Mainos: Yrittäjä, näillä vinkeillä löydät sopivan yrityslainan

Yrityslainan nostaminen on aina merkittävä tapahtuma yritykselle.

18.02.2024

Mainos: Hae Yrityslainaa

Ulkopuolisen rahoituksen hankinta voi olla perusteltua, kun yritys tarvitsee rahoitusta käyttöpääomaksi tai investointeja varten. Mutta minkälaista rahoitusta yritykset voivat saada? Mistä yrityslainaa kannattaa hakea? Käymme seuraavaksi läpi asiat, mitä jokainen yrittäjä tulisi käydä läpi lainaa hakiessa ja sopivan rahoitus kumppanin valinnassa. 

Liiketoimintasuunnitelma ja budjetti kirkastaa yrityksen tavoitteet ja tarpeet 

Ennen sopivan rahoitusinstrumentin ja kumppanin valintaa on tunnistettava yrityksen nykytilanne ja se, minne päin ollaan menossa. Oikean rahoitustuotteen valintaan vaikuttavat yrityksen oma taloudellinen tilanne, maksukyky, liikevaihto, rahoituksen tarve ja mahdolliset vakuudet. 

Selvitä ainakin seuraavat asiat ennen lainan hakemista:

  • Paljonko yritys tarvitsee rahoitusta?
  • Paljonko yrityslainaa voidaan maksaa takaisin kuukaudessa?
  • Onko yrityksellä tai yrittäjällä antaa vakuuksia lainalle?
  • Millä korolla lainan nostaminen on kannattavaa?

Käy läpi yhdessä taloushallinnon ammattilaisen kanssa yrityksen rahoitus tarpeesta. Oikein mitoitettu yrityslaina on sellainen, jonka yritys pystyy maksamaan takaisin suunnitellussa aikataulussa ja siitä saatava hyöty on korkeampi kuin sen hinta. 

Budjetoi varovaisuutta noudattaen – arvioi tuloja alakanttiin ja menoja yläkanttiin 

Moni yrityksen johtaja arvioi yrityksen tulevaisuutta optimistisesti. Tällöin vaarana on, että tulot arvioidaan yläkanttiin ja menot alakanttiin – juuri toisinpäin, kuin varovaisuutta noudattaen tulisi tehdä! Sen sijaan, tee ns. stressitesti yritykselle, jossa: 

  • Yrityksen tulot arvioidaan varovaisuusperiaatteella alakanttiin
  • Yrityksen kustannukset arvioidaan korkeammaksi

Arvioi tämän budjetin perusteella, kuinka suurta yrityslainaa voidaan maksaa takaisin kuukausittain. Samalla on hyvä arvioida ns. break-even taso lainan hinnalle – eli millä hinnalla laina kannattaa nostaa ja millä ei. Jos lainan hinta on liian korkea suhteessa projektista saataviin tuloihin, ei lainaa kannata nostaa.

Näin valitset sopivan yrityslainan 

Nyt sinulla on tiedossa yrityslainan tarve, yrityksen maksukyky ja annettavat vakuudet. Seuraava askel on lähteä pyytämään lainatarjouksia pankeista. 

1. Kilpailuta yrityslaina 

Olipa lainan tarve pieni tai suurempi, kannattaa pankit ja rahoituslaitokset kilpailuttaa. Kilpailuttamalla yrityslainan tarkistat, mistä yrityksellesi tarjotaan kaikkein kilpailukykyisintä lainaa. 

2. Vertaile lainan hintaa ja maksuehtoja 

Yrityslainan, kuten kaikkien muiden vakuudettomien lainojen, kustannuksia ja muita ehtoja kannattaa aina vertailla. Yleensä paras lainatarjous löytyy halvimman hinnan perusteella, mutta valinta kriteereissä voit painottaa myös tarjottua lainamäärää tai kuukausierän suuruutta. 

3. Allekirjoita lainasopimus sähköisesti

Kun olet saanut lainatarjouksen, voit allekirjoittaa sen sähköisesti omilla verkkopankkitunnuksilla. Näin yrityslainan nostaminen tilille onnistuu helposti ilman turhaa paperityötä. 

Korko ja kustannukset kannattaa kilpailuttaa 

Yrityslainan koroissa on suuria eroja eri luotonantajien välillä. Siksi suosittelemme aina kilpailuttamaan lainan koron ja muut kustannukset ennen valintaa. 

Tästä syystä yrityslaina kannattaa aina kilpailuttaa: 

  • Maksuton lainavertailu, jolla selvität nopeasti parhaan hinnan
  • Yrityslainan kilpailuttaminen ei sido mihinkään 
  • Saat nopeasti useita lainatarjouksia yritykselle – rahan lisäksi säästät myös aikaa

Vakuudeton yrityslaina voidaan nostaa pankin sijaan rahoitusyhtiöstä 

Pankit voivat tarjota nopeaa lainaa ilman vakuuksia, mutta usein pienimmät lainasummat rahoitetaan rahoitusyhtiöiden kautta. On hyvä muistaa, että rahoitusyhtiöt tarjoavat usein kalliimpaa korkoa kuin perinteiset pankit. Jos lainan tarve on hyvin pieni, voi lainan kustannukset nousta suureksi. 

Paras lääke selvittää yritykselle saatavilla oleva rahoitus on kilpailuttaa pankit ja rahoitusyhtiöt. Näin pääset nopeasti vertailemaan, mistä löytyy sinun yrityksellesi sopivin lainarahoitus.