Ilmoitus: Mitä pelaaminen maksaa? Vertaile hintoja

Ilmoitus: Pelikonsoleita löytyy monissa eri hintaluokissa, ja niiden ominaisuudet vaihtelevat jonkin verran. Vertailimme suosituimpia konsoleita ja listasimme, mitä innokkaan pelaajan kannattaa huomioida pelikonsolia valitessaan. Käytettävissä oleva budjetti asettaa hieman raameja valittavalle konsolille, mutta hinnan lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota muihinkin konsolin ominaisuuksiin.

17.07.2021

Ota huomioon pelikonsolia valitessa

Itse konsolin lisäksi käytettävissä olevassa budjetissa kannattaa huomioida myös se, mitä pelejä halutaan pelata. Jos itselle mieluinen peli on yksinoikeudella tietylle konsolille, niin se rajoittaa konsolin valintaa merkittävästi.

Peli määrittelee myös konsolilta vaadittavat tehot. Käytännössä lähes kaikissa uusissa konsoleissa toimii myös uusimmat sekä eniten tehoja vaativat pelit, ja tehojen kanssa voi esiintyä ongelmia lähinnä vanhemmissa pelikonsoleiden malleissa tai uusien kellotaajuuksissa.

Suosituimmat pelikonsolit

Suosituimmat pelikonsolit ovat Xbox, PlayStation ja Nintendo. Näissä kaikissa on omia erikoispiirteitä, ja hinnat vaihtelevat jonkin verran. Tuoreimmat mallit ovat hintaluokkien kärkipäätä, mutta sitä ovat myös konsolien ominaisuudet.

Xbox One -mallit

Xbox One S- ja Xbox One X -mallit ovat tekniikaltaan lähes identtiset. Malleissa löytyy eroa lähinnä grafiikan osalta, tallennustilan koossa ja hinnassa. Xbox One S sopii hyvin konsolipelien maailmaan tutustuvalle, mutta Xbox X -mallin 4K -grafiikka tuo oman ulottuvuuden pelaamiseen.

Xbox tarjoaa myös Xbox Live Gold -jäsenyyttä, joka tarjoaa 2–4 bonuspeliä joka kuukausi. Lisäksi pelaaja saa tuntuvia alennuksia Xbox Storen laajasta lisälaitevalikoimasta.

 • Xbox One S, Xbox One X
 • Tallennustila Xbox One S 512 GB, Xbox One X 1 TB
 • Xbox Live -jäsenyydellä laaja valikoima pelejä ja etuja
 • Pelivalikoima kattaa yli 1 300 peliä, osa yksinoikeudella
 • Hinta: Xbox One S alkaen noin 300 €, Xbox One X alkaen noin 500 €.

PlayStation-mallit

PlayStation on Sonyn valmistama pelikonsoli, joka oli suosituin pelikonsoli neljänä peräkkäisenä vuonna. Kyseessä olivat tuolloin PlayStation 4 -mallit Pro ja Slim. Tuorein Playstation 5 -malli julkaistiin marraskuussa 2020, mutta julkaistaessa sitä ei voitu ostaa kaupoista maailmanlaajuisen pandemian takia.

PlayStation 5:ssä on 8K -resoluutio ja se on yhteensopiva VR-lasien kanssa, joten sillä pelaamiseen saa aivan omanlaista tuntumaa. Tallennustilaa laitteesta löytyy konsolista 825:n GB:n verran.

PlayStation 4 -malleihin verrattuna uudessa mallissa on nostettu kellotaajuutta merkittävästi, mikä voi aiheuttaa edellisen mallin pelien kanssa yhteensopivuusongelmia. Sony lupaa kuitenkin, että heidän kaikki yli 100 suosituinta peliä toimivat myös uudessa mallissa, ja tavoitteena on saada myös muut pelit yhteensopiviksi laitteelle.

 • PlayStation 5 tukee 8K -resoluutiota
 • Tallennustila 825 GB
 • Korkeampi kellotaajuus saattaa aiheuttaa pelien kanssa yhteensopivuusongelmia
 • Pelejä yli 100
 • Hinta: 534–555 € toimitettuna

Nintendo Switch

Nintendo on mielletty retrokonsoliksi, joka oli ensimmäisiä pelikonsoleita markkinoilla. Nintendon konsolit poikkeavat merkittävästi Xbox- ja PlayStation-markkinajohtajista jo pelkästään ominaisuuksiltaan, kannettavuudeltaan ja hinnaltaan.

Nintendo-konsolien tekniset ominaisuudet ovat kaukana markkinajohtajien ominaisuuksista. Esimerkiksi tallennustilaa on vaatimattomasti vain 32 Gt. Konsolin edut painottuvatkin sen kannettavuuteen, minkä ansiosta sillä voi pelata pelejä vaikka rannalla. Halutessaan sen voi liittää myös televisioon.

 • Helppo ottaa mukaan minne vain
 • Tekniset ominaisuudet ovat vaatimattomat
 • Pelejä löytyy yli 180
 • Hinta: 329–343 €

Pelkkä konsoli ei aina riitä

Pelkkä konsolin hankinta ei aina riitä. Tärkeää on myös tarkastaa montako ohjainta konsolipakettiin kuuluu mukaan. Yhdellä ohjaimella on mahdoton pelata kaksinpelejä, joissa oletetaan molempien pelaajien pelaavan yhtä aikaa.

Laadukkaat pelikuulokkeet luovat vaikuttavan pelikokemuksen, ja niiden ansiosta mahdollisesti samassa taloudessa asustelevat ihmiset eivät häiriinny pelien äänistä. Varsinaiseen konsolipakettiin ei yleensä kuulu myöskään pelejä mukaan, joten nekin tulee ostaa erikseen. Pelien hintahaarukka on laaja, mutta alkuun pääsee hyvin jo muutamalla suosikkipelillä.

Tarvittava budjetti voi yllättää

Pelaamista aloittaessa tarvittava budjetti voi yllättää. Vaikka konsolin itsessään saisi muutamalla satasella, niin lisäohjaimista, kuulokkeista ja peleistä voi kertyä yllättävän iso potti heti alkuun sijoitettavaksi. 1 000 euron budjetilla pääsee alkuun, 2 000 euron budjetilla saa jo kaiken tarvittavan pelaamiseen sekä itse laitteiden lisäksi myös hyvän pelikirjaston.

Moni säästää konsoliin pidemmän aikaa tai ostaa konsolin osamaksulla. Osamaksulla ostettaessa konsolin hinta voi kulujen ja korkojen myötä nousta merkittävästi isommaksi. Yksi vaihtoehto on rahoittaa konsoli kulutusluotolla: sen saa haettua esimerkiksi Saldolta helposti kokonaan netin kautta.

Lisää luettavaa