Tarkkuutta lenkkeilyyn – arvostelussa Amazfit GTR 4 -älykello

Amazfitin kello on edullinen, mutta se ei tunnu siltä.

10.08.2023

Älykellojen ruuhkaisilla markkinoilla on nähty yhtä sun toista yrittäjää, mutta Amazfit on tarjonnut mielenkiintoisia vaihtoehtoja jo pidemmän aikaa. Vuosi takaperin Tiltin käsissä kävi Amazfit GTR 3 Pro, nyt päivittäisasioita hoitamaan otettiin Amazfit GTR 4.

Koska numerot puhuvat puolestaan niin aloitetaan niillä. Amazfit GTR 4 on 1,43-tuumaisella AMOLED-näytöllä varustettu älykello yli 150 urheilulajin seurantaominaisuuksilla. Resoluutiolla 466 * 466 varustettu näyttö on miellyttävän kirkas ja sen karkaistu lasi tuntuu hylkivän naarmuja oikein tehokkaasti. Testiin saapuneen Superspeed Black -värimallin 22 mm ranneke on fluoroelastomeeria itse kellon ollessa alumiiniseosta. Kello on vesitiivis 50 metrin syvyyteen asti.

GTR 4 ei leveile sovellusvalikoimallaan, mutta kaikki olennaiset ovat mukana sekuntikellosta äänimuistiinpanoihin. Kännykän läheisyydessä hoituu ritariässämäiset puhelutkin. Harmittavasti, kuten niin monessa muussakin älykellossa, Signalin, Telegramin, WhatsAppin ja muiden viestipalvelujen kuvat jäävät kellolla näkemättä.

Päivittäisessä peruskäytössä GTR 4 suoriutuu erinomaisesti. Suomenkielisenäkin toimiva käyttöjärjestelmä on hiottu kohdilleen eikä kello jumittele tai kaatuile. Virtaa piisaa pariksikin viikoksi, jopa silloin kun pitää päiväsaikaa Always On -näyttöä päällä, eikä akun täyteen lataamisessakaan mene kuin tunti. Viesteihin ei voi vastata kuin valmiilla fraaseilla tai emojeilla, mutta tämä ei ole älykellojen maailmassa mitenkään poikkeuksellista. Kellon hyvä näyttö ja käyttiksen pienen harjoittelun jälkeen ilmenevä selkeys ovat asioita, joita osaa arvostaa etenkin pitemmän käytön jälkeen.

Käyttäjäystävällisyys ei ole GTR 4:n ainoa vetonaula. Kaksitaajuuksinen antennitekniikka on myös jotain, mikä tekee vaikutuksen. GPS toimii todella hyvin hölkkärundilta piirtyneiden karttojen ollessa esimerkillisen tarkkoja. Oli kyseessä sitten parin korttelin kävelylenkki tai Turun kuuluisan Saariston Rengastien ympäripyöräily, paikannus toimii niin kuin pitääkin. Tällaista GPS-toimivuutta kaipaisi moneen muuhunkin kelloon.

Kellon sisältämät yli 150 treenimoodia tarjoavat käytännössä jokaiselle jotain. On juoksua ja uintia, spinningiä ja koripalloa. Edes lautapelejä tai e-urheilua ei ole unohdettu. Treeneistä saadut tulokset vaikuttavat realistisilta ja ne kannustavat jatkamaan.

Amazfit GTR 4 kehottaa nousemaan paikoiltaan ja ottamaan edes sata askelta, jos se havaitsee käyttäjänsä olleen viimeisen tunnin ajan passiivinen. Nämä ovat hyviä juttuja, jotka kannattaa ottaa tosissaan ihan oman itsensä vuoksi.

Toki kello seuraa myös käyttäjänsä syke- ja stressitasoja, veren happisaturaatiota sekä hengitystiheyttä. Näitä tietoja kello päivittelee luonnollisesti vähän väliä, mutta tarvittaessa ne kaikki saa tarkistettua 45 sekuntia kestävässä yhteismittauksessa. Toki on pidettävä mielessä, ettei laite mikään lääkäri ole. Tulokset ovat kuitenkin erittäin hyvin suuntaa antavia, jos ei muuta. Myös käveltyjen askeleiden seuraaminen vaikutti toimivan tarkasti.

Amazfit GTR 4 on siis näyttävän näköinen, sisältää huikean hyvän GPS:n ja se on mitä mainioin treenikumppani. Mutta valitettavasti ihan kaikki ei ole kohdillaan.

Ensinnäkin on huomioitava, että tätä kelloa ei kannata hankkia iPhonen kaveriksi. Esimerkiksi minkäänlaiset viestivastailut eivät Applen luurien kanssa toimineet. Tämä on selkeästi Android-luureille tarkoitettu partneri.

Sen sijaan yksi todella ärsyttävä piirre on kellon kalenterihälytykset. Vaikka kello on unitilassa, näyttö pimeänä ja ilmoitukset äänettömällä, kalenteri-ilmoitukset huutavat kuin viimeistä päivää. Niitä ei yksinkertaisesti saa pois päältä. Näin ollen kello on sammutettava mikäli haluaa istua jossain tapahtumassa ilman noloja dilledong-ääniä.

Kolmas ihmetys on WiFi. Se ei yksinkertaisesti vain tunnu pysyvän päällä vaikkei käytössä ollut minkäänlaisia virransäästöominaisuuksia. Alussa oli ongelmia myös Bluetooth-yhteyden kanssa, mutta nämä ongelmat poistuivat erään päivityksen myötä.

Kyllä noiden kahden edellisen asian kanssa pärjää, mutta kalenterijuttu pitäisi saada korjattua ensitilassa. Muutamien firmispäivityksien jälkeen näin ei ole kuitenkaan tapahtunut.

GTR 4 on näistä huomioista huolimatta erittäin onnistunut urheilu- ja älykello. Mikäli mielii isonäyttöistä ”perusälykelloa”, ei tätä parempaa vaihtoehtoa taida hintansa puolesta montaa olla. GTR 4 tuntuu ja näyttää hintaistaan kalliimmalta, minkä lisäksi sen kaksitaajuus-GPS on lenkkeilijöille – ja muillekin – todellinen valttikortti. Kaupan päälle niin kosketusnäyttö kuin sivussa oleva pyöritettävä kruununäppäin toimivat loistavasti.

Amazfit GTR 4 maksaa noin 230 euroa. Saatavilla on kolme eri värivaihtoehtoa: Racetrack Grey, Vintage Brown Leather ja Superspeed Black.

YHTEENVETO:
**** / *****
Erinomaisen GPS:n tarjoava älykello sekä penkki- että yleisurheilijoille. Sovellusvalikoima on rajallinen, mutta laadukas ja ennen kaikkea hyvin toimiva käyttöjärjestelmä tekee tästä huokean ja fiksun vaihtoehdon Android-puhelimen kaveriksi.

Ilman ultratarkkaa GPS:ää Matti olisi edelleen kateissa ja Teppokin ties missä. Mutta nyt voi keskittyä näyttämään coolilta.

Lisää luettavaa