Puhtaan äänen puolesta – arvostelussa Shure Aonic 50 -kuulokkeet

Rahalla saa ja kuulokkeilla pääsee. Mutta miten pitkälle?

01.11.2020

Massiivisessa pyöreässä laatikossa saapuvat Shure Aonic 50 -kuulokkeet antavat heti paketista ulos otettaessa vakuuttavan fiiliksen. Pehmeällä nahalla varustetut kuulokekupit ja pääpanta hivelevät käsiä miellyttävästi kuulokkeista kiinnipitävien metalliosien viimeistellessä tyylikkään kokonaisuuden. Toki kupeissa on myös muovia, mutta ulkonäöllisesti se on viimeinen asia, johon kiinnittää huomion.

Kannettavassa säilytyslaatikossa kuljetettavien kuulokkeiden mukana tulee sekä audio- että USB-C-kaapelit. Laatikko on sen verran kookas, että se menee käsilaukkuna; kuljettaminen ei siis ole siitä simppelimmästä päästä. Laatikon muodon tosin ymmärtää hahmottaessaan luurien taipumattomuuden; ainoastaan kuulokekupit kääntyvät 90 astetta.

Ennen käyttöönottoa luurit kannattaa päivittää. Tämä onnistuu Android- ja iOS-laitteisiin ladattavalla ShurePlus Play -sovelluksella. Sen kautta voi myös säätää äänimaisemaa, tehdä omia profiileja ja kuunnella musiikkia. Testeissä ShurePlus Playta käytettiin Android-puhelimella, ja sovellus toimi erittäin hyvin. Ainoa harmi oli, että softan kautta tehdyt ääniasetukset toimivat vain sen kautta kuunneltaessa. Ainoastaan vastamelupoistoa pystyy säätämään itse kuulokkeilla.

334 grammaa painavat kuulokkeet keskittyvät puhtaaseen ääneen. Yhdistäminen toistolaitteeseen tehdään joko Bluetoothilla (5.0; tuettavat koodekkit: AptX, AptX HD, AptX Low Latency, AAC, SBC ja LDAC) tai mukana tulevalla puolitoistametrisellä 3,5 mm -äänikaapelilla. Kaapelin suhteen täytyy ottaa huomioon, että luurien päässä oleva liitin on 2,5 mm:n. Mikäli siis halajaa käyttää lyhyempää kaapelia ei huomattavasti yleisemmän 3,5mm <> 3,5 mm -liitinkaapelin käyttäminen onnistu.

Testeissä Aonic 50:t yhdistettiin Bluetoothilla kännykän lisäksi televisioon ja kaapelilla sekä tietokoneeseen että PlayStation 4 Pro- ja Xbox One X -konsolien ohjaimiin.

Bluetooth-yhteys pysyy vakaana vaikka välissä olisi esteitä. Yhteyden pätkiessä luureista kuuluu ikäviä sivuääniä, mutta silloin ollaan jo noin kymmenen metrin päässä äänilähteestä. Toki yhteyden laatuun vaikutti itse äänilähde, sillä esimerkiksi yhteys kännykkään toimii huomattavasti pidemmälle kuin televisioon.

3,5 mm -kaapelikäytössä äänenlaatu pysyi tasaisen varmana eri laitteiden kanssa.

Mutta sitten itse asiaan eli luurien äänenlaatuun. Ensimmäisenä on todettava, että nämä ovat puhtaaseen stereotoistoon keskittyvät kuulokkeet. Ja sillä saralla nämä ovatkin sitten kerrassaan ihastuttavan tasokkaat! Korvia hellitään täysin rasittamattomalla ja niin hienostuneella äänellä, että allekirjoittanut alkoi muistelemaan, koska olisi kuullut yhtä miellyttävää stereomaisemaa.

Kuulokkeiden normaaliasetuksilla sointi on neutraaliudessaan erittäin kaunista, eivätkä taajuudet vääristy kovillakaan voimakkuuksilla. Toki ääneen saa lisää potkua tai heleyttä ekvalisaattoria käyttämällä, mutta näiden luurien kanssa moisia säätöjä tarvitsee harrastaa lähinnä lähdemateriaalin ollessa liian ponnetonta tai ponnekasta.

Ääneen tulee kuitenkin pientä muutosta vastamelutoiminnon kytkeytyessä päälle. Toiminto on teholtaan hennohko, sillä se syö ympäristön ääniä ainoastaan siedettävästi. Se tuli kuitenkin huomattua, että luurit estävät ulkopuolisia ääniä yllättävän hyvin ilman kyseistä toimintoakin. Vastamelukytkimen aktivointi jäikin lopulta ainoastaan todella hälinäisiin paikkoihin. Niin sanottu normiasetus nimittäin riittää hyvinkin pitkälle, eikä sen käytössä tule samaa pientä hentoa suhinaa kuin vastamelutoiminnon aikana.

Aonic 50:ssä on myös toiminto, joka korostaa ympäristön ääniä. Näin ollen vieressä olevien ystävien puheen kuulee erinomaisesti, vaikka musiikki raikaisikin korviin. Toiminto tuo mukanaan varsin runsaasti suhinakohinaa, mutta tiettyihin arjen tilanteisiin optio on erittäin tervetullut.

Kännykkäkäytössä puhuminen luurien kautta onnistuu mainiosti. Ääni vastaanottajan korvaan on selkeä ja riittävän voimakas. Pelikäytössä tulee kuitenkin vastaan melkoinen tenkkapoo: 3,5 mm-kaapelilla ei välity puhe, joten Aonic 50:stä ei voi käyttää esimerkiksi konsolin seuruekeskusteluissa. Tämä on iso harmi ja varmasti monen ostopäätökseen vaikuttava puute.

Luureille luvataan 20 tunnin käyttöaikaa, mikä vahvistui testien yhteydessä. Kun korville kantautuu ensimmäinen ”battery low” -varoitus, ei lataamiselle tule hirveää kiirettä, sillä ääni jaksaa raikaa vielä kahden tunnin ajan.

Vaikka luurien käyttö onkin vaivatonta, yksi piirre niissä vaatii kuitenkin totuttelua: volyyminäppäimet reagoivat ääneen lähes sekunnin viipeellä. Tämä häiritsee varsinkin aluksi. Parin päivän käytön jälkeen siihen ei kuitenkaan enää pahemmin reagoinut.

Shure Aonic 50 on upealla äänellä varustetut langattomat kuulokkeet lähinnä musiikin nauttimiseen. Pelikäytössäkin ne ovat niin kauan hyvät, kunnes halajaa puhua seuruetovereilleen. Luurien rakenne on erinomainen, mutta niiden kuljetuslaukku on haasteellisen kokoinen. Näiden kuulokkeiden hankintapäätöstä tehdessä onkin tärkeä ottaa huomioon mihin käyttöön ne tulee.

Vaan mikäli halajaa korviin todella kaunista ääntä kotona tai matkalla, puhtaan stereoäänen kannattajille Shure is a sure choice.

Shure Aonic 50:stä on saatavilla kahdessa eri värissä (musta ja ruskea) ja se maksaa noin 400€.

Langattomien kuulokkeiden mukana tulee pari lankaa.

Lisää luettavaa