Striimaus on jatkuvaa vuorovaikutusta yleisön kanssa ja se haukkaa usein pitkiä aikoja kameran edessä. Myös ihan vain kaveripiirissä pelatessa voi sessiot venähtää pidemmiksi kuin oli alun perin tarkoitus.
Oli sitten kyse työskentelystä tai hauskanpidosta, pelit ovat aikaa vievää puuhaa. Sitä usein tuumaakin, että ”pelaan vielä yhden tunnin ja siivoan sitten ensi viikolla.”
Kun siivoaminen siirtyy siirtymistään, lopputuloksena on kämppä, jossa on aivan liikaa pölyä ja muuta likaa. Otimmekin testiin mahdollisimman yksinkertaiseksi ja tehokkaaksi mainostetun Roborock-robotti-imurin, jonka pitäisi olla täydellinen ratkaisu niille, jotka viettävät paljon aikaa työpöytänsä tai pelipöytänsä äärellä. Sellaisille, joilla on vähän aikaa siivoukselle tai joita siivoaminen ei muuten vain aina nappaa. Tällöin pikku apuri on tarpeen, sillä pölyinen ympäristö voi olla jopa terveysriski.
Roborock S8 MaxV Ultra on roboimureiden kalliimmasta päästä. Hyviä ja huomattavasti halvempiakin vaihtoehtoja on tarjolla, mutta päätimme siis nyt testata sellaista kokonaisvaltaista lattiasankaria, jolta pitäisi sujua suunnilleen kaikki muu paitsi välipalan tekeminen. Laite myös testattiin erityisesti vähän vapaa-aikaa omaavia ajatellen. Näin ollen härvelin käyttöönoton nopeus, yksinkertaisuus ja yleinen hallinnan helppous olivat silmätikkuina.
Roborock S8 MaxV Ultra tulee 18 kiloa painavassa 53 * 48 * 43 cm laatikossa. Paketin purku on kuitenkin varsin yksinkertainen proseduuri, ja ilahduttavasti se sisältää myös kookkaan ja suhteellisen selkeän englanninkielisen pikaoppaan.
Roborockin telakka vaatii tilaa leveyssuunnassa 41 senttimetriä ja syvyyssuunnassa vielä pari enemmän. Tähän on kuitenkin selkeä syy: telakka on todellinen monitoimikeskus, ei ainoastaan imurin latauspiste.
Kun telakka on paikoillaan, täytyy siihen lisätä pesuvesi. Erittäin näppärästi suunnitellut sammiot, joista toinen on likavedelle, sijaitsevat telakan päällä, ja niiden täyttäminen sekä tyhjentäminen sujuvat vaivattomasti. Oma säiliönsä on myös puhdistusnesteelle, mikäli haluaa sellaista käyttää. Sitä ei tule laitteen mukana, vaan se on ostettava erikseen.
Pölypussi on valmiiksi paikoilleen asennettuna. Kun se on täynnä, on paketin mukana valmiiksi toinen kappale – sen jälkeen niitä täytyykin sitten hankkia lisää. Sulkuläpällä varustetun pussin vaihtaminen on suunniteltu nopeaksi toimenpiteeksi.
Kun kaikki suojamuovit on poistettu paikoiltaan päästään itse asiaan: siivoamiseen.
Mikäli haluaa ottaa tästä robotti-imurista kaiken irti täytyy kännykkään ladata sovellus ja liittää itse robo kodin verkkoon (2,4 GHz Wi-FI; 5,0 GHz ei tueta). Koska robossa on kamera (esimerkiksi lemmikkieläimien valvomiseen) ja jotkut käyttäjät ihan muuten vaan haluavat välttää Skynet-tulevaisuuden, oli yllättävää havaita, että Roborockia voi myös käyttää ihan ilman mitään ylimääräisiä internet-temppuja. Tämä tuntuu tänä päivänä jokseekin harvinaiselta, kun kaikki jääkaapeista saunakiukaisiin vaativat Wi-Fi-yhteyden ja jonkinlaisen sovelluksen lataamisen, siihen rekisteröitymisen ja niin edelleen. Mutta ei Roborock! Ilahduttavan raikasta!
Roborockin saa töihin – tai palaamaan takaisin telakalleen – laitteen päällä olevia nappeja painamalla, mutta se osaa myös kuunnella käskyjä. Tässä kohtaa täytyy vielä painottaa, että vaikka lause ”Hey Rocky!” saa imurin heräämään ja kommentoimaan ”I’m here!” välittömästi, toimii se niin ilman minkäänlaista nettiin yhdistämistä. ”Start cleaning” -käsky toimii siis heti kun laitteen on ottanut laatikostaan ja iskenyt sen toimintavalmiuteen.
Ultranopean käyttöönoton jälkeen olikin sitten aika tarkkailla Roborockin työn jälkeä.
Käännytään aluksi kuitenkin sen verran tekniikan puolelle, että Roborock S8 MaxV Ultran imuteho on aivan huippuluokkaa: 10 000 Pa. Lisäksi robotissa on 185 RPM:n nostettava reunamoppi, joka ylettyy reunoihin paremmin kuin aikaisemmat mallit, kiitos FlexiArm Design -muotoilun. Roborockin moppausjärjestelmä VibraRise 3.0 Sonicin värähtelymoduulit värisevät jopa 66 kertaa sekunnissa ja ne osaavat nousta ylös pelkästään imuroitavien alueiden – kuten mattojen – välttämiseksi.
Mutta siivousjälki se on se mikä kertoo missä mennään, eivät numerot tai hienot tekniikkasanat. Ja selkeni, että siivous on myös se, mikä uusi Roborock osaa.
Siivouskäskyn jälkeen robo valmistelee itsensä jonkin aikaa pientä ääntä pitäen, minkä jälkeen se ryhtyy puhdistamaan asunnon lattioita. Tai ainakin ne alueet, mihin se pääsee. Roborock S8 MaxV Ultra on varsin näppärä kynnyksien suhteen eivätkä sentin korkeat matotkaan ole ongelma. Matot se itse asiassa havaitsee heti ja iskee imuroinnin niiden päällä täysille, tarkoituksena imeä kaikki mahdollinen pöly ja roska niiden syvyyksistä imuriin. Desibelit nousevat tässä kohtaa melkoisesti, eli keskellä yötä ei kannata laittaa härveliä päälle jos ei halua herättää muita asunnossa olevia.
Roborockin vauhti ja tarkkuus on täysin eri luokkaa kuin esimerkiksi verrokkina käytetyssä mallissa Mi Robot Vacuum – Mop 2. Laitteiden suuresta hintaerosta johtuen näin on syytä ollakin.
Roborockin siivousjälki on itse asiassa huikean hyvää. Imurointi onnistuu myös nurkista hyvin ja kuten mainittu, etenkin matot se käsittelee erinomaisen tehokkaasti. Myös moppaus sujuu esimerkillisesti ja tietenkin niin, että laite moppaa vain lattiat, ei mattoja. Mikäli lattioilla on enemmän likaa, osaa laite käydä tarvittaessa telakalla pesemässä mopin, jonka jälkeen se palaa takaisin jatkamaan siivousta. Kaikki toimii kuin ajatus ilman että käyttäjän tarvitsisi millään tavalla puuttua robon puuhailuun.
Toki Roborock kuuntelee käskyjä myös siivouksen aikana. Sille voi esimerkiksi sanoa ettei huonetta, jossa se parhaillaan on, tarvitse siivota. Sen voi passittaa myös takaisin telakalle tilanteen niin vaatiessa. Puhekäskyt menevät perille suhteellisen hyvin, tosin joskus joutui hieman artikuloimaan uusiksi, että robo ymmärsi mitä sille rallienglannilla yritti sanoa.
Roborock S8 MaxV Ultra siivoaa siis erinomaisesti. Se ei ole mikään maailman hiljaisin laite etenkään mattojen päällä, mutta jälki on tosin myös sen mukaista, että jotain on todellakin tehty. Perinteistä imuria ei kovinkaan usein tarvitse robon jäljiltä napata kaapista esille.
Itse telakan ylläpito on myös varsin vaivatonta. Likavesi kannattaa heittää pois välittömästi ja toki myös puhdas vesi kannattaa välillä vaihtaa, jos lattiapinta-alaa on niin vähän ettei sitä kulu runsaasti. Telakan sisällä oleva roskapussi, joka on kuin tavallisissa imureissa, on todella nopea vaihtaa aina kun sen aika on.
Roborock S8 MaxV Ultra on siis hyvin huoleton ja luotettava siivousapuri, jonka työn jälki todellakin näkyy. Kunhan pitää lattiat sillä tavalla siisteinä, että robo pääsee touhuamaan ilman turhia esteitä, on se aivan mahtava laite perussiisteyden ylläpitämiseen. Pölytön ympäristö estää myös turhat aivastelut striimisessioiden aikana.
Laite tarjoaa hulppean määrän muitakin mahdollisuuksia, kuin mitä tässä peruskäytön katsauksessa käytiin läpi. Kannattaakin siis tutustua niihin, mikäli kännykkäohjaus, lemmikkien seuranta ynnä muut lisät kuulostavat kivoilta ja hyödyllisiltä. Arvostelutähdet kohdistuvat tässä tapauksessa laitteen peruskäytön helppouteen ja tietenkin sen työn jälkeen.
Roborock S8 MaxV Ultra maksaa 1 490 euroa. Värivaihtoehtoina on musta ja valkoinen.
YHTEENVETO:
***** / *****
Täydellinen siivousapuri kiireisille ja niin imurointia kuin moppaustakin vihaaville. Todella helppokäyttöinen ja työnsä täydellisesti tekevä robotti-imuri kaiken kokoisiin talouksiin.