihtoehdot eivät ole käytettävissä. Kokemus ei kuitenkaan ole erityisen sulava: toiminta nykii ajoittain, ja ruudulta katoaa silloin tällöin useita ruutuja sekunnissa. Pelata kyllä pystyy, mutta sen verran meininki välillä takkuaa, että ranked-matsit on syytä jättää tehokkaammille laitteille. Rennompi, ei-niin-ryppyotsainen räiskintä onnistuu kyllä, sillä satunnaiset nykimiset eivät niin pahasti ärsytä tai pilaa pelikokemusta.

Pelejä käynnistettäessä esiin pomppaava pelitilavalikko tuo mukanaan hyödyllisiä lisäominaisuuksia: käytettävissä on esimerkiksi keskittymistila, äänenmuunnin (myös Discord-tuki) sekä kosketusnäytön optimointi. Lisäksi käyttäjä voi valita kolmesta suorituskykyprofiilista: vähävirtainen tila, tasapainotila ja Pro Gamer -tila, joista viimeksi mainittu puskee suorituskyvyn äärimmilleen. Teholla on kuitenkin hintansa: reilumpi akun kulutus ja laitteen nouseva lämpötila. Reilun tunnin CoD-sessio ei tosin juurikaan lämmittänyt puhelinta.

Pitkiin pelisessioihin realme C75 sopii hyvin – CoD: Mobile pyöri testissä noin seitsemän tuntia (näytön kirkkaus maksimitasolla, äänet Bluetooth-kuulokkeilla, Pro Gamer -tila päällä), ennen kuin akku hyytyi.

Jos keskittyy viihteeseen, tarjoaa C75 kiitettävän käyttöajan: elokuvia ja sarjoja voi suoratoistopalveluista katsella noin 11 tuntia täydellä näytön kirkkaudella, kun ääni toistetaan laitteen omasta kaiuttimesta noin 75 % äänenvoimakkuudella.

Äänentoistosta puheen ollen: mitään elämää suurempaa kuuntelukokemusta ei kannata odottaa. Kaiutin on yksittäinen, alas suunnattu mono-kaiutin, joka suoriutuu tehtävästään kohtalaisesti. Äänenvoimakkuutta riittää hyvin perustarpeisiin. 3,5 mm kuulokeliitäntää laitteessa ei ole.

RANKEMMAN ARJEN PERUSPUHELIN

realme C75 on suunniteltu kestämään arjen kolhut, ulkoilmakäytön rasitukset ja satunnaiset vahinkotilanteet. Kestävyyden ohella sen microSDXC-korttipaikka, kaksi SIM-paikkaa, 45 W:n pikalataus (kunhan hankkii itse laturin) ja mukana toimitettava suojakuori ovat omiaan kasvattamaan kiinnostusta – etenkin kun kyse on kuitenkin edullisemman pään älypuhelimesta.

Realme UI on mukava käyttää ja puhelin toimii muutenkin arkikäytössä riittävän hyvin. Akkuakin piisaa kovassakin käytössä pariksi päiväksi.

Pelien suhteen tämän puhelimen kanssa täytyy mennä kevyemmillä valinnoilla, sillä raskaat ja hektiset toimintapelit eivät ota sujuakseen. Striimipalvelut toimivat sen sijaan hyvin.

Näin ollen puhelinta on helppo suositella luuriaan usein pudottaville ja niille, jotka eivät juuri paria hunttia enempää halua kapulastaan maksaa.

196 grammaa painava realme C75 (8 GB / 256 GB) on saatavilla kahtena värivariaationa: Lightning Gold ja Storm Black. Hintaa puhelimella on noin 220 euroa.

YHTEENVETO:
⭐⭐⭐(⭐)
Hyvä peruspuhelin, joka kestää rankempaakin menoa ja käsittelyä. Kovaan pelaamiseen ja valokuvaamiseen tästä ei juuri ole, mutta normikäyttöön valmistajan oma käyttöliittymä tarjoaa erinomaiset puitteet. Jos hakusessa on erityisen kestävä edullisemman luokan älypuhelin, kannattaa tähän ehdottomasti tutustua.

SonicWave Water Ejection poistaa kaiutinrakenteissa olevan veden.

Lue myös: Auttavan käden kirjaimellisesti tarjoava robotti-imuri – ennakkotestissä Roborock Saros Z70

Lue myös: Investointi selkärangan tulevaisuuteen – arvostelussa Secretlab TITAN Evo

Lue myös: Ranne rennommaksi retrorullalla – arvostelussa Logitech ERGO 575S