Ilmoitus: Uuden pelikonsolin hankinta

ILMOITUS Pelaaminen on suosittu harrastus, eikä sen suosio vaikuta vuosienkaan jälkeen olevan hiipumassa. Pelikonsoleita löytyy useaa eri sorttia ja niiden ympärillä riittää keskustelua. Pelaajien joukosta löytyy valtava määrä vannoutuneita Playstationin käyttäjiä, kun toiset puolestaan ovat mieltyneet Xboxiin. Konsoleiden lisäksi tehokkaat tietokoneet ovat etenkin esports pelaajien mieleen.

Vaikka pelikonsoleita on erilaisia, ovat suosituimmat pelit yleensä saatavilla kaikille eri laitteille. Pelikonsolien hinnat vaihtelevat noin 300–700 euron välillä, jonka lisäksi pelit tulee ostaa erikseen. Juuri julkaistut pelit eivät myöskään ole ilmaisia, vaan niiden hinnat sijoittuvat monesti 60–80 euron välille pelikonsolista ja pelistä riippuen.

Tämän hetken pelatuimmat konsolipelit
Vuosi 2020 on tuonut markkinoille valtavan määrän erilaisia konsolipelejä. Yksi suosituimmista on The Last of Us Part II, joka on takuulla vähintään yhtä hyvä kuin edeltäjänsä.

Myös pelaajat, jotka ovat totaali kyllästyneet Counter Striken ja Overwatchin pelaamiseen, pääsivät kokeilemaan Valorant-räiskintäpeliä, joka on aivan takuulla vähintään tutustumisen arvoinen.

Kesän ehdottomasti suosituimmaksi peliksi mainittakoon räiskintäpeli Huntdown, joka voidaan luokitella cyberpunk -kategoriaan. Sen grafiikat ja pelin kulku ovat ällistyttäneet monia jo pitkän aikaa pelanneita pelaajia.

Tämän hetken suosituimmat konsolit
Suomalaiset ovat ehdottomasti Playstation-kansaa, ja kyseinen konsoli on suosituin ostos, mitä pelaamiseen tulee. Viimeisin Playstation eli PS4 julkaistiin vuonna 2013. Tällä hetkellä monet pelaajat ovatkin jo siirtyneet odottamaan PS5-julkaisua, sillä kyseinen konsoli saapuu markkinoille marraskuussa 2020.

Uusin Playstation tulee olemaan täysin levyasematon yksilö, joka saapuu kauppoihin hieman edullisempaan hintaan. Tarkkaa hintaa, muotoilua tai muita yksityiskohtia Sony ei ole vielä tässä vaiheessa suostunut julkaisemaan.

Miksi pelikonsolin hankinnassa saatetaan turvautua luottoihin?
Joissakin kotitalouksissa yksi pelikonsoli voi tehdä useamman pelaajan onnelliseksi ja tästä syystä hankintaa pidetään erityisen tärkeänä. Kyseessä voi olla kotitaloudelle suuri menoerä, jota varten kannattaa aloittaa säästäminen jo hyvissä ajoin.

Toisinaan konsolin hankinnassa voidaan käyttää apuna erilaisia lainoja. Lainaa netistä on mahdollista saada useita erilaisia ja tästä syystä kerromme lisää niiden viimeisimmistä lakisääteisistä muutoksista sekä mitä seikkoja tulisi ottaa huomioon ennen luoton hakemista ja luottosopimuksen tekemistä, jotta kaikki sujuisi ongelmitta.

Uusi korkolaki mullisti luottomarkkinat
Viime vuonna voimaan tullut korkolaki tähtäsi turvallisempiin ja hallitumpiin lainamarkkinoihin. Ennen tätä, lainantarjoajat pystyivät asettamaan korot ja kulut melko vapaasti haluamalleen tasolle, mutta uuden lain puitteissa niihin on tullut rajoituksia. Tämän positiivisen kehityksen ansiosta lainan hankkiminen on turvatumpaa, eikä lainojen välillä ole yhtä suurta hajontaa ehdoissa kuin ennen.

Syyskuussa 2019 voimaan tulleen lain pääkohdat:

  • Lainan korko ei saa ylittää 20 % missään lainatyypissä. Aiemmin korkokatto oli käytössä ainoastaan alle 2000 euron kokoisten lainojen tapauksissa
  • Muut kulut voivat olla vuositasolla korkeintaan 150 euroa
  • Lainan muut kulut eivät saa olla yli 0,01 % päivätasolla alle 30 päivän lainoissa. Yli 30 päivän lainojen kohdalla päivittäiset kulut saavat olla korkeintaan 5 euroa per päivä
  • Tilanteissa, joissa lainan myöntävä taho on käyttäytynyt vilpillisesti, katsotaan lainaajan olevan tilanteessa, jossa hänet voidaan vapauttaa korkojen ja kulujen maksamisesta

Mitä asioita tulee huomioida kulutusluottoa hankkiessa?
Kulutusluottojen kasvanut suosio kertoo monesta asiasta. Kyseessä on nykyisen sukupolven suhtautuminen rahaan ja lainaan. Lainan hankkimista ei nähdä yhtä negatiivisena kuin vuosikymmeniä aiemmin, ja lainojen korot ovat nykyisin aiempaa alhaisemmat. Moni haluaa nauttia elämästä tässä ja nyt, eikä odottaa säästöjen hidasta kertymistä.

Kun lasket lainan kuluja laskurilla, ota huomioon erilaisia asioita, jotka vaikuttavat päätökseesi:

  • Harkitse tarkkaan mitkä asiat vaativat arjessasi pikaista lainaa, ja mitkä asiat taas kannattaa hankkia omilla säästöillä
  • Mieti tulojasi, ja niiden mahdollista muuttumista pidemmällä aikavälillä
  • Jos kuukausierän maksaminen tuntuu vaikealta, on pohdittava lisätienestien mahdollisuutta tai muutettava lainasuunnitelmaa
  • Maksuajan ja summan suhde on merkittävä, ja lainaajan on hyvä laittaa asiat ylös paperille, jolloin ne hahmottuvat selkeämmin
  • Onko lainan summa ja todellinen vuosikorko oikeassa suhteessa saatavan hyödyn määrään

Jos lainapäätöksen tekeminen itse tuntuu hankalalta, tarjolla on aina asiantuntijoiden palveluita, joista voit hyötyä. Ota reippaasti yhteyttä, ja kysele rohkeasti kaikkea mahdollista mielessä olevaa.