Mountain Everest 60 on kompakti näppäimistö, joka lupaa todella paljon. Ja paljon lupailee itse asiassa myös sen valmistanut firmakin. Sen takana seisova porukka esittelee nimittäin itsensä pelaajiksi, joilla on tarkka fokus tehdä juuri sellaisia tuotteita mitä heidänlaiset haluavat ja tarvitsevat. Tietenkin he ottavat samalla myös ympäristön huomioon. Tilt lähti ottamaan selvää siitä, onko puheilla katetta.
Everest 60:n komea paketointi pitää sisällään itse näppäimistön (30,7 * 11,5 cm) lisäksi punotun 150-senttimetrisen liitäntäjohdon, näppäinhattujen ja kytkimien irroitustyökalun, ylimääräisen Mountainin logolla varustetun Esc-näppäimen, kaksi paria näppäimistön käyttökulmaa jyrkentäviä korotinkiekkoja, pikaoppaan (ei suomeksi) ja kuusi Mountainin logotarraa. Nuo magneeteilla toimivat 18 grammaa parilta painavat korotinkiekot ovat harvinainen näky, mutta käytännössä ne osoittautuivat loistaviksi. Ne iskeytyvät näppiksen pohjaan näppärästi eivätkä hievahtaneetkaan yllättävän lagituksen aikeuttamasta rage quit -pöytävärinäaaltoilusta.
Paketointilaatikko on jykevä, mutta Mountain kertoo sen sisältävän 100 prosenttisesti kierrätettyä muovia. Se on myös suunniteltu käytettäväksi esimerkiksi säilytyslaatikkona. Magneettisesti kiinnittyvällä luukulla varustettuna se myöskin toimii sellaisena erittäin hyvin. Myös itse näppäimistö on suunniteltu pitkäikäiseksi. Sitten joskus kun aika koittaa ja sata miljoonaa klikkausta tulee tiensä päähän, voi kytkimet helposti hot-swapata uusiin. Ympäristön huomioonottamisen lupaus on siis toteutettu hyvin.
Ilman lisäpainoa tuovia korotinkiekkoja 725 grammaa painava Everest 60 on fyysisesti todella vakuuttava. Se on designiltaan viimevuosien virheettömimpiä kokonaisuuksia mitä 60-mallisiin pelinäppiksiin tulee. Tyylikäs alumiinipäällinen peittää nätisti alleen ABS-pohjan, mutta homma ei jää siihen. Päällisen ja pohjan saumakohtaa ympäröi nimittäin täysin katkeamaton RGB-valaistus. Edes näppäimistön takana ei siis ole katvekohtaa, jossa ledit menisivät ”poikki”.
Vakuuttavan olemuksen lisäksi Everest 60 on myös älykkäästi suunniteltu. Ensinnäkin takana on USB-C-liitinpaikkoja kolmessa eri kohdassa, joihin tietokoneeseen kytkettävän kaapelin voi tökätä kiinni. Lisäksi näppiksen molemmilla sivuilla on suojapaloilla kätketyt liittimet erikseen ostettavaa Everest 60 Numpad -numeronäppäimistöä varten. Sen avulla lankusta saa lähes täysiverisen työskentelynäppäimistön, jos sellaiselle tulee jossain vaiheessa tarvetta.
Puuhapeteille on tarjolla muutakin. Mikäli näppäimistön tehdasvoidellut Mountain-kytkimet eivät maita, voi ne helposti vaihtaa uusiin. Everest 60 ottaa mukisematta vastaan niin 3- kuin 5-pinniset MX-tyyppiset kytkimet. Yhtä lailla kaksoisruiskuvaletut PBT-näppäinhatut voi vaihtaa toisiin.
Ominaisuuksia tässä lankussa piisaa. Näpräilijöille on siis luvassa paljon mukavia hetkiä, mutta miten pelailu sujuu ihan paketista napatulla ja käsittelemättömällä yksilöllä?
Tiltin testisormien alle sujautettiin Tactile 55 -kytkimillä ja Nordic-asettelulla varustettu malli. Näppistä saa myös Linear 45- ja Linear 45 Speed -kytkimillä. Nuo numerot kertovat näppäimien tarvitsevaa painallusvoimaa grammoissa.
Jo heti ensiminuuttien jälkeen tulee selväksi, että nyt ollaan hyvän äärellä. Niin upealta kuin Everest 60 näyttääkään, yhtä lailla upealta se myös tuntuu. PBT-näppäinhatuissa on selkeä mutta siltikin ihastuttavan herkäksi jäävä karheus. Siinä missä tuntuma on mitä mainioin, sisuksissa olevat tykitysmäistä naputtelua hiljentävät vaahto- ja silikonikerrokset kruunaavat kokonaisuuden. Ne tekevät sekä pelaamisesta että kirjoittamisesta hienostunutta vaimentaen naputteluääniä komeasti. Ei tämä mikään täydellisen hiljainen ole, ei sinnepäinkään, mutta vastaaviin mekaanisiin näppäimistöihin verrattuna ero on näppäimistöhatunnoston arvoinen.
Aiemmin mainitun naputtelulankkua ympäröivän RGB-valojuovan lisäksi kaikki näppäimet sisältävät omat ledit. Käytettävissä on seitsemän erilaista animaatiota ja kustomoitava näppäinkohtainen valaistus, joilla laudan ulkoasun saa näkymään vähän pelipöytää pidemmällekin. Valaistuksen kirkkaus ei ole kovimmasta päästä, mutta hämärretyssä ympäristössä se saa RGB-fanien suupielet ainakin jonkin verran ylöspäin. Razerin muita laitteita omistavien on syytä huomioida, että Everest 60 on myös Razer Chroma RGB -yhteensopiva.
Paketin mukana tuleva pikaopas käy läpi lankun Fn-näppäimen kautta hallittavat erikoistoiminnot, joiden avulla esimerkiksi RGB-valaistuksen säätäminen sujuu todella helposti ja nopeasti. Käytettävissä on kuitenkin myös Base Camp -sovellus (Windows 11). Sillä sujuu tarkempien valosäätöjen lisäksi niin makro-ohjelmoinnit kuin mahdolliset firmispäivitykset. Pelilankkuun voi ohjelmoida yhteensä viisi profiilia vaikkapa eri pelejä varten. Eli vaikka ilman softaakin pärjää erittäin hyvin, tuo se mukanaan vielä lisää mahdollisuuksia, jotka taatusti maittavat monille pelaajille.
Pelinäppäimistönä Mountain Everest 60 on kaikkea mitä kuuskymppisistä diggaavat voivat toivoa. Poikkeuksellisen voimakas runko, täydelliseltä tuntuvat näppäimet ja näppäimistöjensä säätämisestä nauttivat pelaajat saavat tämän lankun kohdalla jokaiselle käytetylle eurolle vastinetta. RGB-valaistus voisi olla kirkkaampikin, mutta yllättävän Razer Chroma RGB -yhteensopivuuden vuoksi on siitäkin mahdotonta rokottaa pisteitä. Kaiken lisäksi ihan tavallinen kirjoittaminenkin tuntuu tällä fantastiselta.
Mountain Everest 60 maksaa noin 140 euroa. Tässä kohtaa ei voi mainita kuin että se on jokaisen euron arvoinen.
YHTEENVETO:
***** / *****
Fantastinen kuuskymppinen pelaamiseen sekä nopeaan kirjoittamiseen. Niin ulkonäkö kuin tuntuma ovat huippuluokkaa, eivätkä ominaisuudet jätä ketään kylmäksi.