Mainos: Pelaajan taloudenhallinta: Lainojen vertailu ja rahankäytön optimointi

Pelaajana on tärkeää pitää talous hallinnassa. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten vertailla lainoja ja optimoida rahankäyttö, jotta voit keskittyä pelaamiseen.

21.08.2024

Mainos: Leadz Oy

Pelaaminen on mahtava harrastus, jolla on runsaasti hyviä puolia: Riippuen siitä, mitä ja miten pelaat, voit luoda uusia ystävyyssuhteita, oppia uusia kieliä ja vaikkapa strategisia taitoja – sekä tietenkin viettää aikaa mukavalla tavalla. Pelimaailmaan on mukava uppoutua raskaan viikon tai päivän jälkeen, ja uuden lempipelin löytäminen on aina yhtä innostavaa. Lisäksi pelaamisesta voi tehdä ammatinkin esimerkiksi e-urheilijana.

Pelaaminen on tietenkin parhaimmillaan silloin, kun pelilaitteet ovat kohdallaan, olit sitten PC- tai konsolipelaaja. Tarvetta on niin kunnon koneelle kuin kuulokkeille, näytölle ja mukavalle tuolillekin. Lisäksi pelaamista varten tarvitaan laadukas verkkoyhteyskin.

Paras tapa rahoittaa peliharrastusta on tietenkin omat tulot tai säästöt, mutta joskus rahalle saattaa tulla äkkinäistä tarvetta – esimerkiksi laitteiden hajotessa tai uuden pelin ilmestyessä. Tällöin kyseeseen saattaa tulla lainan ottaminen. Se takaa, että pelaaminen voi jatkua, vaikka säästötili olisikin hetkellisesti tyhjä.

Jos rahalle on tarve, mieti siis ensin, pääsisitkö tavoitteeseesi säästämällä, jos rahaa ei ole heti tarpeeksi. Jos kuitenkin päätät hakea lainaa, sitä ei kannata ottaa hetken mielijohteesta, vaan harkiten ja vertaillen. Silloin laina tukee harrastustasi ja tuo joustoa talouteesi, eikä takaisinmaksu aiheuta ongelmia.

Katso alta vinkit pelaajan talouden hallintaan sekä onnistuneeseen lainan hakemiseen.

Pelaamisen kustannukset ja talouden hallinta

Pelaamiseen on helppo saada kulumaan suuriakin summia. Iloa ja elämyksiä tarjoavaan harrastukseen kannattaakin panostaa, ja perusteltua se on myös silloin, kun pelaamisesta on tarkoitus rakentaa uraa. Mutta jos tuntuu, että kaikki rahat uppoavat pelaamiseen, on aika tutkia tilannetta.

Suunnitelmallinen rahan käyttäminen on aina järkevintä, ja se onnistuu, kun tunnet hyvin tulosi ja menosi. Silloin voit esimerkiksi budjetoida pelaamiseen käytettävän rahasumman vaikkapa vuoden alussa, tai säästää joka kuukausi rahaa pelaamista varten.

Tuloja ja menoja kannattaa seurata niin kuukausi- kuin vuositasollakin. Vaikka tulot ja menot vaihtelevat, jonkin aikaa talouttasi seurattuasi pystyt hahmottamaan, miten rahaa käytät. Samalla havaitset myös, olisiko joitain kuluja mahdollista karsia, tai voisitko ryhtyä säästämään säännöllisesti.

Aina menoja ei pysty kuitenkaan täysin ennakoimaan. Voi käydä esimerkiksi niin, että pelikone sanoo sopimuksensa irti juuri silloin, kun siihen ei olisi varaa. Silloin vaihtoehtoja on käytännössä kaksi: olla pelaamatta kunnes on onnistunut säästämään tarpeeksi rahaa uuteen koneeseen, tai ottaa laina uutta konetta varten ja maksaa se pois sopivissa erissä. Odottamisessa on se etu, että omilla säästöillä ostaminen tulee edullisemmaksi kuin lainan ottaminen. Joskus odottaminen ei kuitenkaan tule kyseeseen, sillä se voi tuntua liian kurjalta tai meneillään saattaa olla tärkeitä tapahtumia pelimaailmassa. Silloin fiksusti hankittu laina on paras ratkaisu.

Niinkin saattaa käydä, että välineesi tarvitsevat uusimista, vaikka ne vielä toimisivatkin. Pelaaminen kärsii helposti ja hermotkin kiristyvät, jos joudut alakynteen vain ikääntyneiden tai tehottomien laitteiden vuoksi. Laitteiston uusimiseen voi myös harkita lainaa, etenkin siinä tapauksessa, että tiedät saavasi rahaa säännöllisesti lähiaikoina, tai luvassa on esimerkiksi veronpalautuksia.

Seuraavaksi käsittelemme lainojen vertailua, sillä se on tärkein askel, kun haet lainaa peliharrastuksesi rahoittamiseen – tai muihin tarpeisiisi. Jatka siis lukemista.

Lainojen vertailun merkitys

Lainojen vertailuun kannattaa käyttää aikaa, sillä se varmasti maksaa itsensä takaisin. Jos et vertaile lainoja vaan otat ensimmäisen lupaavalta kuulostavan lainan, saatat myöhemmin huomata ottaneesi kalliin lainan huonoilla ehdoilla. Vertailun tarkoituksena on siis löytää edullisin laina sinulle parhaiten sopivin ehdoin, eli sen avulla yksinkertaisesti säästää rahaa.

Miten lainoja sitten vertaillaan? Ennen kuin pääset tositoimiin, tärkeää on päättää lainasumma. Lainamäärä kannattaa mitoittaa huolellisesti, sillä liian suuri laina tulee kalliiksi, kun taas liian pieni laina voi johtaa lisälainan tarpeeseen. Selvitä siis, minkä verran rahaa tarvitset, jotta voit jatkaa pelaamista haluamallasi tavalla.

Tässä vaiheessa tarvitset myös tietoja tuloistasi ja menoistasi. Lainasumman täytyy olla suhteessa tuloihisi, ja taloudellinen tilanteesi määrittää myös sen, kuinka pitkäksi laina-aika muodostuu. Nyrkkisääntönä pidetään sitä, että lainan takaisinmaksuerään ei saisi kulua enempää kuin kolmannes kuukausituloistasi.

Mitä tarkemmin suhteutat lainan tuloihisi, sitä helpommin myös lainan saaminen onnistuu. Liian suuria lainoja ei myönnetä, tai jos laina on yläkanttiin, korko on tavallista korkeampi, sillä luotonantaja näkee lainan myöntämisessä riskejä.

Nyt siis tiedät, minkälaista lainasummaa aiot hakea. Tässä vaiheessa kannattaa hyödyntää esimerkiksi Laina heti tilille -palvelun kätevää lainalaskuria. Se auttaa hahmottamaan sitä, minkälaiseksi lainan kuukausierät muodostuvat erilaisilla maksuajoilla. Kokeile erilaisia vaihtoehtoja, kunnes löydät sopivan maksuajan ja tarkastele lainan muita tietoja.

Seuraavaksi voit syöttää tiedot lainavertailuun, jolloin lainasivustolla tulee näkyviin saatavilla olevia lainavaihtoehtoja. Voit valita niistä sopivimman ja tehdä lainahakemuksen suoraan valitsemallasi rahoituslaitokselle.

Jos taas haluat tehdä alustavan hakemuksen ja kilpailuttaa lainoja, valitse sitä varten luotettava ja kotimainen sivusto, kuten laina.capital. Kilpailuttamisen etuna on se, että saat juuri sinulle laadittuja lainatarjouksia sähköpostilla. Voit vertailla tarjouksia kaikessa rauhassa, eikä kilpailuttaminen sido lainan ottamiseen.

Mitä vertailussa sitten tulee huomioida? Katso alta helpot vinkit, jotka auttavat säästämään rahaa:

1. Korko. Lainan hinnasta suurimman osan muodostaa tavallisesti korko. Kiinnitä siis ensimmäiseksi huomiota lainan korkoon, ja huomioi, että korkoon vaikuttaa lainan takaisinmaksuaika ja se, kuinka suuri laina on suhteessa tuloihisi.

2. Lainan muut kustannukset. Lainoja tarjoavat rahoituslaitokset velottavat koron lisäksi muitakin kustannuksia. Tyypillisiä lisäkuluja ovat esimerkiksi tilinhoitokulut, nostokulut ja tilinhoitokulut. Kulujen tyyppi ja määrä vaihtelevat lainantarjoajittain.

3. Todellinen vuosikorko. Kun lainan korko ja muut kustannukset lasketaan yhteen, puhutaan todellisesta vuosikorosta. Se auttaa hahmottamaan lainan kokonaiskuluja, joten se on hyödyllinen tieto.

4. Lainan muut ehdot. Etenkin jos otat suurempaa lainaa, jolla on pitkä maksuaika, on hyvä vertailla myös erilaisia lainan takaisinmaksuun liittyviä ehtoja. Joidenkin lainojen takaisinmaksussa voi olla joustoa, kuten maksuvapaita kuukausia korvausta vastaan tai ilman lisäkuluja. Tällaisesta joustavuudesta voi olla hyötyä erityisesti silloin, jos tulosi ovat epäsäännölliset.

Useimmiten erilaisten arjen kulujen kattamista varten nostetaan kulutusluottoa, mutta tarjolla on muitakin vaihtoehtoja. Jatka lukemista ja tutustu erilaisiin lainatyyppeihin.

Erilaiset lainavaihtoehdot

Kulutusluottoa on saatavilla monenlaisia summia aina pienistä ja nopeasti takaisin maksettavista lainoista kymmeniin tuhansiin euroihin. Kulutusluotto on henkilökohtainen laina, jonka käyttötarkoitusta ei tarvitse kertoa lainaa haettaessa. Kulutusluottoja myönnetään vähintään täysi-ikäisille hakijoille, joskin usein tarpeen saattaa olla 20 vuoden ikä. Hakemuksen yhteydessä hakija kertoo myös tuloistaan, ja hakemusta käsitellessä tarkastetaan hakijan luottotiedot.

Joustoluotto on sopiva vaihtoehto kulutusluotolle, jos talouteen kaipaa pitempiaikaista joustoa, eikä lainasummaa voi määrittää tarkasti. Joustoluottoa haetaan tietty summa, mutta lainasummaa ei siirretä kokonaisuudessaan lainansaajan tilille, kuten kulutusluoton kohdalla. Joustoluottoa hallinnoidaan lainanantajan sivustolla tai sovelluksella, ja sitä voi nostaa omien tarpeiden mukaan. Lisäksi lainaa voi maksaa takaisin, jolloin nostettavissa oleva summa taas nousee. Joustoluotto siis toimii samaan tapaan kuin luottokortti.

Vakuudelliset lainat ovat tyypillisesti suurempia lainoja, joilla on joko takaaja tai joille asetetaan vakuudeksi hakijan omaisuutta. Esimerkiksi peliharrastuksen rahoittamiseen vakuudellista lainaa tuskin tarvitsee. Lisäksi saatavilla on yhteislainoja. Usein yhteislainaa hakevat pariskunnat tai vanhemmat aikuisen lapsen kanssa. Koska yhteislainasta ovat vastuussa molemmat tai kaikki hakijat, sen voi saada paremmilla ehdoilla kuin henkilökohtaisen lainan.

Yhteenveto: Rahankäytön optimointi pelaajille

Jotta pelaamisesta ei tarvitse tinkiä rahan takia, kannattaa ensimmäiseksi ottaa talous hallintaan. Se tapahtuu selvittämällä ja tarkkailemalla tuloja ja menoja – näin tiedät, paljonko voit käyttää pelaamiseen ilman, että se kiristää talouttasi liikaa. Säästäminen on myös aina järkevää, jos se on mahdollista.

Lainan ottaminen pelaamista varten voi myös olla fiksu ratkaisu, jos taloutesi on kunnossa ja hallitset raha-asiasi. Laina mahdollistaa pelaamisen jatkamisen pikaisesti esimerkiksi jonkin pelaamisen kannalta tärkeän laitteen rikkouduttua. Lainan ottaminen voi myös olla kätevä tapa uusia pelauslaitteet, jos tiedät, että voit maksaa lainan takaisin mutkitta – kunnon laitteet ovat olennaisia pelaamisen kannalta.

Jos päätät ottaa lainaa, noudata ohjeitamme:

  • Mitoita lainamäärä ja takaisinmaksuaika hyvin, jotta saat toivomasi lainan ja siitä ei tule taakkaa.
  • Valitse sopiva lainatyyppi. Pelaajan tarpeisiin kulutusluotto on usein luontevin ratkaisu.
  • Vertaile lainoja kiinnittäen huomiota korkoon, kuluihin ja todelliseen vuosikorkoon.

Hoida myös takaisinmaksu vastuullisesti, niin voit nauttia pelaamisesta huoletta ja pelimaailmaan uppoutuen.

Lisää luettavaa