Kolmea soundia samaan aikaan – arvostelussa Astro A30 -pelikuulokkeet

Astron uutuusluureilla kuuntelee laitetta jos kolmattakin. Mutta miten hyvin?

26.11.2022

Logitechin hallussa olevan Astro-tuotemerkin suljetuista A30-peliluureista on iloa useiden pelilaitteiden omistajille. Ne toimivat langattomasti niin mukana tulevalla USB-donglella kuin Bluetoothillakin, ja langallisesti ne voi yhdistää 3,5 mm -liitännällä varustettuihin laitteisiin. Ennen ostoa on kuitenkin tehtävä päätös kahden eri malliversion välillä: toinen versio sisältää PS5:ssä toimivan USB-donglen, toinen Xbox Series X|S -konsoleihin sopivan päätteen. Luureja voi toki käyttää molempien konsolien kanssa iskemällä ne kiinni ohjaimien 3,5 mm -liitäntään, mutta langaton Lightspeed-yhteys toimii siis kerrallaan vain toisessa konsolialustassa. Tosin mikäli hankkii luurien PS5-version, voi Xbox-donglen ostaa erikseen – ja toki myös päinvastoin.

Se todettakoon tässä välissä, että peliäänien ja puheen voimakkuustasapainoa voi säätää ainoastaan Xbox-konsolilla pelattaessa. PlayStationeilla se ei onnistu – ei edes PlayStation-donglea käyttämällä.

Molemmat edellämainitut dongleversiot toimivat tietokoneissa. Ja mikäli haluaa liittää luurit Lightspeed-yhteydellä Nintendo Switchiin tai vaikka USB-C-portilla varustettuun kännykkään, voi ostaa erikseen USB-C-donglen.

Oppitunti on nyt ohi, joten siirrytäänpäs itse asiaan!

Astro A30:n komea paketti pitää sisällään itse kuulokkeiden lisäksi USB-A-donglen, irroitettavan mikrofonin, 1,5-metrisen USB-A-USB-C-kaapelin ja saman mittaisen 3,5 mm -äänikaapelin. Koko läjä on sijoitettu suojaavaan kuljetuskoteloon.

Tiltin hypisteltäväksi saapui luurien PS5-versio. Näin ollen luureilla pyöriteltiin Pleikkari- ja tietokonepelejä Lightspeed-yhteydellä, kun taas Xbox-soundeja kuunneltiin analogista piuhaa käyttäen. Mukana tuleva puolitoistametrinen 3,5 mm -kaapeli on ohjaimeen liitettynä liian pitkä ja langattomiin luuriin tottuneille se onkin nopeasti jaloissa sotkussa. Kyllä sen kanssa oppii kuitenkin pärjäämään. Jos ei muuten niin sitomalla kaapelin nippuun.

Ilman erillistä 13-grammaista mikrofonia ja 3,5 mm -piuhaa 330 grammaa painava Astro A30 on silmille lempeä näky. Luurien design on pyöreissä ja pehmeissä muodoissa onnistunut, jopa hieman futuristinen. Lisäksi korvakuppien läpinäkyvien ja irroitettavien suojakansien alta pilkottavat metallin väriset ”tunnistelevyt” ovat äärimmäisen tyylikkäät. Vielä kun ne olisi valaistu!

Yli 27 tuntia yhdellä latauksella toimivat luurit istuvat päässä mukavasti. Korvatyynyt ovat pehmeydessään äärimmäisen miellyttävät, kuten on myös pääpannassa oleva huikean sileäpintainen pehmuste. Kun on asettanut kupit hyvään asentoon, voi luureilla pelata tuntikausia ilman että ne hiostaisivat tai painaisivat päätä. Tuossa asennon asettamisessa on kuitenkin yksi iso mutta.

Harmittavasti näissä luureissa ei ole minkäänlaisia korvasankojen kohdistusmerkkejä. Yleensä kun luureja asettelee päähän, on kuppien sankaosissa viivat tai jopa käsissä tuntuvat pykälät kertomassa siitä, kuinka paljon kumpaakin kuppia on otettu ulos pääsankaosasta. Käyttömukavuuden aikaansaamiseksi molemmat kupithan kannattaa asettaa täydelliseen tasapainoon. Näillä luureilla homma menee kuitenkin täysin mutuksi, kun mitään merkintöjä ei ole. Ei viivoja, ei numeroita, ei tuntuvia pykäliä – ei mitään. Ongelma ei ole suuri, jos luurit ovat päivät pitkät pelkästään pöydällä, mutta kun ne laittaa mukana tulevaan säilytyslaatikkoon, täytyy kupit työntää kokonaisuudessa sankojen sisään. Kun luurit ottaa taas käyttöön, täytyy sitä arvuutella ja testailla sopivan asennon saamiseksi. Merkinnöillä varustetuissa kuulokkeissa ongelmaa ei ole: kun vain vetää kupit ulos pääsangasta omaan lempikohtaan. Ilman mitään merkintöjä hommaan kuluu aikaa, kun oikeaa asentoa täytyy ihan oikeasti etsiä. Kyseessä on pienehkö mutta sitäkin ärsyttävämpi juttu, joka olisi ollut niin helposti vältettävissä!

Varsinaisen käytettävyyden suhteen näissä kuulokkeissa on paljon parantamisen varaa. Vasemmassa korvakupissa on ainoastaan mikrofonin mykistyskytkin. Oikeassa on sen sijaan sekä kaksi pientä näppäintä virralle ja Bluetooth-yhdistämiselle että neljään suuntaan toimiva pienehkö ohjaussauva. Näistä jälkimmäisin on melkoinen murheenkryyni.

Ohjaussauvalla säädetään äänenvoimakkuutta työntämällä sitä ylös tai alas. Kiihkeän pelailun lomassa tämä on kuitenkin yllättävän haasteellinen suoritus, sillä itse sauva on todella matala ja sen työntäminen oikeaan suuntaan on kaikkea muuta kuin helppoa. Kaiken lisäksi sauvan tuntopalaute on suorastaan surkea, eikä tilannetta auta se, että sitä joutuu työntämään yllättävän pitkään saadakseen äänenvoimakkuutta ylipäätään muutettua.

Kuulokkeiden varsinainen päätehtävä – eli äänen toistaminen – on käyttäjäystävällisyyteen verrattuna aivan toista luokkaa. Kuulokkeet ovat nimittäin pelikäytössä todella mainiot.

Ensinnäkin toisto kaikista lähteistä toimii erinomaisesti. USB-dongle kantaa jopa seinän taakse toiseen huoneeseen täysin häiriöittä aivan kuten Bluetooth-yhteyskin. 3,5 mm -kaapelilla ääni on yhtä lailla tasaisen varmaa. Mainiona optiona kaikkia kolmea äänilähdettä voi käyttää yhtä aikaa. Tämä ei ole pelikuulokkeissa mikään itsestäänselvyys, ja se voikin olla monelle käyttäjälle hyvä syy näiden luurien hankintaan.

Ääni toistuu kuulokkeiden 40 millimetristen elementtien kautta selkeän diskanttivoittoisesti, mutta ei millään tavalla ärsyttävissä määrin. Tällainen äänimaisema toimii itse asiassa erinomaisesti esimerkiksi battle royale -tyylisissä räiskinnöissä. Kyllä sitä potkuakin luureista saa, mutta mitään teknomaista jumputijumputia ei kannata odottaa. Tärkeänä seikkana luurien ylätaajuudet eivät heittäydy millään tavalla sirittämisen puolelle, vaan äänenlaatu pysyy siltäkin osin hienostuneena.

Ympäröivistä äänistä pitäville Astro A30 on pettymys. Pleikkarin 3D Audio ei vakuuta, kuten ei myöskään muilla laitteistoilla toistettu Dolby Atmos. Nämä luurit on selkeästi tarkoitettu stereoääntä varten; kaikki virtuaalisurround-maininnat onkin jätetty paketin kannesta pois. Eikä siinä mitään, puhdas stereo on toisille se ainoa ja oikea tapa kuunnella ääntä. Mutta mihinkään leffakäyttöön näitä ei siis todellakaan kannata hankkia.

Mikrofoneja A30 sisältää kaksin kappalein. Luurien sisäistä mikkiä ei tosin kannata käyttää kuin niin sanotuissa hätätapauksissa. Se ottaa todella herkästi sivuääniä mukaan. Esimerkiksi lenkillä ollessa pienikin tuulenpuhuri heittää vastaanottajan korviin ikävää suhinaa. Hiljaisissa kotioloissa se nyt on sentään kohtuullinen.

Irroitettava ja melkoisen taipuisa päämikrofoni on ihan eri luokkaa, ja sitä kannattaa käyttää aina kuin vain mahdollista. Se nappaa yhtä lailla taustaääniä mukaan, mutta huomattavasti sisäistä mikrofonia vähemmän. Ulospäin lähtevä ääni on erittäin hyvä ja puomin taipuisuuden takia sen saa käytännössä aina itselleen sopivaan asentoon, oli puhetapa millainen tahansa.

Valitettavasti positiivisten puolien jälkeen tulee jälleen jobinpostia. Se liittyy kuulokkeiden asetuksien hallintaan.

Astro A30:n ominaisuuksien säätäminen vaatii kännykkään (Android/iOS) ladattavan Logitech G -sovelluksen käyttämistä. Profiilin ja taajuuskorjaimen valinta sekä mikrofonin kohinasalpauksen ja sivuäänen hallinta onnistuvat ainoastaan tuolla sovelluksella. Tämä ei ole sujuvaa käytettävyyttä parhaimmillaan. Luureissa voisi olla edes yksi ohjelmoitava näppäin helpottamaan valintojen tekemistä. Myös tietokoneelle pitäisi olla tietenkin oma softa. Tästä iso miinus valmistajalle. Toivottavasti tämä kännykkäpakkotrendi ei ota laajentuakseen.

Astro A30 tarjoaa käyttäjälleen fiiliksiä laidasta laitaan. Kauniin näköiset kuulokkeet toistavat peliäänet hyvätasoisena joskin diskanttivoittoisena stereona, ja sen kolme eri liitäntätapaa takaa yhteensopivuuden käytännössä kaikkien laitteiden kanssa. Myös irroitettava mikrofoni on erittäin tasokas. Luurien kännykkäsovelluspakko on kuitenkin ikävä piirre, eikä kuulokkeen sauvaohjainkaan hymyilytä. Lisäksi hintakin on hitusen kova. Mikäli omaa tarpeen saada ääntä kolmesta eri laitteesta samaan aikaan, on tämä kuitenkin kohtuullisen hyvä valinta.

Mainittakoon vielä, että korvakuppien läpinäkyvien suojakansien tilalle voi väkertää itsensä näköiset vastineet, jolloin luureista tulee täysin persoonalliset. Tämä tilauspalvelu ei toistaiseksi ole Euroopassa käytössä, mutta eiköhän se tännekin rantaudu. Kannattaa vilkuilla Astron nettisivuja.

Astro A30 maksaa 249 euroa. Värivaihtoehtoja on kaksi: valkoinen ja laivastonsininen (Navy). Lisäksi saatavilla on USB-C-dongle hintaan 34,99 euroa ja erillinen PS5/Xbox-USB-A-dongle hintaan 24,99 euroa. Mikäli onnistuu hajottamaan tai hukkaamaan mukana tulleen suojakotelon, voi sellaisenkin ostaa vielä erikseen hintaan 19,99 euroa.

YHTEENVETO:
*** / *****
Erittäin tyylikkäät ja kolmesta eri laitteesta samaan aikaan sujuvasti ääntä toistavat luurit pelikäyttöön. Muutamat käytännön ongelmat varjostavat kuitenkin kokonaisuutta.

Kuinkakohan moni on bongannut tämän Paluu tulevaisuuteen -easter eggin A30:n paketin kannesta? Katso tarkkaan! 🙂

Lisää luettavaa